Owsianka dyniowo- bananowa z figami
Pumpkin and banana porridge with fresh figs, for English scroll down
Kiedy mam rano czas pierwszym śniadaniem, które przychodzi mi do głowy to owsianka. Niby najprostsza rzecz na świecie, ale mówiąc szczerze owsianka chyba nigdy mi się nie znudzi. Najbardziej lubię ją jeść, kiedy za oknem jest super zimno a ja mogę rozkoszować się ciepłą herbatą i miseczką pełną cudowności. Poza tym pomysłów na owsiankę może być mnóstwo, mam wrażenie, że nigdy się nie kończą, więc za każdym razem można jeść inną jej wersję. Tą owsiankę pokochałam od razu, jest cudownie słodka za sprawą banana i ma piękny kolor- a sprawą dyni. Do tego moje ukochane figi i jestem w niebie. tak po prostu;)
Owsianka dyniowo- bananowa z figami
1 porcja
składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych
- 250 m mleka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka puree z dyni
- 1 banan
- 1 duża figa
- garstka słonecznika i orzechów włoskich
Do garnka z grubym dnem wlać mleko, dodać płatki owsiane, miód i gotować na małym ogniu aż płatki będą miękkie a konsystencja owsianki będzie dosyć gęsta, ale nadal lekko lejąca.
W międzyczasie połowę banana rozgnieść na pulpę i połączyć z puree dyniowym. Resztę banana pokroić na plasterki. Figę pokroić na ósemki.
Do owsianki dodać pulpę dyniowo- bananową i gotować aż owsianka bardziej zgęstnieje, ale nadal będzie kremowa- ok 1- 2 minut.
Do miseczki przełożyć owsiankę, udekorować owocami, słonecznikiem i orzechami.
Smacznego!
Pumpkin and banana porridge with fresh figs
1 portion
ingredients:
- 4 tablespoons rolled oats
- 250 ml milk
- 1 teaspoon honey
- 1 tabespoon pumpkin puree
- 1 banana
- 1 big fig
- small handful of sunflower seeds and walnuts
In a sauce pan add oats, milk, honey and cook until thicken, but still liquid- about 10- 15 minutes.
Meanwhile crush 1/2 of banana into a pulp, add pumpkin puree and stir to combine. Cut remaining banana into slices and fig into eihgts. Add banana- pumpkin pulp into the oatmeal and cook until thicker about 1- 2 minutes. Put the oatmeal into the bowl, add fruits and sprinkle with sunflower seeds and walnuts.
Enjoy!
wygląda bardzo apetycznie + bardzo ładne zdjęcia
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
http://rategazelle.blogspot.com/
U mnie z owsiankami jest podobnie, uwielbiam je :-)
OdpowiedzUsuńta miseczka wygląda uroczo i pysznie!
OdpowiedzUsuńZimowe śniadanie...
OdpowiedzUsuńZapamiętuję do wypróbowania!
:)
Czemu nie ma internetowego sklepu z Twoimi smakołykami?:))))
OdpowiedzUsuńmogę jeść codziennie, dyniowe szczególnie! <3
OdpowiedzUsuńaleee smakowicie <3 kocham dynie :D dałabym jej napewno wiecej :DD
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja :) Chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już jestem po śniadaniu... Owsianki do niedawna kojarzyły mi się z szarą breją (choć lubię!), fajnie widzieć, że można tylke w tym temacie wymyślić! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o miseczkę, albo o kilka (tak na zapas)! :D
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńTa owsianka wygląda wręcz idealnie! <3
Powiem Ci, że fakt- milionów na nią pomysłów jest.. :)
OdpowiedzUsuńAle ja chyba njabardziej lubię tą prostą- z cynamonem i powidłami, albo duszonymi śliwkami :D
Fajna owsianka, idealna na jesienne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńwidzę, że u Ciebie również figowo :) bardzo chętnie zjadłabym taką owsiankę na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń