Sałatka z rukoli z figami, camembertem i grillowanym prosciutto
Argula, figs, camembert and grilled prosciutto salad, for English scroll down
Klasyka gatunku. Połączenie fig, prosciutto i sera pleśniowego jest bardzo lubiane i nie bez powodu, bo to fantastyczna kombinacja smaków. Neutralne figi, słone prosciutto i kremowy, lekko pikantny camembert, wszystko zawarte w jednej misce. To nie może nie smakować;) A jeszcze lepiej smakuje z kieliszkiem schłodzonego różowego wina. Sałatka na leniwe popołudnia, kiedy mamy czas na relaks z winem:)
Sałatka z rukoli z figami, camembertem i grillowanym prosciutto
2 porcje
składniki:
- 2 garście rukoli
- 2 duże figi
- 4 plastry prosciutto
- 1/2 camemberta (w okrągłym opakowaniu)
- garść słonecznika
- pieprz, 1 łyżka oliwy i 1 łyżeczka soku z cytryny
Rukolę wymieszać z oliwą i cytryną. Plastry prosciutto pokroić na małe kawałki i zgrillować, aby były chrupiące, następnie dodać na chwilę słonecznik i podprażyć na złoto.
W międzyczasie figi pokroić na ósemki a camemberta na plastry. Na talerz wyłożyć rukolę, dodać figi i camemberta i posypać prosciutto oraz słonecznikiem. Wszystko przyprawić pieprzem, soli nie trzeba, ponieważ prosciutto samo w sobie jest już dosyć słone.
Smacznego!
Argula, figs, camembert and grilled prosciutto salad
2 portions
ingredients:
- two handful of argula
- 2 big figs
- 4 thin slices prosciutto
- 1/2 round camembert
- handful sunflower seeds
- pepper, 1 tablespoon olive oil, 1 teaspoon lemon jucice
In a bowl combine arugla with olive oil and lemon jucice, set aside. Chop prosciutto and grill until crispy, then remove from the grill pan and add sunflower seeds. Fry until golden and set aside.
Meanwhile cut figs in eights and camembert in slices.
Put argula onto the plates, add figs and camembert. Sprinkle with prosciutto and sunflower seeds. You can season salad with pepper but don't use salt, because prosciutto is salty, so you don't need extra salt
Enjoy!
Mmm fantastyczna sałatka, cudowne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście klasyka gatunku, rok temu robiłam podobną sałatkę, tylko z serem gorgonzola. A w tym roku choruję na połączenie serów pleśniowych i gruszki :)
OdpowiedzUsuńUświadomiłaś mi, że jeszcze nie jadłam fig w tym sezonie, a przecież uwielbiam je i to właśnie w takim połączeniu. Klasyka to jest to!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ta sałatka! :)
OdpowiedzUsuńFigi dodają uroku! *.*
Fantastyczne zdjęcia! <3
Po prostu kocham te smaki :-) cudowna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńPo prostu kocham te smaki :-) cudowna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko! <3 zawsze mnie takie sałatki zachwycają, ale właśnie jakoś sama ich nie robię :(
OdpowiedzUsuńjak dla mnie smaki idealnie połączone :) rukola, figa i sery .... mmm wspaniała sałatka <3
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńProste, a jednocześnie niezwykle wyrafinowane połączenie :)
OdpowiedzUsuńPycha!
Ktoś tu lubi figi <3
OdpowiedzUsuńPycha 😍
OdpowiedzUsuń