Tartaletki z ciasta francuskiego z jabłkiem, masłem orzechowym i suszonym kokosem
Puff pastry tartalettes with apple, peanut butter and dried coconut, for English scroll down
Pamiętacie przepis na domowe ciasto francuskie? Dzisiaj mam dla Was jeden ze sposobów na jego wykorzystanie.
Historia tego wypieku jest dosyć prosta i znana chyba każdemu- miałam ochotę na coś słodkiego. I każdy wie, że ta ochota nie przechodzi tak łatwo, musi być najczęściej po prostu zaspokojona. Wiecie, jak to jest- zaglądasz do szafek, lodówki i nie ma tego CZEGOŚ na co właśnie w tej chwili masz ochotę. Ma być dobre, słodkie i...no właśnie, co to ma być? Kiedy znalazłam przepis na szybkie ciasto francuskie, od razu wiedziałam, że ma być ciasto francuskie, jednak w domu był tylko jabłka. No dobra- coś się wymyśli. Później dodałam masło orzechowe i suszony kokos, od którego również jestem chyba już uzależniona. Wyszło pysznie, domowe, chrupiące ciasto francuskie, słodkie jabłka, masło orzechowe i kokos- właśnie na to COŚ miałam ochotę tego dnia; ))
Tartaletki z ciasta francuskiego z jabłkiem, masłem orzechowym i suszonym kokosem
6- 7 tartaletek( zależy od wielkości jabłek, ja zrobiłam 6 krążków i 2 półksiężyce)
składniki:
- płat ciasta francuskiego- w tym wypadku domowego szybkiego z tego przepisu
- 2 spore jabłka
- ok 6 łyżeczek masła orzechowego
- garść suszonego kokosa w kostce
- jajko+odrobina mleka do posmarowania ciasta
- cukier trzcinowy do obsypania
Piekarnik nastawić na 220 stopni- grzanie góra- dół.
Jabłka obrać i pokroić na grube- ok 1 cm krążki, ostrożnie wyciąć gniazdo nasienne ze środka każdego krążka i odstawić.
Płat ciasta rozwałkować, lub jeśli użyjecie gotowego po prostu rozwinąć. Na ciasto ułożyć w mniej więcej 2 cm odstępach krążki jabłek, każdy krążek obkroić tak, aby pomiędzy krawędzią ciastka a jabłkiem był ok 1 cm ciasta. Jabłka zdjąć, każde koło z ciasta posmarować na środku łyżeczką masła orzechowego, przykryć krążkiem jabłka i do wgłębienia po gnieździe nasiennym dodać ok 4 kostki suszonego kokosa. Wokół każdego krążka jabłka- jak najbliżej krawędzi jabłka zrobić płytkie nacięcie, nie przecinając jednak ciasta.
Tartaletki ułożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na krawędziach ciasta zrobić odbicia widelca, po czym posmarować je roztrzepanym jajkiem z mlekiem, wierzch jabłek delikatnie obsypać cukrem trzcinowym. Gotowe tartaletki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Najlepsze są na ciepło, ponieważ kokos jest miękki i ciągnący się.
Smacznego!
Puff pastry tartalettes with apple, peanut butter and dried coconut
6- 7 tartalettes
ingredients:
- 1 sheet puff pastry- I used quick homemade puff pastry, recipe here
- 2 big apples
- approx 6 teaspoons peanut butter
- one handful dired coconut cubes
- lightly beaten egg+ milk to glaze
- light brown sugar for sprinkle
Preheat oven to 220 C.
Peel apples and slice into thick slices, remove seeds, cutting out the center of the apple. Roll out puff pastry and put apples onto it. Cut circles from pastry, leaving 1.5- 2 cm edge. Remove apples and spread peanut butter onto centers of the circles. Again put the apples and add dried coconut into the apple hole. Cut the pastry right next to the edges of the apples making frame. Sprinke tartalettes with sugar and transfer onto baking sheet lined with parchemnt paper. Put into the preheated oven and bake 20 minutes to golden brown. Tartalettes are the best hot.
Enjoy!
Puff pastry tartalettes with apple, peanut butter and dried coconut
6- 7 tartalettes
ingredients:
- 1 sheet puff pastry- I used quick homemade puff pastry, recipe here
- 2 big apples
- approx 6 teaspoons peanut butter
- one handful dired coconut cubes
- lightly beaten egg+ milk to glaze
- light brown sugar for sprinkle
Preheat oven to 220 C.
Peel apples and slice into thick slices, remove seeds, cutting out the center of the apple. Roll out puff pastry and put apples onto it. Cut circles from pastry, leaving 1.5- 2 cm edge. Remove apples and spread peanut butter onto centers of the circles. Again put the apples and add dried coconut into the apple hole. Cut the pastry right next to the edges of the apples making frame. Sprinke tartalettes with sugar and transfer onto baking sheet lined with parchemnt paper. Put into the preheated oven and bake 20 minutes to golden brown. Tartalettes are the best hot.
Enjoy!
po zdjęciach myślałam, że to marshmallow, a to suszony kokos?! Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, ale te słodkości.. to musiało być boskie.. zwaliłoby mnie z kolan, zapewne!
OdpowiedzUsuńŚwietne! Muszę wypróbować Twój przepis n to ciasto francuskie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Połączenie idealne!!
OdpowiedzUsuńnic dodać, nic ująć - jabłko z masłem orzechowym to jeden z klasyków, które uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTen kokos na środeczku nas zaintrygował :)
OdpowiedzUsuńSuszony kokos?to świat już coś takiego wymyślił?hmm... No ale deser przedni!
OdpowiedzUsuńjabłko i masło orzechowe? biorę w ciemno ;)
OdpowiedzUsuńboskie tartaletki, boskie zdjęcia.....jak tylko zdrowotnie dojdę do się biorę się za to ciasto :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglądają, miałaś z nimi świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWow, boskie połączenie smakowe! :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest pyszne!
I te zdjęcia, po prostu idealne! *.*
Pysznie wyglądają,
OdpowiedzUsuńsmakują pewnie jeszcze lepiej.
Ahhh, mniam!
Słodziachnie wyglądają! <3
OdpowiedzUsuńAleż to wygląda!
OdpowiedzUsuńFenomenalnie sie prezentuja, chetnie sprobuje przepis przy robieniu deseru nastepnym razem
OdpowiedzUsuńO nie ! jakie pyszności :(((( (
OdpowiedzUsuńZaszalałaś Kochana :) Mam wielką ochotę na takie ciacha!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNaprawdę bardzo fajny pomysł! :D Od razu uruchamia kubki smakowe :D
OdpowiedzUsuńO matko, pomysł genialny! Kupuję w ciemno!
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń