środa, 14 października 2015

Pizza na spodzie socca z figami, burakami, serem pleśniowym i ajwarem

Pizza na spodzie socca z figami, burakami, serem pleśniowym i ajwarem

Socca pizza with figs beets, blue cheese and ajvar, for English scoll down


Znacie soccę? To fantastyczny płaski chlebek pieczony w żeliwnej patelni z mąki z ciecierzycy. Od pierwszego spróbowania jestem nim zachwycona. Ma charakterystyczny smak, jest wilgotny i sprawdza się fenomenalnie, jako oszukany spód do pizzy. Ja robiłam soccę już kilka razy, za każdym razem z innymi składnikami, ale zawsze bardzo mi smakowała:) To szybki sposób na pyszny obiad dla dwojga;) Tym razem mam dla Was połączenie buraków, fig i sera pleśniowego- czyli coś absolutnie cudownego. Do tego lekko pikantny ajwar, który urozmaica smak i sprawia, że danie nie jest takie ciężkie. Koniecznie zaopatrzcie się w mąkę z ciecierzycy, można z niej wyczarować cuda;)

Pizza na spodzie socca z burakami, figami, serem pleśniowym i ajwarem
2 porcje, patelnia o średnicy 24 cm

składniki na soccę;
- 120 g mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 240 ml wody

Wszystkie składniki dobrze połączyć w misce do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji, przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut.

pozostałe składniki:
- 150 g upieczonych lub ugotowanych buraków, obranych
- 2 duże figi
- ok 40 g sera pleśniowego- użyłam lazura
- 2 duże łyżki ajwaru
- pieprz do smaku
- garść rukoli

Piekarnik nagrzać do 240 stopni z opcją grill i wstawić do niego patelnię. Kiedy patelnia będzie gorąca wyjąć ją z piekarnika i wlać 1 łyżkę oliwy, po czym rozprowadzić ją po patelni. Na patelnię wlać ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na ok 5- 8 minut aż ciasto się zestali.
W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Buraki i figi pokroić na dosyć cienkie paski, lazura porwać na kawałki.
Podpieczoy spód wyjąć z piekarnika, rozprowadzić na nim ajwar, dodać figi, buraki i ser pleśniowy. Całość przyprawić pieprzem i wstawić do piekarnika, grillować ok 10 minut* aż ser całkowicie się rozpuści. Po upieczeniu soccę wyjąć z piekarnika, posypać rukolą i podawać.
Smacznego!

*socca nie musi być na najwyższej półce w piekarniku, wystarczy środkowa. Dopiero pod koniec można na chwilę przełożyć patelnię na najwyższą półkę, aby wierzch się ładnie rumienił

Socca pizza with beets, figs, blue cheese and ajvar
2 portions, 24 cm frying pan

ingredients for socca:
- 120 g chickpea flour
- 240 ml water
- 2 tablespoons olive oil
- 1/4 teaspoon salt

Combine all ingredients in a bowl to get smooth and liquid batter. Covert with a clean cloth and set aside for 30 minutes.

remainig ingredients:
- 150 g cooked or roasted beets, peeled
- 2 big figs
- 2 heaping tablespoons ajvar
- 40 g blue cheese
- handful of argula
- pepper to taste

Preheat oven to 240 C with a grill option and take a cast iron skillet into the oven. When skillet has been hot remove it from the oven, pour 1 tablespoon olive oil and add chickpea batter. Take again into the preheated oven and grill approx 5- 8 minutes until firm. 
Meanwhile prepare remaining ingredients.
Slice figs and beets, chop cheese into thin pieces. Remove pre- baked socca and spread the ajvar over the top, add beets, figs and cheese. Season with pepper and take into the oven, grill about 10 minutes* until blue cheese has dissolved. Remove from the oven, top with argula and serve.
Enjoy!

* socca doesn't have to be on the top rack of your oven during grilling. You can keep it in the middle in your oven and at the end place the skillet on the top rack to golden brown the top of your socca. 








17 komentarzy:

  1. genialna ta pizza i jak apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jaka fantastyczna pizza! Aż ślinka z rana leci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie miałam okazji jeść takiego cuda.. ulala.. ależ to musi być mega :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności!
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozpłynęłam się! Zdjęcia są przecudne, połączenie składników jeszcze lepsze! Genialne! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez glutenu - yes, yes, yes! :D Na wierzchu same pyszności, więc z pewnością nie mogłabym się oderwać... Żałuję tylko, że jeszcze nie dorobiłam się takiej (chyba żeliwnej?) patelni, wszystkie zostały u mamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jest taka trochę pizza na patelni? ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne danie, bardzo wysublimowane smaki i piękne zdjęcia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne danie, bardzo wysublimowane smaki i piękne zdjęcia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja pierwszy raz słyszę, ale pizza na takim spodzie wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Osobiście uwielbiam takie oryginalne spody i ajwar tez, i rukole, i ser pleśniowy... Po prostu masz mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę koniecznie wypróbować ! To są składniki, które momgłabym łączyć i jeść bez końca ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Połączenie smaków trafione w dziesiątkę :)
    Mam żeliwną patelnię, ale z drewnianą rączką... Boję się ją wstawiać do piekarnika...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ryzykowałabym, najlepiej do piekarnika wsadzać po prostu żeliwne patelnie zrobione z samego żeliwa:)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...