środa, 15 czerwca 2016

Przekładana truskawkowa Charotte

Charotte truskawkowa

Strawberry layer Charlotte, for English scroll down


Zrobiłam Charlotte nie tylko dlatego, że to piękne ciasto, ale również dlatego, że rozmawiałam o niej z Sosną. Mieliśmy pewne wątpliwości, co do tego ciasta i do biszkoptów, więc postanowiliśmy je rozwiać, robiąc własne Charlotte. Moja i jego wersja różnią się od siebie, ale zapewniam Was musicie zrobić obydwie, bo obydwie są pyszne:)
To ciasto jest niesamowicie przyjemne, robi duże wrażenie, a tak naprawdę pracy przy niej nie jest zbyt wiele. Ja postanowiłam przełożyć masę biszkoptami, żeby wyglądała jeszcze bardziej elegancko. Jest to to idealne ciasto na letnie popołudnia do mrożonej kawy czy orzeźwiającej lemoniady;)

Charotte truskawkowa
tortownica 20 cm

składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 65 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia- opcjonalnie

Piekarnik nastawić na 180 C.- termoobieg. Sypkie składniki przesiać do miski.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym partiami dodawać cukier, cały czas ubijając do powstania gęstej i błyszczącej piany. Dodawać po jednym żółtku ubijając cały czas. Na sam koniec dodać suche składniki i delikatnie ale dokładnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35-40 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i przekroić na dwa blaty.

składniki na krem:
- 200 g truskawek
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 600 g kremówki 36%

Truskawki zblendować z 2 łykżami cukru pudru na puree, można przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne. Do żelatyny dodać trochę puree i wymieszać, odstawić do napęcznienia i podgrzać, ale nie zagotować. Do puree truskawkowego powoli dodawać żelatynę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie porobił się grudki. Śmietanę ubić na sztywno, w połowie dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie dodawać mus partiami, miksując na wolnych obrotach. 

pozostałe składniki:
- 120 g biszkoptów ladyfingers (radę kupić dwie paczki, bo niektóre biszkopty są połamane)
- 1 łyżka soku z cytryny+ 2 łyżki wody
- 200 g śmietany kremówki 36%
- 2-3 łyzki dżemu truskawkowego
- borówki i truskawki do ozdoby

Tortownicę wyłożyć folią spożywczą lub folią aluminiową. Blaty biszkoptowe przyciąć o 1/2 cm, nasączyć ponczem i posmarować dżemem. Włożyć do tortownicy, a następnie dookoła ułożyć biszkopty. Połowę musu przełożyć do tortownicy i przykryć kolejnym blatem biszkoptowym. Nasączyć, posmarować dżemem i wyłożyć pozostały krem, odstawić na 30 minut do lodówki. . Kremówkę ubić na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego. Ozdobić wierzch ciasta i udekorować owocami.
Ciasto odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!

Strawberry layer Charlotte
20 cm round form

ingredient for sponge:
- 3 eggs
- 100 g sugar
- 65 g cake flour
- 25 g potato starch
- 1/2 teaspoon baking powder- optional

Preheat oven to 180 C, line a bottom of the form with parchent paper and sift all dry ingredients into a bowl.
Separate whites from yoks. Beat whites with pinch of salt until stiff peaks, next gradually add sugar, beating all the time until shiny and dense foam. Add yolks one at a time, beat well before adding another yolk. Next add dry ingredients and carefully stir to combine with spatula. Take batter into the form, even the top and take into the preheated oven. Bake 35-40 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove form the oven, set aside to cool, then cut into 2 layers. 

ingredients for filling:
- 200 g strawberries
- 4 tablespoons icing sugar
- 1 tablespoon gelatine powder
- 600 g whipping cream

Blend strawberries and 2 tablespoons icing sugar until puree. Add a little bit of puree into the gelatine, stir well and set aside for soaking. Next warm up but not boil (otherwise you have to make gelatine again). Very gently add gelatine into the puree whisking all the time to get no lumps. Beat whipping cream until whipped, add 2 tablespoons icing suger in the middle of beating. Gradually add puree into the whipped cream mixing on low speed. 

remaining ingredients:
- 120 g ladyfingers 
- 1 tablespoon lemon juice+ 2 tablespoons water
- 200 g whipping cream
- 2-3 tablespoons strawberry jam
- strawberries and blueberries for decorating

Line 20 cm round form with plastic foil. Trim sponge layers about 1/2 cm. Soak first layer with lemon juice mixed with water and spread jam. Next take into the form. Take ladyfingers around the sponge to get nice border. Add half of filling, even and add another sponge layer. Soak and spread with jam. Add remaining filling, even and take into the fridge for 30 minutes.
Beat whipping cream until whipped and take into the piping bag. Pipe cream at the top of the cake and decorate with fruits. Take into the fridge until set, best for overnight.
Enjoy!








12 komentarzy:

  1. Fantastyczna wersja. Chyba zrobię ją na Dzień Ojca! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie :))) i te truskaweczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie się prezentuje, musiał być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada po prostu bosko! :) Kawalek takiego ciasta i jestem w siodmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzy mi się ona od bardzo dawna, ale jakoś co roku w sezonie na owoce jagodowe o niej zapominam. Czas chyba się do niej zabrać, skoro oboje tak zachęcacie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardziej do mnie przemawia taka wersja, nie przepadam za ciastem z dużą ilością kremu, dobrze jest co przegryźć :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna, apetyczna i na pewno baaaardzo smaczna! Jednym słowem - ideał :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...