Pieczone udka z kurczaka z warzywami
Roasted chicken quarters with veggies, for English scroll down
Jeden z prostszych obiadów, jakie kiedykolwiek robiliście- zapewniam. Wystarczy pokroić warzywa, natrzeć mięso marynatą, wszystko rozłożyć na blachę do pieczenia i gotowe. Reszta robi się sama:) Dla mnie, jeśli coś ma w sobie nazwę "pieczone warzywa" od razu jest najlepsze na świecie. Nie wiem, co musiałoby się stać, żeby nie smakowały mi pieczone warzywa. No i kurczak- soczysty z cudownie chrupiącą skórką, czego chcieć więcej? Chyba tylko dokładki:)
Pieczone udka z kurczaka z warzywami
4 duże porcje
składniki na mięso:
- 4 udka duże udka z kurczaka
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- ok 3- 4 łyżki oliwy
Mięso umyć, osuszyć i odkroić tłuszcz. Wszystkie pozostałe składniki połączyć w misce, dodać mięso i nasmarować. Całość wstawić do lodówki na ok 1 godzinę
składniki na warzywa:
- 1 kg nieobranej dyni
- 1 średni bakłażan
- ok 400 g ziemniaków- kilkanaście małych sztuk
- 2 czerwone cebule
- 1 duża marchewka
- papryka wędzona ostra i sól do smaku
- ok 3- 4 łyżki oliwy
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni- grzanie góra- dół.
Dynię przekroić na pół, wybrać miąższ a następnie pokroić w 1- 1.5 centymetrowe paski i obrać ze skórki( jeśli użyjesz dyni Hokkaido- nie musisz jej obierać, jej skórka jest jadalna).Wszystkie warzywa oprócz pokroić w kostkę( ziemniaki i marchew w mniejszą kostkę, dynię i bakłażana w większą), cebulę pokroić w piórka. W misce połączyć warzywa, przyprawy i oliwę- wszystko dokładnie wymieszać. Na blachę do pieczenia wyłożyć warzywa, na wierzch ułożyć udka z kurczaka, rozsmarowując po ich powierzchni pozostałą w misce marynatę. Całość wstawić do piekarnika i piec ok 60- 75 minut aż warzywa będą miękkie a po nakłuciu kurczaka będzie z niego wypływać przezroczysty płyn. Pod koniec pieczenia przełączyć piekarnik na funkcję grill, nastawić maksymalną temperaturę i przenieść blachę na najwyższą półkę piekarnika- mięso grillować ok 5 minut aż skórka będzie ładnie przypieczona. Wszystko wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę do przestudzenia, następnie podawać.
Smacznego!
Roasted chicken quartesr with veggies
4 big portions
ingredients for meat:
- 4 big chicken quarters
- 3- 4 tablespoon olive oil
- 1/2 teaspoon hot smoked paprika
- salt, pepper to taste
- 1 teaspoon dired basil
- 1 teaspoon dired oregano
Wash and dry the chicken. Combine in a bowll all marinade ingredients, add chicken and glaze the marinade over the quarters, then take into the fridge for 1 hour.
ingredients for veggies:- 1 kg unpeeled pumpkin
- 1 medium eggplant
- approx. 400 g small potatoes- about 15 small potatoes
- 1 big carrot
- 2 red onions
- hot smoked paprika and salt to taste
- about 3- 4 tablespoons olive oil
Preheat oven to 180 C.
Cut the pumpkin in half and remove the middle pulp, cut into 1- 1.5 cm pieces and peel them( if you use Hokkaido pumpkin, you don't have to peel it, the skin is edible). Cut all veggies except onion into cubes (potatoes and carrot into smaller cubes, pumpkin and eggplant into bigger cubes), onion cut into stripes. Combine veggies, spieces and olive oil in the bowl and stir to well combined. Toss veggies over the baking sheet and take the meat on the veggies. Spread remaining marinade over the top of the meat. Take everything into the preheated oven and bake approx. 1- 1.15 hours until veggies has been tender and a liquid comming up after prick the meat has been clear. At the end of roasting turn on the grill option in your oven and increase temperature to maximum, Take the baking sheet on the top shelf of the oven and grill the chicken skin until deep golden brown- about 5 minutes. Remove everything from the oven and set aside to cool for a while, then serve.
Enjoy!
faktycznie- udko z kurczaka to znany i kochany obiad :) Sam się robi, tylko trzeba przypilnować czasu :)
OdpowiedzUsuńUdka kojarzą mi się z niedzielnym obiadem :) Z tak pieczonymi warzywami ja zdecydowanie wprosiłabym się do Ciebie na dokładkę :)
OdpowiedzUsuńObiad,jak u mamy:)
OdpowiedzUsuńKlasyka i to jak pięknie podana! :)
OdpowiedzUsuńo rany................. jakie pycha! a zdjecia cudne!
OdpowiedzUsuńI kto by pomyślał, że udka mogą być tak malownicze :)
OdpowiedzUsuńJak kolorowo, jak cudnie :>
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńSmakowite udka, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńTaki obiad to ja rozumiem ;-)
OdpowiedzUsuńcudowne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńI w tym temacie zgadzam się z Tobą w 100% najprostszy obiad no i do tego mega smaczny ... zdjęcia mówią same za siebie
OdpowiedzUsuń