Meksykańskie bagietki z pulpecikami wieprzowymi, salsą z pieczonych pomidorów i guacamole
Mexican baquettes with pork meatballs, roasted tomatoes salsa and guacamole, for English scroll down
To była prawdziwa uczta. Przyznam- jest trochę roboty przy tych bagietkach, tym bardziej, kiedy zdecydujecie się na zrobienie swoich bagietek, ale przy odpowiedniej organizacji czasu i przy dobrych chęciach robienie tego obiadu będzie dla Was przyjemnością, bo to Co otrzymacie w zamian jest absolutnie tego warte. Myślę, że nigdzie nie kupicie tak dobrze obdarowanej bagietki, mając pewność, że wszystkie składniki dania są domowej roboty. Co mogę więcej dodać, chyba tylko to, żeby zakasać rękawy i iść do kuchni:))
Meksykańskie bagietki z pulpecikami wieprzowymi, salsą z pieczonych pomidorów i guacamole
5- 6 porcji
składniki na pulpeciki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1/2 dużej bułki namoczonej w wodzie i odsączonej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przyprawić i formować pulpeciki, powinno wyjść ok 24 sztuk. Pulpeciki smażyć na rozgrzanej oliwie do zrumienienia. W międzyczasie przygotować guacamole i smażoną paprykę.
składniki na guacamole
- 2 duże lub 4 małe dojrzałe awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 duży ząbek czosnku lub 2 małe
- sól, kumin do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wybrać środek, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, W misce zmiażdżyć awokado, następnie dodać cebulę i sok z cytryny. Całość przyprawić solą oraz kuminem wedle smaku.
pozostałe składniki:
- 5- 6 małych bagietek żytnich- przepis tutaj
- salsa z pieczonych pomidorów- przepis tutaj
- 250 g startego żółtego sera
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
papryki i cebulę pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i dodać warzywa. Całość smażyć ok 5- 7 minut aż warzywa zmiękną, ale nadal będą lekko chrupiące.
Bułki przekroić na pół, dodać paprykę oraz ser i włożyć do mikrofalówki lub piekarnika aby ser się roztopił. Następnie ułożyć pulpeciki, dodać salsę i guacamole i podawać.
Smacznego!
Mexican baguettes with pork meatballs, roasted tomato salsa and guacmole
5- 6 portions
ingredients for meat:
- 500 g ground pork
- 1/2 soaked and drained in water bread roll
- 1 onion
- 1 garlic clove
- salt, pepper
Finely dice onion and garlic, next put all ingredients into a bowl, season with salt and pepper and mix until incorporated. Form little balls from meat- you probalby get 24 balls. Fry meatballs on a frying pan heated with olive oil until golden brown. Meanwhile prepare remaining ingredients.
ingredients for guacamole:
- 2 big or 4 small riped avocados
- 1/2 red onion
- 1 garlic clove
- salt, cumin to taste
- 1 tablespoon lemon juice
Finely cut onion and garlic into cubes. Smash avocados and add all ingredients, season with spices and set aside.
remaining ingredients:
- 5- 6 rye mini baquettes- recipe here
- roasted tomato salsa- recipe here
- 1 red bell pepper
- 1 yellow bell pepper
- 1 red onion
- 250 g grated yellow cheese
Slice veggies and fry on olive oil until tender- about 5- 7 minutes. Cut baguuettes almost in half, add cheese and peppers. Take into the microwave or oven for melt the cheese, then add meatballs, guacamole and salsa. Serve.
Enjoy!
zajebioza... <3
OdpowiedzUsuńW takim razie jak ja wynajmować mam mieszkanie to z tobą na pół i Ty gotujesz, haha :D
nie no, ale serio- it's amazing <3
Na pewno nie mają sobie równych z tymi serwowanymi na mieście - zjadłabym z Tobą:)
OdpowiedzUsuńno no...takie bagietki,to i ja bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńAleż wypasione te bagietki! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńBagietki na bogato! ;)
OdpowiedzUsuńPyszności, można się nią zajadać :D mniammmm
OdpowiedzUsuńEfekt wart zachodu :)
OdpowiedzUsuńO rany - takie buły to ja UWIELBIAM! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia! Lubię takie dania, bo można zabrać też na wynos, a ja często jem 'w trasie' :)
OdpowiedzUsuńZ takimi kanapkami z powodzeniem mogłabyś otworzyć swojego foodtrucka :)
OdpowiedzUsuńWow wypasione te bagietki, rewelacja!
OdpowiedzUsuńTaka buła to na bogato! Chętnie kanapki w Twojej wersji zabierałabym do pracy :)
OdpowiedzUsuń