Pudding chia z "salsą" z granatu i persymony i aromatycznymi przyprawami
No to zrobiłam. Po wielu przepisach, które zobaczyłam na te zwykłe/ niezwykłe nasionka, w końcu kupiłam sama i też zrobiłam. I ja też będę Was teraz kusić. Nasiona chia są bowiem niesamowite, same w sobie jako tako smaku raczej nie mają, jednak podkręcone tym, co może dawać dobre smaki, wyglądają dobrze i są bardzo dobre. Niezwykłe jest to, jak potrafią napęcznieć i zmienić strukturę. Oczywiście gęstość puddingu można zmieniać. Ja wolę, jak jest bardziej gęsty niż rzadki, więc dodaję mniej mleka.
Uważam, że warto je kupić, chociaż raz- żeby spróbować. Ja będę kupować je częściej, bo takie puddingi to coś zdecydowanie dla mnie; )
Pudding chia z
"salsą" z granatu i persymony i aromatycznymi przyprawami
"salsą" z granatu i persymony i aromatycznymi przyprawami
1 porcja
składniki:
- 30 g nasion chia
- 200 ml mleka
- 1- 2 łyżeczki miodu
- duża szczypta cynamonu
- po mniejszej szczypcie mielonego imbiru i kardamonu
Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Rano wyciągnąć z lodówki, przemieszać trzepaczką( niektóre ziarenka mogą być na dole, więc trzeba będzie nimi "wstrząsnąć": )). 3/4 owoców dodać do puddingu, pozostałymi udekorować wierzch.
składniki na "salsę" owocową:
- 1/2 persymony
- 1/2 granatu- pestek
- spora szczypta świeżo grubo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
Persymonę pokroić w drobną kostkę, następnie wymieszać wszystkie składniki i użyć do przepisu
Smacznego!
Chia pudding with pomegranate, persimmon "salsa" with aromatic spices
1 portion
ingredients:
- 30 g chia seeds
- 200 ml milk
- 1- 2 teaspoons runny honey
- 1 large pinch cinnamon
- pinch of ground ginger and cardamon
In a bowl mix all ingredients, cover with a plastic foil and put into the fridge overnight.
Next day remove from the fridge, stir well, add 3/4 "salsa" and put into the bowl or jar. Top with remaining salsa and serve.
ingredients for salsa:
- 1/2 persimmon
- seeds from 1/2 pomegranate
- one large pinch fresh ground pepper
- 1/2 teaspoon lime zest
Finely dice persimmon, add all remaining ingredients and stir well. Use according to recipe.
Enjoy!
Chia pudding with pomegranate, persimmon "salsa" with aromatic spices
1 portion
ingredients:
- 30 g chia seeds
- 200 ml milk
- 1- 2 teaspoons runny honey
- 1 large pinch cinnamon
- pinch of ground ginger and cardamon
In a bowl mix all ingredients, cover with a plastic foil and put into the fridge overnight.
Next day remove from the fridge, stir well, add 3/4 "salsa" and put into the bowl or jar. Top with remaining salsa and serve.
ingredients for salsa:
- 1/2 persimmon
- seeds from 1/2 pomegranate
- one large pinch fresh ground pepper
- 1/2 teaspoon lime zest
Finely dice persimmon, add all remaining ingredients and stir well. Use according to recipe.
Enjoy!
I mam też przy okazji prośbę. Startuję w tym roku w konkursie blog roku. Tak, wiem, wiem, konkurencja jest właściwie nie do pokonania, aleeee, jeśli tylko masz ochotę możesz na mnie zagłosować, będzie mi niesłychanie miło jeśli to zrobisz. Wystarczy, że wystukasz w swoim telefonie numerki ze zdjęcia poniżej. Koszt takiego sms-a to złotówka z groszami; ) Każdy głos będzie tu na wagę złota!
wow, co za składniki, musiała to być eksplozja smaków :)
OdpowiedzUsuńkochana, zaraz ślę sms'a :* ! zasługujesz na uznanie! :)
OdpowiedzUsuńa puddingu z chia już dawno nie jadłam, chętnie zrobię w takim wydaniu jakie prezentujesz :) poza tym, te zdjęcia - <3
Tak, tak, te małe ziarenka wyglądają na mnie ostatnio z każdego bloga, a ja jeszcze nie miałam okazji ich spróbować :)
OdpowiedzUsuńP.s. Powodzenia w konkursie :)
Ja, tez jeszcze nie miałam okazji jeść nasion chia. Patrząc na zdjęcia pudding wygląda bardzo atrakcyjnie :D
OdpowiedzUsuńPudding wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńja po prostu uwielbiam puddingi z chia, są kwintesencją delikatności :)
OdpowiedzUsuńPycha śniadanie. I kolacja.
OdpowiedzUsuńJak pysznie i zdrowo!! Ja też się skusiłam na te magiczne nasionka i będę z nimi szaleć :)
OdpowiedzUsuńI ja w końcu muszę ten pudding zrobić bo ziarenka czekają i czekają ;)
OdpowiedzUsuńłał.... mam chia! Robię!
OdpowiedzUsuńPudding z chia ubóstwiam, właśnie się zastanawiałem z jakimi owocami przyrządzić go sobie dzisiaj, więc chyba mam zwycięzców :D
OdpowiedzUsuńP.S. Cudne zdjęcia ;)
Niecodzienny ten Twój deser i bardzo kuszący :-)
OdpowiedzUsuńBlogerzy tak się zachwycają, że chyba i ja to zrobię, tylko kiedy?! :p
OdpowiedzUsuńja nadal szukam najlepszej wersji puddingu chia, z mlekiem kokosowym zupełnie mi nie zasmakowało. może miód, cynamon i imbir mnie przekonają :)
OdpowiedzUsuńJuż od dłuższego czasu mam ochotę na taki deser, wygląda fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym takiego zjadła :)
OdpowiedzUsuń