środa, 18 lutego 2015

Czekoladowy tort bezowy na drugie urodziny

Czekoladowy tort bezowy z kremem kawowym

Chocolate meringue layre cake with coffee cream


Ale to zleciało. Nawet nie wiem kiedy, jeśli mam być szczerza. Kolejny rok, który upłynął pod znakiem rozwijania moich umiejętności i cieszenia się tym, że coś jednak wychodzi. Będę powtarzać to cały czas, ale satysfakcja, jaką daje Ci robienie tego, co sprawia Ci naprawdę przyjemność jest nie do opisania. Te wszystkie ciepłe słowa i uśmiechy na twarzy tych, którzy mieli okazję gdzieś, kiedyś próbować dań, które wyszły spod mojej ręki.
Mam nadzieję, że już do końca będę czuć taką satysfakcję, bez cienia zwątpienia.
Na tą okazję mam dla Was bezę, pyszną bezę. Moja rodzina była nią zachwycona- ja również. Poprzez dodatek granatu i poprzez to, że w kremie nie ma cukru jest idealnie wyważona. Jest słodka, ale nie zalepia, jak ulepek, po którym nie mamy ochoty już na nic. Szczerze Wam ją polecam, to pyszna alternatywa dla klasycznego tortu biszkoptowego: )

Czekoladowy tort bezowy z kremem kawowym
beza o średnicy ok. 22 cm- u mnie trochę więcej

składniki na blaty bezowe:
- 6 białek
- 350 g cukru
- 1.5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie partiami dodawać cukier, nadal miksując. Kiedy cukier będzie już dobrze połączony z białkami, a piana będzie gęsta i błyszcząca, należy dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz zmiksować. Następnie dodać kakao i tylko wmieszać do masy delikatnie, aby powstały esy- floresy.
Na papierze do pieczenia narysować dwa 20- 22 centymetrowe okręgi, po czym nałożyć na nie bezę. Bezy wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Tak suszyć bezę przez ok 1.5 godziny, po czym wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia najlepiej na całą noc.

składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36 %
- 3- 4 łyżki mocnego i wystudzonego espresso

Kremówkę ubić na sztywno, następnie dodawać mascarpone i nadal miksować. Na końcu dodać espresso i jeszcze raz zmiksować do połączenia składników.

pozostałe składniki i złożenie:
- garść migdałów w płatkach
- ok 50 g gorzkiej czekolady
- pestki z ok 1/2 granatu

Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni na złoto.
Na jeden blat bezowy nałożyć połowę kremu, obsypać migdałami, czekoladą i pestkami granatu, przykryć drugim blatem bezowym i postąpić identycznie, jak za pierwszym razem. Bezę należy zjeść od razu pod przyrządzeniu.
Smacznego!

Chocolate meringue layre cake with coffee cream
22cm cake

ingredients for meringue:
- 6 egg whites
- 350 g sugar
- 1.5 tablespoon cocoa powder
- 1 teaspoon potato starch
- pinch of salt

Draw two 22 cm circles on one of the sheet and one on the other sheet.
Preheat oven to 180 C.
Beat whites with salt until stiff peaks. Gradually add sugar, beating all the time to get thick and shiny foam. Add potato starch and beat 1 minte. Carefully add cocoa powder and stir just until combined.
Spread meringue onto three circles and put into the ovet. Immediately reduce temperaturę to 120 C and bake approx. 1.5 hours. Turn off the oven, leave the door half- open and cool completely, best overnight.

ingredients for cream:
- 250 g mascarpone
- 200 g heavy whipping cream
- 3- 4 tablespoons cooled espresso essence

Beat whipping cream until whipped cream, gradually add mascarpone, beating all the time. At the end add espresso and mix until combined.

remaining ingredients and assembling:
- 1 handful almbond petals
- 50 g dark chocolate
- seeds of 1/2 pomegranate

In a frying pan brown almond petals until golden brown. Remove from the stove and set aside. Chop chocolate and set aside.
Put first meringue layer on the plate, spread with 1/3 cream and sprinke with almonds, pomegranate and chocolate. Do the same with remaining layers.
Enjoy!






