Chłodnik truskawkowy
Strawberry cold soup, for English scroll down
Chłodnik truskawkowy postanowiłam zrobić po tym, jak rozmawiałam o nim z Szefer w kuchni. Jadła go w pewnej restauracji z czerwonym pieprzem i stwierdziła, że był bardzo pyszny. Byłam bardzo zaintrygowana takim truskawkowym chłodnikiem i postanowiłam zrobić go sama. Muszę przyznać, że to taka ekskluzywna wersja koktajlu truskawkowego o mocniejszym smaku. Jest idealny na upały, ponadto robi się go bardzo szybko i prosto, więc po paru godzinach po schłodzeniu można mieć na podwieczorek albo kolacje, świetny chłodnik. Polecam go wszystkim fanom truskawek!:)
ps. Ostatnie zdjęcie przedstawia najukochańszą i najprawdziwszą babcie, moją babcie;)
Chłodnik truskawkowy
2 porcje
składniki:
- 500 g truskawek
- 50 ml wody
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- jogurt naturalny do podania
Imbir przecisnąć przez praskę, truskawki obrać z szypułek i przekroić na pół. Wszystkie składniki oprócz jogurtu przełożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania, następnie gotować 5-10 minut. Garnek zdjąć z ognia i zblendować całość na gładki płyn. Można przetrzeć przez sitko ale nie nie jest to konieczne. Po wystudzeniu przełożyć do lodówki i odstawić do mocnego schłodzenia. Podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Strawberry cold soup
2 portions
ingredients:
- 500 g strawberries
- 50 ml water
- 2 tablespoons honey or maple syrup
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1 tablespoon lemon juice
- plain yogurt for serving
Mash ginger through the garlic masher, peel strawberries and cut in half. Add all ingredients except yogurt into a bowl and bring to a boil. Next cook another 5-10 minutes. Remove from the stove and blend until smooth, you can press soup through the sieve but it's not necessarily. Set aside to cool, then take into the fridge for coupl;e of hours. Serve with yogurt.
Enjoy!
Jak tu się uczyć do sesji, skoro wszędzie tyle pyszności :)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za zupami owocowymi,to wszystko przez dziadków :p
OdpowiedzUsuńNa pewno Twój chłodnik jest lepszy od tego z restauracji :)
OdpowiedzUsuńAle wspaniałości :D
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńa to historia!
OdpowiedzUsuńco za piękny widok! zaczarowały mnie te zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńtakie chłodniki to ja rozumiem, najlepsze w sezonie :)
OdpowiedzUsuńja już żałuję że truskawki u nas się skończyły :(
OdpowiedzUsuń