poniedziałek, 4 maja 2015

Czekoladowo- kokosowy pudding chia

Czekoladowo- kokosowy pudding chia z borówkami




Jestem fanką tych małych ziarenek, można z nich wyczarować naprawdę pyszne śniadanie albo deser; ) Poza tym rano wystarczy wstać, otworzyć lodówkę i przełożyć pudding z miseczki do szklanki, ozdobić owocami i gotowe, świetnie się to sprawdza, kiedy nie ma się czasu na robienie śniadania, oszczędza się w ten sposób mnóstwo czasu, który można spożytkować chociażby na dodatkowe 15 minut spania;))
Pudding chia na mleku kokosowym jest moim absolutnym faworytem, uwielbiam go przede wszystkim za to, że ma ten charakterystyczny smak, który daje mleko. Poza tym z dodatkiem kakao jest bardzo gęsty a taki lubię własnie najbardziej. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji to absolutnie zachęcam, bo jest pysznie, bardzo pysznie; )

Czekoladowo- kokosowy pudding chia
1 porcja

składniki:
- 30 g nasion chia
- ok 220- 240 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka mąki kokosowej
- borówki do dekoracji

Wszystkie składniki oprócz borówek i mąki kokosowej połączyć ze sobą do całkowitego połączenia, miskę okryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie pudding wyciągnąć z lodówki, dodać mąkę kokosową, wymieszać i przełożyć do szklanki. Jeśli pudding będzie za gęsty należy go najpierw na parę sekund włożyć do mikrofalówki, a potem dodać mąkę. Całość udekorować borówkami.
Smacznego!

Chocolate and coconut chia pudding
1 portion

ingredients:
- 30 g chia seeds
- about 220- 240 ml coconut milk
- 1 tablespoon cocoa powder
- 1 -2 teaspoons honey
- 1 teaspoon coconut flour
- blueberries to serve

In the bowl whisk all ingredients( except blueberries and coconut flour) until combine. Cover with plastic foil and set aside in the fridge overngiht. Next day take out from the fridge add coconut flour and whisk until combined. Pour into the glass and top with blueberries.
Enjoy!
 


18 komentarzy:

  1. O rany! Jak on genialnie wygląda! Pyszota <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszyscy szaleją z nasionami chia, chyba muszę i ja wypróbować ;-)Twój deser wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przechodzę w sklepie obok tych nasion i się zastanawiam,czy będą mi smakowały:)odpowiedź nadeszła sama,bo w Twoim deserze zjadłabym je z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ to wygląda! jutro muszę zrobić na deser, koniecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. chia zdecydowanie najlepiej smakują w kokosowej wersji na mleczku! aż się zaśliniłam na widok Twoich zdjęć :D

    OdpowiedzUsuń
  6. WOW, ten pudding wygląda cudownie! :)
    Piękne zdjęcia! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. taki pudding to coś pysznego i zdrowego!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciągle zapominam, że istnieje takie cudo jak nasiona chia... :D

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie też dziś pudding chia :) Uwielbiam te małe ziarenka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. deser wygląda obłędnie, nie wiem czy to efekt zdjęć czy składników - jestem oczarowana, chcę! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja się uzależniłam od nasionek chia :D Właśnie się przymierzałam do wersji kawowo- czekoladowej, która miała powstać dopiero w weekend, ale Twoje zdjęcia sprawiły, że już stoi w lodówce i tężeje :D

    OdpowiedzUsuń
  12. aleś to podała.. omnomn... <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham pudding chia na mleku kokosowym w każdej wersji. Nie dość, że pyszny i ekspresowy, to jaki zdrowy! Twój wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oczarowałaś mnie tymi fotkamii :) kocham pudingg z chia♥

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniały, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. szczególnie te borówki świetnie na tym deserze wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentuje się fantastycznie, koniecznie muszę zrobić wersję czekoladową!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...