41 komentarzy:

  1. Wielkie WOW! Wygląda przepysznie :)

    Gratuluję i życzę ogromu pysznych pomysłów na kolejne lata blogowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie odmowię o żadnej porze dnia i nocy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to proszę, częstuj się w takim razie; ))

      Usuń
  3. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin bloga :) Satysfakcji, radości i wytrwałości :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała okazja to i tort piękny :-) No i oczywiście sto lat blogowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiednia celebracja to podstawa; D
      Dziękuję; *

      Usuń
  5. Wspaniały tort Ci wyszedł! :)
    Idealne zwieńczenie dwóch lat bloga, po prostu WOW! *.*
    Życzę dalszej wytrwałości i jeszcze więcej świetnych pomysłów. Mam nadzieję, że nie utracisz motywacji, bo Twój blog jest super! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sto Lat!!! :) pięknie, a zarazem bardzo smacznie dziś uczciłaś kolejne urodziny, oby więcej takich 'rocznic' ;D dziękuję, że jesteś - bo choć weganką jestem to z przyjemnością zaglądam tu za każdym razem i podziwiam Twoje zdjęcia i piękne dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmhm, coś wegańskiego też by się chyba znalazło; DD
      Dziękuję; *

      Usuń
  7. wow.
    tort bezowy chodzi za mną od tygodnia i wręcz wrzeszczy na uchem "zrób mnie w końcu!"

    OdpowiedzUsuń
  8. A to ci dopiero Angie! Wiesz, że świętujemy blogowe urodziny w ten sam dzień? :D Tak więc pragnę Tobie życzyć współjubilatko samych kulinarnych sukcesów, jeszcze więcej pysznych inspiracji i by zawsze sprawiało Tobie to tak olbrzymią satysfakcję, jak dotychczas. O i by pewnego dnia Ci się udało spróbować tych wszystkich owoców świata! :D Wszystkiego naj i trzymaj się ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmhm, no to masz bardzo miłą współsolenizantkę, powiem Ci; DDD
      Dziękuję pięknie, ja też mam nadzieję na te owoce; D

      Usuń
  9. beza może i spoko, ale gdzie zaproszenie na urodziny bloga?! phi^^ :D
    nie no żartuje, boska!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby się nie jeździło po świecie to by się dostało; DD
      Dzięki; *

      Usuń
  10. Wszystkiego najlepszego i dalszej satysfakcji z blogowania i nowych ciekawych przepisów na dalsze lata :) Moje dwa lata będą niebawem.
    Tort zrobiłaś fantastyczny. Uwielbiam wszystko z bezą. A ta czekoladowa.... wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję, że nigdy mnie nie opuści: )
      A co do bezy- o tak, to co bezowe jest pyszne!

      Usuń
  11. Gratuluję 2 lat bloga! :) Jesteś niesamowita i to co wychodzi z pod Twojej ręki też ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E taaammm, bo się będę czerwienić za mocno; D Dziękuję pięknie; *

      Usuń
  12. wygląda fenomenalnie! :) duuużo nowych pomysłów na dalsze lata blogowania! :*

    OdpowiedzUsuń
  13. ŁAAAŁ! Wspaniały tort! Życzę kolejnych owocnych i SŁODKICH lat!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro taka okazja, to musiał być lepszy niż zwykle; ))
      Dziękuję: )

      Usuń
  14. No to kolejnych tak dobrych lat blogowania! :) Tort bajka i jeszcze z kremem kawowym, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miejmy nadzieję, że będzie ich jeszcze trochę; ))

      Usuń
  15. Życzę Ci pomyślności w dalszym blogowaniu, wielu ciekawych i pysznych pomysłów oraz samych sukcesów :)
    Tort wygląda super, lubie takie słodko-kwaskowe połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że wszystko się spełni: ))

      Usuń
  16. Piekny tort! Do tego bardzo podoba mi sie sklad!

    OdpowiedzUsuń
  17. Owocnych kolejnych lat blogowania i inspirowania!!! zaglądam do Ciebie z przyjemnością,z przyjemnością również próbuję Twoje dania i przełykam ślinkę patrząc na te smakołyki,których nie dane mi jest spróbować,a które kuszą niesamowicie:)ten tort do takich właśnie należy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!: )
      Każdy ma jakieś postanowienia, jeśli jesteś na diecie to trwaj w niej, choć wiesz, że zawsze każdą dietę można... przerwać na jeden dzień; D

      Usuń
  18. Ładnie ładnie, idziesz w moje ślady <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda przepysznie, a ja na diecie! :(

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...