środa, 20 maja 2015

Pomarańczowe ricotta hotcakes z rozmarynem

Pomarańczowe ricotta hotcakes z rozmarynem



Zawsze kiedy jem ricotta hotcakes mam wrażenie, że jestem w totalnie innym świecie- tak dosłownie. Są to jedne z moich ulubionych placków, a powodów, żeby tak sądzić mam kilka. Po pierwsze, bo placki- sam fakt, że to są placki stawiają je wyżej niż resztę śniadaniowych przepisów. Jestem trochę uzależniona od placuszków i zawsze pochłaniam je w tempie tak szybkim, że nawet sama nie wiem, kiedy je zjadłam.. Po drugie, bo z ricotty- uwielbiam ten ser, jest delikatny, lekko słodki i ma mnóstwo zastosowań nie tylko do słodkich, ale też do słonych dań. Po trzecie, bo są tak delikatne, że mam wrażenie, jakbym jadła chmurę. Po czwarte, bo są po prostu pyszne. Dodatkowo w tych plackach połączenie pomarańczy i rozmarynu okazało się strzałem w dziesiątkę. Pomarańcza nadaje orzeźwienia a rozmaryn leśnego posmaku. Nic tylko iść do kuchni i zrobić je jeszcze raz; )

Pomarańczowe ricotta hotcakes z rozmarynem
ok 8- 10 placuszków

składniki:
- 65 g mąki pszennej luksusowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- 50 ml mleka
- 40 ml soku pomarańczowego( ze świeżej pomarańczy najlepiej)
- 2 jajka
- 150 g ricotty
- skórka z ok 1/2 pomarańczy, drobno posiekana
- szczypta soli
- 1/2- 1 łyżeczki posiekanego drobno świeżego rozmarynu

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać sok, miód i mleko, wymieszać do połączenia. Następnie dodać ricottę i ponownie wymieszać do połączenia składników. Dodać wszystkie suche składniki, łącznie ze skórką z pomarańczy i rozmarynem i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodawać partiami do masy, delikatnie mieszając, aby nie zniszczyć piany. 
Placuszki smażyć z obydwu stron do napuszenia i zrumienienia na małym ogniu.
Smacznego!

Orange and rosemary ricotta hotcakes
8- 10 pancakes

ingredients:
- 65 g all purpose flour
- 1 flat teaspoon baking powder
- 1 level teaspoon baking powder
- 1 tablespoon honey
- 50 ml milk
- 50 ml orange juice
- 2 eggs
- 150 g ricotta
- zest of 1/2 oragne
- 1/2- 1 teaspoon chopped fresh rosemary
- pich of salt

Separate yoks from whites. In the bowl combine yolks, juice and milk. Add ricotta and whisk until combine. Add all dry ingredients including orange zest and rosemary, mix just until combined. Beat whites with salt until stiff peaks and gradually mix in batter. Do it carefully to not destroy the foam.
Heat a frying pan with olice oil over medium heat. Place 1 tablespoon batter onto the pan and fry until goldenbrown. Flip the pancake and fry 1- 2 minutes. Serve immediately topped with runny honey or maple syrup.
Enjoy!





9 komentarzy:

  1. kocham ricotta hotcakes <3
    piękne zdjęcia, piękne placuszki..
    już tutaj czuje ich zapach! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne placuszki, czuje ich zapach u siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. takich placuszków nie odmówiłabym <3

    OdpowiedzUsuń
  4. I będzie tak od rana człowieka męczyć pysznościami,i kusić,kusić wielce...

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłabym :) A jeszcze jak by mi je ktoś do łóżka przyniósł :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjecia a przepis zapisuje do wypróbowania .

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają mega apetycznie! Podoba mi się to połączenie pomarańczy i rozmarynu - bardzo ciekawe i takie trendy ;) P.s. Jak udało Ci się uzyskać taki efekt przymglenia na zdjęciach? Wyglądają trochę retro :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też niedawno robiłam placuszki z ricottą ale bez dodatku pomarańczy... te muszą być pyszne! Piękne zdjęcia robisz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ domowo się tutaj zrobiło. Rozwijasz się ruda! <3

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...