Pieczony kalafior w całości z pomidorami
Whole roasted cauliflower with roasted tomatoes, for English scroll downKalafiora jestem w stanie zjeść w każdej postaci, a najbardziej smakuje mi ten babciny, smażony w bułce tartej na masie masła- najbardziej kaloryczny, ale najlepszy. Do kalafiora musiałam jednak dojrzeć, zresztą tak, jak do wielu warzyw. Kiedyś nie lubiłam właściwie żadnego oprócz pomidorów, ogórka zielonego i paru innych pojedynczych sztuk. Ogólnie rzecz biorąc te warzywa, które lubiłam można było policzyć na palcach jednej ręki. Mama miała ze mną wielki problem. Bo... właściwie nie lubiłam niczego; D Teraz można wyliczyć na placach jednej ręki, ale ogółem wszystkie warzywa i owoce, których nie lubię. Cieszę się, że zmieniłam swoje nastawienie, bo teraz wiem, ile straciłam przez te lata.
Ten kalafior jest świetny- chrupiący, ale nie za twardy, do tego pieczone pomidory, które ubóstwiam i sos z dodatkiem tahini, który równoważy słodycz pomidorów. Świetna przekąska lub lekka kolacja na te dni, w które mamy ochotę na porządną dawkę warzyw; )
Kalafior pieczony z całości z pomidorami
1 główka kalafiora- ok 3- 4 porcje
składniki:
- 1 średni kalafior ważący ok 1 kg przed obraniem- z liśćmi
- oliwa z oliwek, sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
- 6- 8 pomidorów
- oliwa z oliwek, sól, pieprz, bazylia
Piekarnik nagrzać do 220 stopni- grzanie góra- dół.
Kalafior obrać i odkroić dolną, twardą część. Wysmarować oliwą z oliwek i obsypać porządną szczyptą soli i pieprzu. Kalafior przełożyć na papier do pieczenia i owinąć folią aluminiową.
Pomidory przekroić na pół( wzdłuż), polać oliwą, przyprawić solą, pieprzem i bazylią suszoną, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Kalafior* i pomidory wsadzić w tym samym czasie do nagrzanego piekarnika i piec ok 1- 1 godziny i 15 minut.. Po 45- 50 minutach z kalafiora zdjąć folę i piec jeszcze 15- 20 minut aż kalafior będzie miękki w środku. Pomidory piec godzinę, następnie wyjąć z piekarnika i, jeśli kalafior nie będzie gotowy, przykryć je folią aluminiową, aby nie ostygły.
Po tym czasie kalafiora wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić i podawać razem z pomidorami i sosem obsypanego natką pietruszki.
składniki na sos:
- 60 g tahini
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz do smaku
Czosnek bardzo drobno posiekać, wszystkie składniki połączyć ze sobą i przelać do miseczki.
Smacznego!
*Kalafiora można przed pieczeniem obgotować w wodzie przez ok 10- 15 minut. Zmniejszy to czas pieczenia. Ja jednak tego nie zrobiłam- mój kalafior był chrupiący w środku.
Whole roasted cauliflower with roasted tomatoes
1 cauliflower heads- 3- 4 portions
ingredients:
- 1 cauliflower head
- olive oil, salt, pepper
- parsley to decorate
- 6- 8 tomatoes
- olive oil, salt, pepper, dried basil
Preheat oven to 220 C degrees.
Peel a cauliflower* and cut off tough end. Grease with olive oil and sprinke with salt and pepper. Put into the casserole lined with parchment paper and wrap with aluminium foil.
Cut tomatoes in half, grease with olive oil and sprinke with salt, pepper and basil, transfer into another casserole dish.
Put veggies into the preheated oven and bake 1- 1.15 hours until tender. After 40- 50 minutes uncover the cauliflower and continue baking. Bake tomatoes only for 1 hour, remove from the oven, cover with a aluminium foil and set aside.
When cauliflower has tendered, remove from the oven, sprinke with the parsley and serve with tomatoes and sauce.
* before roastig you cak cook cauliflower with boiling and salted water about 10 minutes. This may reduce the baking time.
ingredients for sauce:
- 60 g tahini
- 1 tablespoon runny honey
- 1 teaspoon sesame oil
- 1- 2 tablespoons lemon juice
- 1 garlic clove, chopped
- 1 tablespoon olive oil- salt and pepper to taste
Combine all ingredients in the bowl.
Enjoy!
Whole roasted cauliflower with roasted tomatoes
1 cauliflower heads- 3- 4 portions
ingredients:
- 1 cauliflower head
- olive oil, salt, pepper
- parsley to decorate
- 6- 8 tomatoes
- olive oil, salt, pepper, dried basil
Preheat oven to 220 C degrees.
Peel a cauliflower* and cut off tough end. Grease with olive oil and sprinke with salt and pepper. Put into the casserole lined with parchment paper and wrap with aluminium foil.
Cut tomatoes in half, grease with olive oil and sprinke with salt, pepper and basil, transfer into another casserole dish.
Put veggies into the preheated oven and bake 1- 1.15 hours until tender. After 40- 50 minutes uncover the cauliflower and continue baking. Bake tomatoes only for 1 hour, remove from the oven, cover with a aluminium foil and set aside.
When cauliflower has tendered, remove from the oven, sprinke with the parsley and serve with tomatoes and sauce.
* before roastig you cak cook cauliflower with boiling and salted water about 10 minutes. This may reduce the baking time.
ingredients for sauce:
- 60 g tahini
- 1 tablespoon runny honey
- 1 teaspoon sesame oil
- 1- 2 tablespoons lemon juice
- 1 garlic clove, chopped
- 1 tablespoon olive oil- salt and pepper to taste
Combine all ingredients in the bowl.
Enjoy!
Pięknie wygląda .. mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńo żesz kurde! Aleś wyrąbała kalafiora.. :D wow.. so amazing!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Kalafiora jeszcze nie piekłam, ale patrząc na Twoje zdjęcia na pewno wypróbuję ten sposób :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne roślinne danie. Ostatnio staje się coraz większą fanką takich propozycji :) Też kupiłam kalafiora, w weekend będę robiła z niego kuskus :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, ostatnio też bardzo rozkoszuję się smakiem kalafiora… :3
OdpowiedzUsuńwieki go nie jadłam! zatęskniłam za tym smakiem i na pewno go sobie opiekę :)
OdpowiedzUsuń*upiekę ;D
UsuńOstatnio piekłam kalafiora w panierce paprykowej, pycha :D Musze skusić się na twoją wersje :D
OdpowiedzUsuńGenialna sprawa taki kalafior! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł i już niebawem zagości na moim obiedzie!
Pychota! *.*
Smacznie wygląda:)nie jadłam takiego jeszcze:)
OdpowiedzUsuńJuż dawno miałam go zrobić, lecę po kalafiora:)
OdpowiedzUsuńJak ten kalafior cudownie wygląda :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! Jakiś czas temu upiekłam seler - jakie to było dobre... Kalafior w takiej wersji wypróbuję z pewnością :)
OdpowiedzUsuńNa drugim zdjęciu wygląda naprawdę niesamowicie, dopisuję do listy 'muszę zrobić', pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPomidory wyglądają Baaardzo apetycznie, kalafior z resztą też ;) Bardzo smakowite zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńWow rewelacyjny pomysł! Wygląda pięknie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńŁo, mega! Kalafiora w takiej odsłonie jeszcze nie widziałem :D
OdpowiedzUsuń