poniedziałek, 2 lutego 2015

Odwrócone babeczki z mandarynkami

Odwrócone babeczki z mandarynkami

Upside down tangerine cupcakes, for English scroll down


Zima nie tylko kojarzy mi się z ciepłą kawą, czekoladą czy rozgrzewającymi daniami, ale też z cytrusami, które w zimę niewątpliwie są najlepsze. A skoro cytrusy to nie może obyć się bez mandarynek, które po prostu uwielbiam. Razem z mamą potrafimy zjeść całą miskę, kiedy tak usiądziemy w jakiś wieczór i zaczniemy oglądać film. Zaczyna się od jednej, wiadomo, jak jest słodka i soczysta to jest druga, potem nie potrafię odmówić trzeciej, która tak ładnie wygląda w misce...No i potem już nie liczę. U mnie w domu mandarynki najdłużej przetrwają może dwa dni? To samo pomarańcze, dlatego zawsze kupujemy z mamą po 5- 6 ogromnych sztuk, żeby starczyło na trochę dłużej.
A babeczki? Są pyszne, miękkie ciasto, soczysta mandarynka i mandarynkowy sos karmelowy, który tworzy się pod wpływem pieczenia. Sukcesem tych ciastek są oczywiście dorodne, słodkie i soczyste mandarynki, które nadają całego smaku. Jestem pewna, że jeśli jesteś fanem tych owoców to polubisz je jeszcze bardziej po zjedzeniu tej babeczki; )

Odwrócone babeczki z mandarynkami
6 foremek do sufletów o średnicy 9 cm

składniki na wierzch:
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 6 małych kostek masła( takich po 5 g)
- dodatkowe masło do natłuszczenia foremek

Piekarnik nastawić na 180 stopni- termoobieg.
Kokilki wysmarować masłem, następnie od każdej wsypać łyżkę cukru i kostkę masła, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 5 minut. Następnie wyjąć i postępować zgodnie z przepisem.

składniki na babeczki:
- 190 g mąki pszennej luksusowej
- 90 ml mleka
- 1 żółtko
- 3 białka
- 120 g cukru
- 20 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 dorodne mandarynki
- 2 szczypty soli

Mandarynki obrać i przekroić na pół, odstawić.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać 60 g cukru, żółtko i roztopione masło, wszystko wymieszać- ciasto będzie zwarte, można będzie ulepić z niego kulę. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami dodawać pozostałe 60 g cukru i miksować do uzyskania błyszczącej piany. Pianę z białek partiami dodawać do ciasta. Pierwszą część wmieszać dosyć dynamicznie, aby rozrzedzić masę, Następnie dodawać pianę delikatnie, ale dokładnie mieszając całość. W cieście mogą pojawić się Wam grudki- jakoś specjalnie się nimi nie przejmowałam; )
Mandarynki przekrojoną częścią włożyć do kokilek< które zostały wyciągnięte chwilę wcześniej z piekarnika>, następnie do każdej wlać masę. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec ok 30 minut nadał 180 stopniach przy termoobiegu.
Gotowe babeczki wyjąć i odstawić na chwilę do ostudzenia, następnie odkroić czubki, przejechać nożem po ściankach, aby oddzielić babeczkę od kokilki i wyjąć ją z foremki. 
Babeczki są pyszne i na ciepło i, kiedy odstawicie je do ostudzenia.
Smacznego!

Upside down tangerine cupcakes
6 suflet pans

ingredients for top:
- 6 tablespoons light brown sugar
- 6 small cubes butter( 5 g each)
- butter for coating pans

Preheat oven to 180 C.
Butter suflet pans and add 1 tablespoons sugar and 1 butter cube to the each pan. Put into the preheated ovent and bake 5 miinutes. Remove from the pan and follow the recipe below.

ingredients for cupcakes:
- 190 g all purpose flour
- 90 ml milk
- 1 egg yoluk
- 3 egg whites
- 120 g sugar
- 20 g melted butter
- 1 teaspoon baking powder
- 3 big tangerines
- one large pinch of salt

Peel tangerines and cut crosswide, set aside
Sift flour with baking powder and salt. Add 60 g sugar, yolk and melted butter, stir to incorporated- the batter is thick and dense.
In the mixing bowl beat whites with pich of salt until stiff peaks, gradually add remaining sugar and beat to get shiny foam. Add to the batter in three or four times, stirring carefully to not destroy the foam. You could see lumps in the batter but don't worry- it' s okay.
Add cut side of tangerines into the suflet pans and add batter. Put into the oven and bake 30 minutes until golden brown. Remove from the oven and set aisde to cool, then cut off the top and turn out from the pans.
Enjoy!






inspiracja: klik klik

14 komentarzy:

  1. o tak - cytrusy najlepsze zimą! a już szczególnie mandarynki... choć ostatnio odkryłam u babci bardzo słodkie i soczyste pomarańcze, także teraz za nie się zabiorę :D
    bardzo fajne babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne babeczki :) Mandarynki uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tak samo - uwielbiam mandarynki :) dlatego babeczki bardzo mi się podobają, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wyglądają, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mandarynkom nigdy nie odmawiam! A babeczki wyszły Ci pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. skoraq cały czas na diecie, a Ty cały czas serwujesz same pyszności ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Boskie są!
    Tego by mi było teraz potrzeba ... w ten zimny poniedziałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze mam problem z mandarynkami, bo chyba nie ma zbyt wielu pomysłów na ich wykorzystanie, dlatego ten jest jeszcze bardziej cenny :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie one śliczne z tymi mandarynkami na spodzie! I w ogóle mega pomysł na wykorzystanie tego cudownego owocu! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o rany! są urocze! Muszę być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mandarynki też zjadam na kilogramy, więc mnie dłużej namawiać nie musisz :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...