Pizza na spodzie socca z figami, burakami, serem pleśniowym i ajwarem
Socca pizza with figs beets, blue cheese and ajvar, for English scoll down
Znacie soccę? To fantastyczny płaski chlebek pieczony w żeliwnej patelni z mąki z ciecierzycy. Od pierwszego spróbowania jestem nim zachwycona. Ma charakterystyczny smak, jest wilgotny i sprawdza się fenomenalnie, jako oszukany spód do pizzy. Ja robiłam soccę już kilka razy, za każdym razem z innymi składnikami, ale zawsze bardzo mi smakowała:) To szybki sposób na pyszny obiad dla dwojga;) Tym razem mam dla Was połączenie buraków, fig i sera pleśniowego- czyli coś absolutnie cudownego. Do tego lekko pikantny ajwar, który urozmaica smak i sprawia, że danie nie jest takie ciężkie. Koniecznie zaopatrzcie się w mąkę z ciecierzycy, można z niej wyczarować cuda;)
Pizza na spodzie socca z burakami, figami, serem pleśniowym i ajwarem
2 porcje, patelnia o średnicy 24 cm
składniki na soccę;
- 120 g mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 240 ml wody
Wszystkie składniki dobrze połączyć w misce do uzyskania gładkiej, płynnej konsystencji, przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut.
pozostałe składniki:
- 150 g upieczonych lub ugotowanych buraków, obranych
- 2 duże figi
- ok 40 g sera pleśniowego- użyłam lazura
- 2 duże łyżki ajwaru
- pieprz do smaku
- garść rukoli
Piekarnik nagrzać do 240 stopni z opcją grill i wstawić do niego patelnię. Kiedy patelnia będzie gorąca wyjąć ją z piekarnika i wlać 1 łyżkę oliwy, po czym rozprowadzić ją po patelni. Na patelnię wlać ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na ok 5- 8 minut aż ciasto się zestali.
W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Buraki i figi pokroić na dosyć cienkie paski, lazura porwać na kawałki.
Podpieczoy spód wyjąć z piekarnika, rozprowadzić na nim ajwar, dodać figi, buraki i ser pleśniowy. Całość przyprawić pieprzem i wstawić do piekarnika, grillować ok 10 minut* aż ser całkowicie się rozpuści. Po upieczeniu soccę wyjąć z piekarnika, posypać rukolą i podawać.
Smacznego!
*socca nie musi być na najwyższej półce w piekarniku, wystarczy środkowa. Dopiero pod koniec można na chwilę przełożyć patelnię na najwyższą półkę, aby wierzch się ładnie rumienił
Socca pizza with beets, figs, blue cheese and ajvar
2 portions, 24 cm frying pan
ingredients for socca:
- 120 g chickpea flour
- 240 ml water
- 2 tablespoons olive oil
- 1/4 teaspoon salt
Combine all ingredients in a bowl to get smooth and liquid batter. Covert with a clean cloth and set aside for 30 minutes.
remainig ingredients:
- 150 g cooked or roasted beets, peeled
- 2 big figs
- 2 heaping tablespoons ajvar
- 40 g blue cheese
- handful of argula
- pepper to taste
Preheat oven to 240 C with a grill option and take a cast iron skillet into the oven. When skillet has been hot remove it from the oven, pour 1 tablespoon olive oil and add chickpea batter. Take again into the preheated oven and grill approx 5- 8 minutes until firm.
Meanwhile prepare remaining ingredients.
Slice figs and beets, chop cheese into thin pieces. Remove pre- baked socca and spread the ajvar over the top, add beets, figs and cheese. Season with pepper and take into the oven, grill about 10 minutes* until blue cheese has dissolved. Remove from the oven, top with argula and serve.
Enjoy!
* socca doesn't have to be on the top rack of your oven during grilling. You can keep it in the middle in your oven and at the end place the skillet on the top rack to golden brown the top of your socca.
genialna ta pizza i jak apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWow jaka fantastyczna pizza! Aż ślinka z rana leci :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie miałam okazji jeść takiego cuda.. ulala.. ależ to musi być mega :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Rozpłynęłam się! Zdjęcia są przecudne, połączenie składników jeszcze lepsze! Genialne! :)
OdpowiedzUsuńBez glutenu - yes, yes, yes! :D Na wierzchu same pyszności, więc z pewnością nie mogłabym się oderwać... Żałuję tylko, że jeszcze nie dorobiłam się takiej (chyba żeliwnej?) patelni, wszystkie zostały u mamy ;)
OdpowiedzUsuńistne szaleństwo !
OdpowiedzUsuńTo jest taka trochę pizza na patelni? ^^
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, bardzo wysublimowane smaki i piękne zdjęcia! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie, bardzo wysublimowane smaki i piękne zdjęcia! ;)
OdpowiedzUsuńJa pierwszy raz słyszę, ale pizza na takim spodzie wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńCudowna :-) moje ukochane smaki :-)
OdpowiedzUsuńCudowna :-) moje ukochane smaki :-)
OdpowiedzUsuńOsobiście uwielbiam takie oryginalne spody i ajwar tez, i rukole, i ser pleśniowy... Po prostu masz mnie ;)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ! To są składniki, które momgłabym łączyć i jeść bez końca ! :)
OdpowiedzUsuńPołączenie smaków trafione w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńMam żeliwną patelnię, ale z drewnianą rączką... Boję się ją wstawiać do piekarnika...
Nie ryzykowałabym, najlepiej do piekarnika wsadzać po prostu żeliwne patelnie zrobione z samego żeliwa:)
Usuń