Tahini
Tahini, for English scroll down
Tahini odkryłam już dawno temu, kiedy przeglądałam pewnego bloga o kuchni bliskiego wschodu. Od razu wiedziałam, że pasta sezamowa musi być niesamowita i jej dodatek będzie sprawiał, że jedzenie nabierze innego wymiaru. Jednak przez pewien czas całkowicie o niej zapomniałam, albo inaczej, pamiętałam o niej, ale nigdy nie było okazji, żeby jej w końcu użyć. Dodatkowo, wtedy tahini nie była ogólnie dostępnym produktem, który można było kupić w każdym supermarkecie, więc nie widywałam jej w sklepach. Co ciekawe moje pierwsze tahini, jakie jadłam było domowej roboty, więc nie wiedziałam tak naprawdę, jak istotnie ma smakować. Za drugim razem kupiłam słoiczek w sklepie, żeby przekonać się, czy aby na pewno tahini wyszło mi odpowiednie. Ogólnie rzecz biorąc smak był bardzo podobny, jedynie konsystencja była nieco inna- moje tahini było gęstsze, ale tylko i wyłącznie dlatego, że przy jego robieniu mój blender powiedział "nie" i nie chciał dalej pracować:)
Pastę sezamową można wykorzystać w wielu przepisach- słonych, słodkich, jakich tylko chcemy. Osobiście uwielbiam sosy na bazie tahini, nadają potrawą jeszcze lepszego smaku i dopełniają całość;) Oczywiście w przepisach na słodkości tahini sprawdza się równie dobrze, sprawiając, że wypieki dostają nowego, lepszego smaku:)
Róbcie sami tahini, to bardzo proste! Ale uwaga na blender, ziarna sezamu ciężko się blenduje, więc należy być ostrożnym:)
Tahini
1 słoiczek:
składniki:
- 200 g sezamu
- ewentualnie 2 łyżki oleju rzepakowego
Sezam uprażyć na patelni na złoto- uwaga, żeby nie przypalić! Gotowy sezam przesypać do miski i rozpocząć blendowanie- używam to tego blendera ręcznego. Najpierw blenduję ziarna pulsacyjnie, a kiedy tahini będzie robić się rzadsza można już blendować bez przerwy. Gdy tłuszcz nie chce się oddzielić, można wlać olej, wtedy blendowanie będzie prostsze. Gotowe tahini powinno mieć płynną konsystencję.
Gotowe tahini przelać do słoiczka i szczelnie zamknąć, przechowywać do kilku dni.
Smacznego!
Tahini
1 small jar
ingredients:
- 200 g sesame
- 200 g sesame
- 2 tablespoons canola oil- optional
Add sesame into a frying pan and brown until golden- don't burn it! Transfer sesame into the bowl and start to blend- I use hand blender. First you have to blend by pulsing, then, when tahini is coming to liquid, you can blend with no stops. If you have problem with blending and the fat doesn't want to separate you can pour oil to ease the blending.
Pour tahini into the jar and store few days.
Enjoy!
omamo, ROBIĘ <3
OdpowiedzUsuńno takie domowe na pewno nie ma sobie równych :) tak samo jak masło orzechowe!
OdpowiedzUsuńHmm sama nie robiłam a to takie proste ;-)
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńPowiem ci, że innego wykorzystania niż hummus tahini nie znam.. a szkoda, uwielbiam zapach i smak sezamu <3
OdpowiedzUsuńDomowe jest najlepsze :D
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu przybieram się, żeby zrobić i jakoś zawsze zapominam ;-) dobrze, że przypomniałaś - może tym razem w końcu się zmobilizuję ;-)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam! Tahini to prawdziwa pychota, choćby do mojego ukochanego hummusu :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tahini, mogłabym oblewać nim każde danie :)
OdpowiedzUsuńWszystkie takie mazidła na czele z masłem orzechowym uwielbiam !
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tą pastę :) i również wykonuję domową wersji ... najlepsza :)
OdpowiedzUsuńJa tahini kupiłam, ale jak się skończy, z pewnością zrobię sobie sama :)
OdpowiedzUsuń