poniedziałek, 4 listopada 2013

Jabłka ukryte w dyni.

Jabłka w dyniowym cieście naleśnikowym



W tym roku najadłam się dyni chyba na zapas. Królowała u mnie w kuchni przez bardzo długi czas aż w końcu powiedziałam sobie- koniec. Nie chciałabym, żeby mi się znudziła, więc postanowiłam przystopować z produkcją puree i kupowaniem następnych kilogramów dyni. Będzie mi tego smaku na pewno brakować, jednak z drugiej strony znowu będę wyczekiwać jesieni i cudownie piętrzących się stosów pomarańczowego szaleństwa. 
Na koniec (chyba...:>) mam dla Was banalnie prosty przepis. Prosty, ale cudowny. Po pierwsze, po raz kolejny chciałam połączyć moje 3 ulubione składniki na jesień- jabłko, dynię i oczywiście cynamon. 
Po drugie? Chyba nie muszę wspominać o kolorze, który niesamowicie kusi do zjedzenia. 
Same jabłka są miękkie i rozpływające się w ustach. Użyłam miękkawej odmiany, jednak podczas smażenia nic się nie rozpadło.
Polecam Wam, bo to szybkie i proste śniadanie, ale przyjemność płynąca z jego jedzenia jest ogromna: )

Jabłka w dyniowym cieście naleśnikowym
1 porcja

składniki:
- 1 duże jabłko
- 50 g mąki żytniej
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki dyniowego puree
- 1/2 łyżeczki dyniowej przyprawy

Jabłko obrać ze skórki i pokroić na grube plastry, Małym nożem wyciąć gniazda nasienne.
Pozostałe składniki dobrze zmiksować ze sobą, żeby powstała jednolita konsystencja.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu.
Jabłka dokładnie moczyć w cieście, następnie ostrożnie przełożyć je na patelnie i smażyć z obydwu stron do zarumienienia i ścięcia się ciasta.
Jabłka przełożyć na ręcznik papierowy, następnie na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami- u mnie jagody Goji i syrop klonowy: )
Smacznego!














15 komentarzy:

  1. Rozpływam się nad tym śniadaniem <3 Miałam już wychodzić, ale musiałam zostać, żeby to pooglądać. :D Dynia, jabłko, MĄKA ŻYTNIA, huehue. Wiesz, co lubię, zdecydowanie, ale to już chyba żadna niespodzianka. :)
    Nawiasem mówiąc, piękny talerzyk.

    Tylko nie wiem, czemu za każdym razem, jak tu wchodzę, program antywirusowy wysyła mi ostrzeżenie o zagrożeniu. ._. Czy chodzi tu o niebezpieczeństwo zgłodnienia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz mnie jeszcze czymś zaskoczyć:>

      Już nie powinno być problemu; D Akurat o mojego bloga w tym wypadku nie chodziło tylko o pewną zakładkę na nim; D Nie mniej niebezpieczeństwo zgłodnienia może się pojawić; D

      Usuń
  2. Ciasto z dodatkiem puree dyniowego to świetny pomysł! Muszę przetestować, póki dynie są dostępne!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda tak cudownie, że aż brak mi słów *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda znakomicie. : )
    Wspaniałe połączenie jesiennych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pycha, choć nie byłabym sobą, gdybym nie dopasowała tego, czy owego (wiem, okropna jestem), już postanowiłam, że się na nie porwę, dyniowe puree czeka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne połączenie jesiennych smaków, dyni i jabłuszka <3 takimi właśnie plackami chciałabym rozpocząć dzień :) no i te przyprawy *-*

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za udział w akcji! Pyszna propozycja !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale to smacznie wymyśliłaś! :) Wspaniałe śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ to musiało być dobre... Zjadłabym sobie takie śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mega apetyczne! No i takie zdjęcia, że ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  11. ale genialnie wyglądają na przekroju! :D Dziewczyno, rządzisz w tej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  12. jestem tu pierwszy raz, ale widzę że nie ostatni. Świetny ten przepis i zakochałam się w torcie dla 1 osoby:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...