środa, 13 maja 2015

Pieczony placek z ricotty z pieczonym rabarbarem

Pieczony placek z ricotty z pieczonym rabarbarem

Baked ricotta pancake with roasted rhubarb, for English scroll down


Już zdążyłam pomyśleć o tym, że wiosna nigdy do nas nie zawita. Bo niby to słońce świeci, niby jest ciepło, a jednak rano i wieczorem trzęsłam się z zimna, czekając na przystanku a w ciągu dnia myślałam, że wiatr zwieje mnie gdzieś na drugi koniec Kato. Wczoraj jednak był taki dzień, w którym ponownie uwierzyłam w fakt, że ta wiosna jednak przyszła. Mam tylko nadzieję, że nie zepsuje się tak szybko pogoda i nie wrócą do nas dosyć niskie temperatury, których naprawdę mam już dosyć.
Na dzisiaj przygotowałam Wam cudownie wiosenne śniadanie z najlepszą formą rabarbaru, jaką znam- rabarbar z piekarnika jest mistrzowski, po prostu. Uwielbiam, jak rozpływa się w ustach i łączy z wszystkimi innymi składnikami. Sam placek z ricotty jest wilgotny i "mięsisty"- czyli taki, jaki lubię najbardziej. Zdecydowanie polecam Wam zrobienie tego placka na leniwe śniadanie, będzie on najlepszym przykładem tego, że leniwe śniadania są po prostu fantastyczne; )

Pieczony placek z ricotty z pieczonym rabarbarem
2 mniejsze porcje lub jedna baardzoo duża

składniki:
- 150 g ricotty
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 ml mleka
- 80 g mąki pszennej luksusowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 20 g masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 3- 4 truskawki

-200 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 10 g masła

Piekarnik nagrzać do 220 stopni- grzanie góra dół.
Rabarbar pokroić na 5- centymetrowe paski, włożyć do naczynia, obsypać cukrem i ułożyć na nim kostki masła.
Ricottę połączyć z jajkiem, żółtkiem i mlekiem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową,  cukier i wymieszać wszystko.
Do patelni żaroodpornej dodać masło, razem z naczyniem z rabarbarem włożyć do piekarnika na 5 minut. Po pięciu minutach, kiedy masło się roztopi, wyjąć patelnię i wlać do niej masę, ponownie włożyć do piekarnika i piec wszystko ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć rabarbar, a piekarnik przełączyć na funkcję grilla i dopiec placka jeszcze ok 2 minuty aż góra się zrumieni- patelnię przełożyć w tym czasie na wyższą półkę w piekarniku.
Kiedy placek będzie zrumieniony, wyjąć go z piekarnika, położyć na nim upieczony rabarbar, pokrojone truskawki i posypać cukrem pudrem. Placka można podać z pozostałością ricotty, smakuje wtedy wyśmienicie.
Smacznego!

Bake ricotta pancake with roasted rhubarb
1- 2 portions

ingredients:
- 150 g ricotta cheese
- 1 egg
- 1 egg yolk
- 100 ml milk
- 80 g all purpose flour
- 1/2 teaspoon baking powder
- zest of 1/ 2 orange
- 20 g butter
- 1 tablespoon light brown sugar
- 3- 4 strawberries

- 200 g rhubarb
- 1 tablespoon light brown sugar
- 10 g butter.

Preheat oven to 220 C degrees.
Cut rhubarb into 5 cm stripes, place into baking dish, toss with sugar and butter, set aside.
In the bowl combine ricotta, egg, egg yolk and milk. Add flour, baking powder, orange zest, sugar and whisk until combined.
Add 20 g butter into the cast iron skillet, put into the oven togeher with the rhubar and bake 5 minutes. Remove skillet from the oven and pour batter into the pan. Reinsert the skillet into the oven and bake 15 minutes (with rhubarb). Remove rhubarb from the oven and set aside to cool. In the oven turn on the grill and grill pancake for 1- 2 minutes until brown.
Serve with warm rhubarh, sliced strawberries and ricotta cheese.
Enjoy!






17 komentarzy:

  1. Fantastyczne śniadanie, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiele jest pięknych, kulinarnych zdjęć, ale dawno już żadne nie spowodowało u mnie takiego WOW - niezwykle apetycznie, kolorowo i zmysłowo. szacunek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wprosiłabym się na kawałeczek :) wykorzystanie ricotty wspaniałe ..ja dodaję do chleba, z ciastem muszę wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaglądanie do Ciebie na bloga, o pustym brzuchu, to nie jest najlepszy pomysł :). Jadłabym wszystko jak leci.

    OdpowiedzUsuń
  5. truskawki!!! <3 raabaarbaar <3 !!! aaaa, cudowny sezon! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł na letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie śniadanie to jest to!! Dzień od razu staje się piękniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapowiada się pysznie :) Wspaniałe apetyczne zdjęcia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Nawet jakby padało, z takim śniadaniem dzień od razu zapowiada się lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale cudeńko! takie śniadanie do łóżka mi się marzy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniałe śniadanko! też lubię pieczony rabarbar, z plackiem z ricotty to musi być niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A wiesz, że go sobie zrobię? :D

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie ciągle zimno, deszczowo i jesiennie w zasadzie, brrr... :(
    Taki placuszek z pewnością poprawiłby mi nastrój :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszna odmiana naleśnika, pieczony rabarbar jest wspaniały. Wyszło super :) Czekam jeszcze na truskawki i będzie trio znakomite!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...