Tęczowy tort płatkowy- petal cake
Rainbo petal cake- tutorial
Od dawna kusiło mnie, żeby spróbować zrobić tort, którego ozdobię właśnie w taki sposób. Ostatnio nadarzyła się świetna okazja, ponieważ moja znajoma z pracy poprosiła mnie o zrobienie tortu dla jej córki na urodziny. Pomyślałam, że okazja, dla której mam tak ozdobić tort jest idealna, bo które dziecko nie lubi kolorowych tortów?; )
Zrobienie takiej dekoracji wcale nie jest trudne, uwierzcie mi, poszło mi to szybko i zgrabnie, wystarczy chwila cierpliwości i skupienia, żeby nie zgubić się w kolorach: )
Tęczowy tort płatkowy- "petal cake"
Co będzie potrzebne?
- gotowy tort, przełożony masą i posmarowany po bokach oraz na wierzchu cienką warstwą kremu maślanego- mój tort miał średnicę 18 cm
- krem maślany- użyłam proporcji z tego przepisu. Kremu wystarczy na całe jego ozdobienie, góry również. Ja nie ozdabiałam wierzchu, ponieważ tam był przylepiony opłatek
- 6 worków cukierniczych- najlepiej tych jednorazowych
- 6 barwników w kolorze tęczy, czyli czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski oraz fioletowy- ja użyłam barwników w proszku.
- łyżeczka
- cierpliwość
what you need:
- baked and filled with frosting- mine cake was 18 cm diameter
- Swiss meringue buttercream- recipe here or buttercream frosting
- 6 pastry bags- best to use disposable bags
- 6 food coloring in rainbow colours: yellow, orange, red, green, blue and purple
- teaspoon
- patience
what you need:
- baked and filled with frosting- mine cake was 18 cm diameter
- Swiss meringue buttercream- recipe here or buttercream frosting
- 6 pastry bags- best to use disposable bags
- 6 food coloring in rainbow colours: yellow, orange, red, green, blue and purple
- teaspoon
- patience
1. Przygotuj krem maślany, następnie rozdziel go do 6 miseczek( zostaw trochę niepokolorowanego kremu do wysmarowania tortu). Do każdej z nich dodaj odrobinę innego barwnika i zabarw masę. Krem przełóż do worków cukierniczych, następnie odetnij koniec, aby powstałą dziurka o średnicy ok 1- 1.5 cm
1. Prepare swiss meringue buttercream then divide into 6 bowls( leave a little bit of cream to frost top and the sides of the cake) and tint buttercream as desired. Transfer the buttercream into pastry bags and cut off the ends to make a 1- 1.5 cm hole.
1. Prepare swiss meringue buttercream then divide into 6 bowls( leave a little bit of cream to frost top and the sides of the cake) and tint buttercream as desired. Transfer the buttercream into pastry bags and cut off the ends to make a 1- 1.5 cm hole.
2. Przygotuj ciasto. Tort wysmaruj cienką warstwą białego kremu maślanego.
2. Prepare the cake. Frost cake with a thin layer of buttercream.3. Zacznij dekorowanie. Od góry rozpocznij wyciskanie kremu na tort, zaczynając od koloru czerwonego, poniżej wyciśnij kropkę kremu pomarańczowego, żółtego, zielonego, niebieskiego a na końcu fioletowego.
3. Start decorating. Pipe your first row of dots onto the cake, Start from the top of the cake with red colour.
4. Weź łyżeczkę i jej wypukłą częścią rozmaż krem w jeden bok. Ja jestem leworęczna, więc mnie łatwiej rozmazywać krem w lewo.
4. Take a teaspoon and using the back gently spread each dot evenly to the right or left.
5. Kolejne kropki z masy rób tam, gdzie kończy się roztarty krem. Kiedy na dole jest kolor fioletowy, pierwszym kolorem w drugim rzędzie będzie właśnie fioletowy, następnie czerwony, pomarańczowy i tak dalej. Zawsze kolejny rząd rozpoczyna kolor, który w poprzednim był na samym końcu. W ten sposób kolory ładnie będą się przeplatać
5. Next rows make when the previous colour is over. First colour in new row is always the same as the last from previous.
6. Kontynuuj rozmazywanie kropek. Pamiętaj, aby nie robić tego zbyt lekko, ponieważ krem nie rozmaże się dobrze. Za każdym razem, kiedy rozmazujecie inny kolor, łyżeczkę należy przetrzeć ręcznikiem papierowym, aby nie zostawiła śladu na innym kolorze.
6. Continue decorating. Remember to not spread dots too easily, because buttercream don't spread well. After each spread, clean teaspoon using kitchen towel.
7. Na samym końcu wyciśnij tylko krem, aby zakryć białe tło i nie rozmazuj go.
7. At the end pipe row of dots and don't spread them
8. And this is result of our work; )
Przepiękny! Żebym ja tak umiała dekorować torty :(
OdpowiedzUsuńpiękny :)
OdpowiedzUsuńBardzo utalentowana jesteś:)tort wygląda imponująco:)
OdpowiedzUsuńPiękny. I wymaga skupienia, żeby te kolory tak pięknie sobie schodziły w dół jak trzeba:)
OdpowiedzUsuńCudowny torcik :) idealny na zbliżający się Dzień Dziecka :)
OdpowiedzUsuńświetny torcik,pewnie troszkę się schodzi go zrobić ale efekt super :)
OdpowiedzUsuńrobi piorunujące wrażenie!
OdpowiedzUsuńSzczena na ziemi i chyba prędko jej nie pozbieram! :P Po mega-super-hiper-fantastyczny! :D Gratuluję cierpliwości przy jego ozdabianiu - wyszło małe dzieło sztuki!
OdpowiedzUsuńJa w ubiegłym roku stworzyłam biszkoptowy tort tęczowy i też byłam baardzo dumna z efektu :) Przy takich wypiekach jest bardzo dużo pracy, ale jaka duma potem! :D Zdolna jesteś, to nie ulega wątpliwości :)
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie! :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jesteś perfekcjonistką! :) PIĘKNE! <3
OdpowiedzUsuńchętnie bym zrobiła taki tort, ale chyba przepis na krem nie został podlinkowany :)
OdpowiedzUsuńJuż jest podlinkowany: )
Usuńo super, dziękuję :)
Usuńwow, taki tort robi wrażenie i spodoba się każdemu dziecku :)
OdpowiedzUsuńJeeezu jest przepiękny! Chciałabym być tak zdolna jak Ty :)
OdpowiedzUsuńo matko...pomysł jest genialny! dobrze że na początku notki wspomniane było o cierpliwości, ale warto się pomęczyć dla takiego efektu. naprawdę warto!! :)
OdpowiedzUsuńEfekt super!
OdpowiedzUsuńJest PRZEPIĘKNY! Kolory cudne, wszystko perfekcyjnie wyszło. Aż szkoda teraz kroić taki tor :)
OdpowiedzUsuńPrzybijam piątkę, bo również jestem leworęczna ;)
tort przepiękny :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny!
OdpowiedzUsuńTeż mi się taki marzy, ale boję się, że nie podołam...
Cudowny pomysł!
OdpowiedzUsuń