wtorek, 24 lutego 2015

Chleb orkiszowy na zakwasie z pestkami dyni

Chleb orkiszowy na zakwasie z pestkami dyni 

Sourdough spelt bread with pumpkin seeds, for English scroll down



Czy po raz "niewiemktóry" mam zmienić decyzję i napisać "nie, ten chleb jest najlepszy?" Nie. Nie będę tego robić, bo to traci jakikolwiek sens. Postanowiłam, że wszystkie upieczone przeze mnie chleby będę traktować na równi- tak będzie sprawiedliwie a ja nie będę musiała się zastanawiać, czy znowu Wam wspomnieć, że ten chleb na pewno jest tym najlepszym. Stwierdziłam, że chleb domowy jest tym najlepszym, a to, że można upiec go w przeróżnej postaci jest osobną sprawą, która nie wymaga dyskusji. I po problemie; )
Jeśli pomyśleć o tym chlebie to przychodzi mi na myśli słowo- zwarty. Chleb ma sprężysty miąższ, dzięki czemu fantastycznie się go kroi, a przy tym jest miękki i wilgotny, Długo zachowuje świeżość i ma wiele cennych składników odżywczych. Mąka orkiszowa jest bardzo wdzięczna i łatwo się z nią pracuje, więc upieczenie tego chleba to nic trudnego: )

Chleb orkiszowy na zakwasie z pestkami dyni
keksówka o długości 26 cm

składniki na zaczyn:
- 100 g mąki żytniej razowej
- 100 g wody
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego

Wszystkie składniki połączyć dobrze w misce, szczelnie owinąć w folię spożywczą i odstawić na całą noc.

składniki na chleb:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 400 g wody
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 70 g pestek dyni
- 15 g soli
- cały zaczyn

Mąki przełożyć do miski i dodać wszystkie suche składniki. Dolać wodę i zaczyn i wszystko wymieszać do połączenia składników. Do natłuszczonej i wysypanej otrębami żytnimi keksówki dodać ciasto, wierzch posmarować wodą, owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia- powinien podwoić objętość i wyrosnąć niemal do boków foremki- u mnie trwało to ok 3.5 godziny.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra dół.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec 45- 50 minut. Jeśli wierzch za bardzo będzie się rumienić można przykryć chleb folią aluminiową.
Po upieczeniu chleb całkowicie ostudzić, najlepiej przez całą noc.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Sourdough spelt bread with pumpkin seeds
1 loaf pan

leaven:
- 100 g whole rye bread
- 100 g active sourdough rye starter
- 100 g water

In a bowl combine all ingredients, cover and set aside overnight.

ingrediets for bread:
- 300 g light spelt flour
- 200 g bread flour
- 400 g water
- 1 tablespoon sesame
- 1 tablespoon flax seeds
- 70 g pumpkin seeds
- 15 g salt
- whole leaven

Butter the loaf pan and sprinke with rye brans.
I a bowl combine all dry ingredients, add water and leaven, mix well until combined. Put the batter into the prepared pan, even with a wet spoon, cover with plastic foil and set aside to rise, about 3.5 hours. Bread should rise until the edges of the pan.
Meanwhile preheat oven to 240 C degrees.
Transfer risen bread into the preheated oven and bake 10 minutes, reduce temperaturę and bake further 45- 50 minutes. If the top has too browned, cover it with a aluminium foil.
Remove bread from the oven and let cool completely.
More informations bout baking homemade breads you can find here.
Enjoy!



22 komentarze:

  1. Jak zwykle piękne zdjęcia, s przepis dodaję do 'do zrobienia' :))

    OdpowiedzUsuń
  2. To był błąd, że jestem tu przed śniadaniem ;) Teraz marzy mi się taka kromka idealnego, domowego chleba ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najchętniej od razu powyjadałybyśmy pesteczki dyni ze środka xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Piecz,piecz jak nawięcej,ja będę się od Ciebie uczyć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda na doobry kawał chleba!
    Właśnie dostałam kilo orkiszu (tak, orkiszu!), będzie w sam raz do zmielenia i wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma to jak domowy, świeżutki chlebek. Pycha (:

    OdpowiedzUsuń
  7. akurat jestem fanką orkiszowego pieczywa, najczęściej je jadam :) a co najlepsze - od wczoraj dokarmiam znowu zakwas na domowy chleb, także będzie się działo :) i to na pewno za sprawą Twoich fantastycznych wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  8. To pewne, każdy domowy chlebek jest najlepszy :) Ten wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny chleb i jaki zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze chyba nigdy nie jadłam chleba z pestkami dyni (nawet kupnego), a to przecież taka pyszna oczywistość! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastycznie wygląda ten chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  12. hehe mam podobnie - każdy kolejny lepszy ;) i zgadzam się z Tobą w pełni, każdy domowy jest tym najlepszym!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkie domowe chleby są najsmaczniejsze - to prawda. Jak się weźmie taką świeżutką kromkę pachnącego pieczywa z masełkiem, to człowiek ma wrażenie, że więcej mu do szczęścia nie trzeba :) Na nic kawior, białe trufle czy egzotyczne fugu - czy to cecha typowa dla naszych czasów (powrót do prostych przyjemności), czy też nasza słowiańska natura? Nie wiem, ale ja tak właśnie mam. Oglądnie takich apetycznych zdjęć, to duża przyjemność :) Świetny w swojej prostocie przepis, dzięki - na pewno skorzystam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny chleb i piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę w końcu wziąć się za swój pierwszy chleb :) kiedy widzę twoje wypieki, aż kusi mnie niemiłosiernie :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Boję się zabrać za chleb, jak 150. Kurcze, może mnie natchnęłaś.... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma się czego bać, naprawdę. Ja swój zakwas, który mam do tej pory, wyhodowałam w czerwcu zeszłego roku i był to mój pierwszy zakwas w życiu, a nadal mi służy. Jeśli tylko będziesz przestrzegać paru zasad, nic się z nim nie stanie i będziesz cieszyć się własnym chlebem z własnego zakwasu. W tym wpisie:
      http://iadorecinnamon.blogspot.com/2014/06/przepis-na-zakwas-techniki-i-rady.html
      są wszelkiego rodzaju porady dotyczące wypieku chleba oraz przepis na zakwas, spróbuj, a uwierz mi, satysfakcja z wyhodowania zakwasu i upieczenia swojego chleba jest bezcenna; )

      Usuń
    2. Dzięki, Angie. W tym tygodniu nastawiam zakwas. Dam znać, czy coś się z tego urodziło. Miłego dnia :).

      Usuń
  17. Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że takiego chleba nie dostaniesz w sklepie, jest domowej roboty; ))

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...