Dyniowy mus sernikowy
No bake pumpkin cheesecake mousse, for English scroll down
Miałam mały problem, jak dokładnie nazwać ten deser. Bo to niby serniczki bez pieczenia, ale ich struktura o wiele bardziej przypominała mi mus, a nie sernik, więc postanowiłam połączyć te dwie nazwy, mając nadzieję, że będziecie wiedzieć o co mi chodzi;)
Jest to deser, który robi się szybko i, co więcej, który jest przepyszny i elegancko wygląda. Jest słodki i dosyć zapychający, więc jedna porcja w zupełności wystarczy na zaspokojenie napadu zjedzenia czegoś słodkiego. Nawet dla osoby takiej, jak ja, której nie straszne jest zjedzenie całej tabliczki czekolady na jeden raz( przede wszystkim z ciasteczkami oreo<3), jedna porcja wystarczyła, bo sam mus może nie jest bardzo słodki, ale jest dosyć konkretny;) Tak czy inaczej jest to świetny deser, kiedy mamy gości a, kiedy nie mamy zbytnio czasu na pieczenie ciasta:) No i ten piękny pomarańczowy kolor! Ale uwaga, najlepiej użyć do tego puree z dyni Hokkadio, wtedy będziecie mieć pewność, że kolor Waszego musu będzie miał piękny odcień pomarańczu:)
ps. Bo kto powiedział, że na Halloween wypieki muszą być przeraźliwie straszne?; D
ps. Bo kto powiedział, że na Halloween wypieki muszą być przeraźliwie straszne?; D
Dyniowy mus sernikowy
6 porcji
składniki:
- 250 g twarogu trzykrtonie zmielonego- może być z wiaderka
- 220 g dyniowego puree
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 80 g cukru trzcinowego
- 1 duża paczka ciasteczek oreo- 170 g
- 150 g śmietany kremówki 36% do ozdoby
- 6 orzechów włoskich
Ciasteczka oreo zblendować, aby miały konsystencję piasku, odstawić na później.
Cukier połączyć z wszystkimi przyprawami. W misce miksować ser przez chwilę, następnie dodawać cukier, miksując cały czas. Dodać puree z dyni i zmiksować jeszcze raz do całkowitego połączenia składników.
250 ml kremówki ubić na sztywno dodać do masy serowej 3 patiach, delikatnie mieszając szpatułką.
Do szklanek przełożyć ciasteczka, zostawiając ok 1- 2 łyżek do dekoracji, następnie dodać mus dyniowy, najlepiej wyciskając go z worka cukierniczego. Mus przełożyć do lodówki na parę godzin. Przed podaniem ubi 150 ml kremówki na sztywno, ozdobić wierzch serniczków i posypać ciasteczkami oraz cynamonem lub dyniową przyprawą. Dodać na wierzch orzech włoski i podawać.
Smacznego!
No bake pumpkin cheesecake mousse
6 portions
ingredients:
- 250 g cream cheese
- 220 g pumpkin puree
- 250 ml whipping cream
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ginger
- 1/4 teaspoon cardamon
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 80 g light brown sugar
- 1 big package oreo cookies( 170 g)
- 150 ml whipping cream for decorate
- 6 walnuts
In a food processor blend cookies until powder, set aside for later.
In a bowl mix the cream cheese, next gradully add sugar combined with all spices. Add pumpkin puree and mix until well combined. Beat the whipping cream until whipped and add in 3 turns into the pumpkin mass, stirring very carefully with a spatula.
Add cookies into the 6 glasses, leaving 1- 2 tablespoons for decorate. Pour the cheesecake mass into glasses, best to take the mass into a pastry bag and pipe over the cookies. Take mousses into the fridge for couple hours. Before serving beat 150 ml whipping cream until whipped, decorate the top of the mousses and sprinkle with remaining cookies and cinnamon or pumpkin spice. Add walnut on the top and serve.
Enjoy!
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
smakowity deser :)
OdpowiedzUsuńSamą nazwą tego deseru mnie skusiłaś :) Zaglądam dalej a tu fantastyczny deser! :)
OdpowiedzUsuńTeż miałam problem z nazwaniem swoich dyniowych serniczków w szklankach. Bo to jednak taki krem-pianka wychodzi i faktycznie nieżle "zapycha" :D I ja tam nie pogardziłabym takim deserem <3
OdpowiedzUsuńŚwietny:) kuszący musik,fajnie,że mam dynię do przerobienia,może się skuszę:)
OdpowiedzUsuńCudowny, absolutnie!
OdpowiedzUsuńPiękny, ależ bym go chciała:)
OdpowiedzUsuńKocham wszelkie takie musy! :D Cudny kolor ;)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Wspaniały deser, kolory jesienne :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre! A właśnie ostatnio marzył mi się deser, który będzie w sobie łączyć dynię i czekoladę :)
OdpowiedzUsuńno, no,no.. prezentuje się perfecto! :)
OdpowiedzUsuńŁadniutki! <3
OdpowiedzUsuńFaktycznie, ten mus wygląda bardzo delikatnie, wręcz piankowo :) Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńZachciało mi się takiego deseru :D Wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMus wygląda pysznie, muszę się kiedyś na niego skusić :)
OdpowiedzUsuńPyszny desekrek :)
OdpowiedzUsuń