Mini bagietki żytnie na zakwasie
Sourdough rye mini- baguettes, for English scroll dowPo króciutkiej przerwie związanej z moim wyjazdem do Poznania( o którym być może powstanie post;)) witam Was nowym i cudownym przepisem na pieczywo: ) Te mini bagietki upiekłam z racji pewnego przepisu, jaki wymyślił mi się w głowie. Były one bowiem składnikiem potrawy, o której opowiem Wam jednak kiedy indziej- doza tajemniczości musi być zachowana; ))
Bagietki są cięższe od tradycyjnych, oczywiście ze względu na wykorzystane maki i zakwas, który ewidentnie czyni je bardziej złożonymi. Najlepsze są zdecydowanie w dniu pieczenia, w następne dni warto je podgrzać lub zrobić z nich przepyszne grzanki- wypróbowane: )
Mini bagietki żytnie na zakwasie
ok 5 mini bagietek
składniki na zaczyn:
- 100 g mąki żytniej razowej
- 65 g wody
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki połączyć w misce, przykryć szczelnie i odstawić na całą noc.
składniki na bagietki:
- 200 g mąki żytniej jasnej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 10 g soli
- 350 g wody
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i wyrabiać przez ok 5 minut- ciasto będzie klejące. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąc z miski i przełożyć na dobrze omączony blat- ciasto nadal będzie luźne. Z ciasta formować ok 5 bagietek, przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bagietkami powinny być albo fałdy zrobione z papieru do pieczenia albo powinny znajdować się ściereczki. Tak ułożone bagietki odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 230 stopni- grzanie góra- dół.
Kiedy bagietki będą gotowe naciąć je oraz wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok 17- 20 minut do wyrośnięcia i zrumienienia.
Po upieczeniu ostudzić.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Sourdough rye mini baguettes
5 mini baguettes
leaven:
- 100 g whole rye flour
- 65 g water
- 50 g active sourdough starter
Combine all ingredients in a bowl, cover with a plastic foil and set aside overnight.
ingredients for bread:
- 200 g light rye flour
- 100 g bread flour
- 100 g wholewheat flour
- 1 tespoon honey
- 1 tablespoon olive oil
- 10 g salt
- 350 g watet
- all leaven
In the bowl combine all ingredients and knead for 5 minutes- dough is sticky. Cover with a clean kutchen cloth and set aside for 3 hours.
Transfer dough onto floures surface and form 5 baguettes- dough is still sticky. Put baguettes into a baking sheet lined baking parchment paper. Make a space beetwen baguettes and put clean cloth or baking paper. You can also put baguettes into baguette form, set aside to rise for about 1 hour.
Meanwhile preheat ovet to 230 C degrees.
Cut baguettes and put nnto the oven (wuthout cloths), bake 17- 20 minutes to goldenbrown. Remove from the oven and set aside to cool.
More information about making homemade bread you find here.
Enjoy!
Sourdough rye mini baguettes
5 mini baguettes
leaven:
- 100 g whole rye flour
- 65 g water
- 50 g active sourdough starter
Combine all ingredients in a bowl, cover with a plastic foil and set aside overnight.
ingredients for bread:
- 200 g light rye flour
- 100 g bread flour
- 100 g wholewheat flour
- 1 tespoon honey
- 1 tablespoon olive oil
- 10 g salt
- 350 g watet
- all leaven
In the bowl combine all ingredients and knead for 5 minutes- dough is sticky. Cover with a clean kutchen cloth and set aside for 3 hours.
Transfer dough onto floures surface and form 5 baguettes- dough is still sticky. Put baguettes into a baking sheet lined baking parchment paper. Make a space beetwen baguettes and put clean cloth or baking paper. You can also put baguettes into baguette form, set aside to rise for about 1 hour.
Meanwhile preheat ovet to 230 C degrees.
Cut baguettes and put nnto the oven (wuthout cloths), bake 17- 20 minutes to goldenbrown. Remove from the oven and set aside to cool.
More information about making homemade bread you find here.
Enjoy!
wiesz, że są piękne! a pewnie w smaku jeszcze lepsze :) z przyjemnością wykorzystam przepis!
OdpowiedzUsuńPrześliczne bagietki! W sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńkocham domowe bagietki! <3
OdpowiedzUsuńFantastyczne :) U Ciebie zawsze smaczne pieczywko!!
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńO mamo, jakie idealne! Mi nigdy tak pięknie nie wyjdą :)
OdpowiedzUsuńŚwieże, domowe pieczywo - cudowne :D
OdpowiedzUsuńWyglądają doskonale :)
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetyczne. Bardzo.
OdpowiedzUsuńale bym zjadła,,
OdpowiedzUsuń