Bagietki na zaczynie poolish
Nie znam osoby, która obojętnie przeszłaby obok świeżych, cudownie pachnących kuszących bagietek. Mają w sobie jakąś magię, która nie pozwala ich nie spróbować, w szczególności ze słodkimi dodatkami, jak chociażby domowym dżemem czy serkiem w towarzystwie kawy. Mnie bagietki kojarzą się z leniwymi śniadaniami, jadanymi w łóżku.
I ps. zdradzę Wam coś, gdyby każdy lokal zajmujący się robieniem bagietek w różnych postaciach, miałby takie pieczywo- nie mogliby odpędzić się od ludzi: ))
Bagietki na poolish
2 bagietki
składniki na zaczyn:
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g wody
- duża szczypta drożdży suszonych instant
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, przykryć szczelnie i dostawić na całą noc.
składniki na bagietki:
- 455 g mąki pszennej chlebowej
- 300 g wody
- 10 g soli
- 2 g drożdży suszonych instant
Wszystkie składniki w tym zaczyn wymieszać do połączenia składników, następnie wyrabiać tak, aby powstało gładkie, elastyczne i niezbyt luźne ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na 2 godziny, składając je raz po pierwszej godzinie wyrastania.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i podzielić na pół, zagnieść chwilę i odstawić na ok 15 minut, następnie uformować dwie bagietki, przełożyć je do stojaków do wyrastania na bagietki lub po prostu na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Bagietki ułożyć w sporek odległości od siebie, następnie papier pomiędzy bagietkami zwinąć w fałdę a po bokach ułożyć ściereczki, tak aby ciasto miało miejsce do wyrośnięcia. Tak ułożone bagietki przykryte ściereczką zostawić jeszcze na ok 1- 1.5 godziny do wyrośnięcia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra dół.
Gotowe bagietki naciąć dosyć głęboko i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 25 minut do zrumienienia i wyrośnięcia. Czas pieczenia należy kontrolować- gotowe bagietki wydadzą głuchy dźwięk po postukaniu ich od spodu.
Upieczone bagietki należy ostudzić na kratce, są zdecydowanie najlepsze jeszcze tego samego dnia.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Poolish leaven baquettes
2 baguettes
leaven:
- 150 g bread flour
- 150 g water
- big pinch of dry instant yeast
In the bowl combine all ingredients, cover with plastic foil and set aside overnight.
Poolish leaven baquettes
2 baguettes
leaven:
- 150 g bread flour
- 150 g water
- big pinch of dry instant yeast
In the bowl combine all ingredients, cover with plastic foil and set aside overnight.
ingredients for baguettes:
- 455 g bread flour
- 300 g water
- 10 g salt
- 2 g dry instant yeast
- all leaven
In the bowl combine all ingredients and mix until incorporated. Transfer the dough onto floured surface and knead until smooth and elastic- you can do it in your stand mixer. Put the dough in the bowl, cover with clean cloth and let to rise. After one hour fold the dough.
Take out the dough from the bowl, deflate and set aside for 15 minutes, then form 2 baguettes and put them onto baking sheet lined with baking paper. Make a space between baguettes and put bewteen the clean cloth. You can also put baguettes in the baguette form. Set aside for 1- 1.5 hours to rise.
Meanwhile preheat oven to 240 C degrees.
Cut risen baguettes and put in the oven. Bake about 25 minutes. Remove baguettes from the oven and let cool.
More informations about baking homemade bread you can find here.
Enjoy!
żródło przepisu: Jeffrey Hamelman- Chleb
Wyszły piękne:)wypieczone,równe,idealne...
OdpowiedzUsuńRobiłam ostatnio z innego przepisu i modelowo nie wyszło. Wygląda na to, że muszę przetestować i Twój:, bo okazy jak malowane)
OdpowiedzUsuńPiękne bagietki ci wyszły :) Chciałabym takich chrupiących i świeżutkich zjeść :)
OdpowiedzUsuńcudowne :) ja właśnie przymierzam się do kupna foremki na bagietki
OdpowiedzUsuńJak mieszkałam na Filipinach, w mojej ulubionej piekarni sprzedawali te bagietki, tylko, że im jedno "o" z nazwy uciekło i z Poolish zrobił się Polish :-) Jakoś tak przyjemnie się kupowało te "polskie" bagietki ;-) A smaczne były, mniam!
OdpowiedzUsuńAleż piękne bagietki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
zawsze chciałam zrobić domowe bagietki! od razu zapisuję Twój przepis, wyszły Ci idealne <3
OdpowiedzUsuńSą wzorcowe! I baaardzo mnie kuszą by je zrobić. :D
OdpowiedzUsuńzapach świeżego pieczywa jest porywający i ciężko jest mu się oprzeć :D
OdpowiedzUsuńCudne :) Poproszę na jutrzejsze śniadanie!
OdpowiedzUsuńojacie! jakie idealne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bagietki, a te na poolish są po prostu wyśmienite! :)
OdpowiedzUsuńCudowna ❤ Idealnie chrupiąca i pyszna.
OdpowiedzUsuń