niedziela, 22 lutego 2015

Zapiekany indyk z warzywami pod ciastem francuskim

Zapiekany indyk z warzywami pod ciastem francuskim

Turkey and vegetables puff pastry pot pie. for English scroll down


Piekarnik- urządzenie elektryczne bądź gazowe, wchodzące w skład kuchni, umożliwiające podawanie dań na nie ciepło w postaci ich zapieczenia, zgrillowania lub przypieczenia. Ta definicja może działa w domach, gdzie piekarnik nie jest używany i służy raczej do ozdoby kuchni. Dla mnie piekarnik to indywidualny osobnik w domu, mający dużo cierpliwości i umiejętności przekształcania lepkiej masy w pyszne ciasto. To osobnik, który robi dla mnie przepyszne obiady i właściwie od ładnych kilku lat zepsuł się raz na 10 minut, podczas których gorączkowo myślałam skąd wziąć pieniądze na kolejny piekarnik albo, jak naprawić ten. Nie wyobrażam sobie życia bez tego osobnika, bo nie wyobrażam sobie życia bez ciasta, zapiekanych makaronów, mięs, gulaszów, deserów.... Nie mam pojęcia, jak ludzie funkcjonują bez piekarnika, otwiera on przecież tyle możliwości zrobienia wszystkiego- od śniadania, przez obiad po deser. No i arcyważne: pieczenie chleba.
Na pewno macie podobnie, w końcu piekarnik to najlepszy przyjaciel tego, kto ogarnia, co się w kuchni dzieję;)
Ten zapiekany indyk ma w sobie coś, co absolutnie pokocha każdy- ma ciasto francuskie, które nadaje temu daniu lepszego wymiaru. Rumieniąca się na górze chrupiąca skorupka zachęca do tego, żeby zobaczyć, co jest w środku, a jest pysznie, o to się nie martwcie; )

Zapiekany indyk z warzywami pod ciastem francuskim
ok 4- 6 porcji

składniki:
- 700 g piersi z indyka- już obranej
- sól, pieprz, papryka wędzona- do mięsa
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 100 g mrożonego groszku
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego lub płat domowego- przepis tu na szybką wersję
- sól, pieprz, tymianek, bazylia suszona
- jajko+ trochę mleka do posmarowania wierzchu

Mięso pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką wędzoną. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i smażyć mięso do lekkiego zrumienienia.
Marchewkę obrać i pokroić razem z selerem na grubsze półplasterki. Cebulę pokroić z czosnkiem w drobną kostkę, natomiast pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dorzucić czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać marchewkę i seler, smażyć ok 5 minut aż warzywa trochę zmiękną. Dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć przez ok 10 minut- warzywa powinny zmięknąć, ale nadal być jędrne. Po tym czasie dolać przecier, dodać groszek i gotować wszystko ok 10- 15 minut do lekkiego zredukowania się sosu*. Dodać mięso, trochę suszonej bazylii i wymieszać.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 200 stopni- termoobieg.
Do naczynia żaroodpornego przelać gulasz i przykryć ciastem francuskim, zwijając jego boki we wzorek i przyciskając do naczynia. Wierzch ciasta posmarować jajkiem z mlekiem, zrobić parę otworków i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Indyka piec ok 20 minut, aż wierzch ładnie isę zrumieni.
Po tym czasie naczynie wyjąć i odczekać ok 5 minut przed podaniem. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!

*jeśli chcecie, aby Wasz sos był gęstszy można wymieszać 1 czubatą łyżeczkę mąki pszennej w 1/4 szklanki wody i po zredukowaniu sosu dodatkowo zagęścić go mieszanką. Ja jednak tego nie zrobiłam.

Turkey and vegetables puff pastry pot pie
- 4- 6 portions

ingredients:
- 700 g turkey breast
- salt pepper and hot somed paprika for meat
- 2 carrots
- 2 celery stalks
- 250 g mushrooms
- 1 onion
- 3 garlice cloves
- 100 g frozen green bean
- 500 g tomato passata
- 1/2 puff pastry sheet or1 sheet or quick homemade puff pastry- recipe here
- salt. pepper. dried thyme and basil
- beaten egg+ milk to coating

Chop meat into small cubes and season with salt, pepper and paprika. Heat a frying pan wit olive oil over medium heat. Add turkey and fry until light golden brown.
Cut carrots and celery into large slices. Finely dice onion and Garlic, peel mushrooms and cut into guarters.
Heat frying pan with olive oil over medium heat and add onion, fry until glassy. Ad Garlic and fry for a minute. Add veggies and fry 5 minutes until soft. Add passata, beans and cook 10- 15 minutes until thickened. Add turkey, herbs and cook for 5 minutes more.
Meanwhile preheat oven to 200 C degrees.
Transfer filling into buttered casserole, cover with puff pastry and lightly press. Coat the top with egg mixture and bake 20- 25 minutes until golden brown. Remove from the oven and let cool for 5- 10 minutes. Serve with rice or potatoes.
Enjoy!







8 komentarzy:

  1. o rany... to mnie powaliło! Kocham ciasto francuskie! z mięsem smakuje jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja przepraszam za swoją czelność, ale... ty na prawdę musisz mnie kiedyś zaprosić do siebie na obiad :D
    Haha, jak przeczytałam 1sze zdanie twojego postu to przypomniało mi się wyposażenie.. :D haha!
    cudo mięsko, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm rewelacyjny obiad :) zrobię kiedyś, ale z wieprzowiny lub wołowiny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie! Aż jeść się chce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również i ja - nie wyobrażam sobie życia bez piekarnika :)
    Indyk pod tym ciastem aż wywołał u mnie burczenie w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zapiekanka :) Bardzo lubię dania z piekarnika za ich prostotę i wygodę - mogę wrzucić danie do piekarnika i zająć się czymś innym, a obiad się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki obiad to ja rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...