Mini bezy- serca
Mini meringue hearts
Szybki, prosty i efektowny prezent na Walentynki. Takie bezy można zapakować do ładnego pudełka i podarować, zostawić w pudełku na później, zjeść od razu czy udekorować nimi inne wypieki- na przykład babeczki lub tort. Sposobów na ich wykorzystanie jest dużo, więc na pewno się nie zmarnują. Bezy są kruchutkie, słodkie i wyglądają przeuroczo, a w zestawieniu z jakąś czekoladową babeczką i słodkim kremem będą prezentować się jeszcze lepiej.
Dzisiaj w kształcie serca, bo taki mamy dzień- bardzo sercowy: )
Miłych Walentynek Kochani!
Dzisiaj w kształcie serca, bo taki mamy dzień- bardzo sercowy: )
Miłych Walentynek Kochani!
Mini bezy w kształcie serca
ok 2 blaszki
składniki:
- 2 duże białka- 70 g
- 125 g cukru- najlepiej drobnego, choć ze zwykłym też jest okej
- szczypta soli
- barwnik spożywczy- opcjonalnie
Piekarnik nagrzać do 100 stopni- termoobieg.
Białka zmiksować razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po tym czasie powoli i partiami dodawać cukier, cały czas dobrze miksując masę. Kiedy cały cukier będzie dodany, masa powinna być lśniąca i bardzo gęsta.
Do rękawa cukierniczego z okrągłą o niezbyt dużym otworze tylką przełożyć bezę. Na papier do pieczenia delikatnie wyciskać masę*- rękaw trzymać pionowo w dół, wycisnąć trochę masy a później już nie naciskając przenieść rękaw w dół i do środka, aby powstałą łezka. Obok łezki znowu wycisnąć trochę masy i nie naciskając przenieść rękaw w dół i do środka, tworząc serce.
Gotowe bezy włożyć do nagrzanego piekarnika i suszyć ok 1 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić na 5 minut, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić- po tym czasie powinny ładnie odchodzić od papieru do pieczenia.
Smacznego!
* aby zrobić kolorowe wzorki: ja dysponowałam tylko barwnikami w proszku, więc kiedy miałam już bezę w rękawie cukierniczym, dodałam trochę barwnikowego proszku i łyżką przemieszałam delikatnie bezę zaledwie 2- 3 razy. W ten sposób najpierw miałam całkowicie białe bezy, potem trochę różowe a na końcu już mocno różowe.
Mini meringue hearts
approx 2 sheets
ingrediets:
- 2 big whites- 70 g
- 125 g sugar
- pinch of salt
- pink food colouring
Mini meringue hearts
approx 2 sheets
ingrediets:
- 2 big whites- 70 g
- 125 g sugar
- pinch of salt
- pink food colouring
Preheat oven to 100 C. Line two baking sheets with parchment paper
Beat whites with salt until stiff peaks, gradually add sugar beating all the time to get thick and shiny foam. Put meringue into a pastry bag fitted with small round tip. Pipe meringue as in the photo.* Put Sheet insto the preheated oven and bake approx. 1 hour until dry. Turn off the ovent and leave door half- open, let cool completely.
Enjoy!
*to get that nice pattern on the hearts put pich of food couloring powder into the pastry bag with meringue and stir lightly.
Śliczniuchne :)
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńWręcz bajecznie wyglądają...
OdpowiedzUsuńTakie proste, a niesamowicie cieszą oko <3
OdpowiedzUsuńjejku jakie są urocze!
OdpowiedzUsuńKochana Ty moja - one są prześliczne ! Nie mogę się napatrzeć na zdjęcia :) Wyślij mi kilka <3
OdpowiedzUsuńAleż cuda Ci wyszły! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne - zarówno zdjęcia jak i beziki! :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne masz pomysły!
dla mnie - arcydzieło.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na takie smaczne cudeńka. Bardzo mi się podoba. Przecież te beziki mogą być świetna dekoracją do ciast, tortów. EXTRA!
OdpowiedzUsuńUrocze maleństwa, fantastyczne!
OdpowiedzUsuńNapatrzeć się nie mogę, są urocze :D
OdpowiedzUsuńCudne,urocze,idealne...
OdpowiedzUsuń