poniedziałek, 18 maja 2015

Mini bagietki żytnie na zakwasie

Mini bagietki żytnie na zakwasie

Sourdough rye mini- baguettes, for English scroll dow


Po króciutkiej przerwie związanej z moim wyjazdem do Poznania( o którym być może powstanie post;)) witam Was nowym i cudownym przepisem na pieczywo: ) Te mini bagietki upiekłam z racji pewnego przepisu, jaki wymyślił mi się w głowie. Były one bowiem składnikiem potrawy, o której opowiem Wam jednak kiedy indziej- doza tajemniczości musi być zachowana; ))
Bagietki są cięższe od tradycyjnych, oczywiście ze względu na wykorzystane maki i zakwas, który ewidentnie czyni je bardziej złożonymi. Najlepsze są zdecydowanie w dniu pieczenia, w następne dni warto je podgrzać lub zrobić z nich przepyszne grzanki- wypróbowane: )

Mini bagietki żytnie na zakwasie
ok 5 mini bagietek

składniki na zaczyn:
- 100 g mąki żytniej razowej
- 65 g wody

Wszystkie składniki połączyć w misce, przykryć szczelnie i odstawić na całą noc.

składniki na bagietki:
- 200 g mąki żytniej jasnej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 10 g soli
- 350 g wody

Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce i wyrabiać przez ok 5 minut- ciasto będzie klejące. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 3 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąc z miski i przełożyć na dobrze omączony blat- ciasto nadal będzie luźne. Z ciasta formować ok 5 bagietek, przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bagietkami powinny być albo fałdy zrobione z papieru do pieczenia albo powinny znajdować się ściereczki. Tak ułożone bagietki odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 230 stopni- grzanie góra- dół.
Kiedy bagietki będą gotowe naciąć je oraz wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok 17- 20 minut do wyrośnięcia i zrumienienia.
Po upieczeniu ostudzić.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Sourdough rye mini baguettes
5 mini baguettes

leaven:
- 100 g whole rye flour
- 65 g water
- 50 g active sourdough starter

Combine all ingredients in a bowl, cover with a plastic foil and set aside overnight.

ingredients for bread:
- 200 g light rye flour
- 100 g bread flour
- 100 g wholewheat flour
- 1 tespoon honey
- 1 tablespoon olive oil
- 10 g salt
- 350 g watet
- all leaven

In the bowl combine all ingredients and knead for 5 minutes- dough is sticky. Cover with a clean kutchen cloth and set aside for 3 hours.
Transfer dough onto floures surface and form 5 baguettes- dough is still sticky. Put baguettes into a baking sheet lined baking parchment paper. Make a space beetwen baguettes and put clean cloth or baking paper. You can also put baguettes into baguette form, set aside to rise for about 1 hour.
Meanwhile preheat ovet to 230 C degrees.
Cut baguettes and put nnto the oven (wuthout cloths), bake 17- 20 minutes to goldenbrown. Remove from the oven and set aside to cool.
More information about making homemade bread you find here.
Enjoy!




11 komentarzy:

  1. wiesz, że są piękne! a pewnie w smaku jeszcze lepsze :) z przyjemnością wykorzystam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne bagietki! W sam raz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham domowe bagietki! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne :) U Ciebie zawsze smaczne pieczywko!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamo, jakie idealne! Mi nigdy tak pięknie nie wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świeże, domowe pieczywo - cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Baaardzo apetyczne. Bardzo.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...