sobota, 2 maja 2015

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Curry pomidorowo- kokosowe z kalafiora i indyka

Curry pomidorowo- kokosowe z kalafiorem i indykiem



Ten przepis jest znowu z kategorii: magia przypraw. Użyłam tutaj wielu przypraw, które razem tworzą spójną całość i wszystko pasuje do siebie tak, jak powinno. Zdaję sobie sprawę, że jest ich tutaj sporo, ale na tym właśnie polega kuchnia indyjska- na przyprawach. To one decydują o całej potrawie, są bazą, na której opiera się przepis i niemożliwością jest, aby z nich rezygnować. To byłoby czyste barbarzyństwo, bo są zbyt cenne w finalnym smaku dania. Ja uwielbiam ich używać i muszę przyznać, że komponowanie mieszanki przypraw do dania sprawia mi niemałą frajdę. To trochę, jak mała układanka, w której wszystko musi idealnie do siebie pasować.
Żeby tego było mało, użyłam jednego z warzyw, które pokochałam po latach- kalafiora. Poprzez jego chrupkość chcemy jeść więcej i więcej. I tak to właśnie powinno funkcjonować; )

Curry pomidorowo- kokosowe z kalafiora i indyka
6- 8 porcji

składniki na mięso:
- 900 g piersi z indyka
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 2- 3 łyżki oliwy

Mięso umyć, odkroić błonki i pokroić w kostkę, dodać oliwę oraz pastę i wymieszać wszystko do dokładnego połączenia. Całość wstawić do lodówki na ok 2- 3 godziny

przyprawy:
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

Nasiona kolendry i kozieradkę zmiażdżyć w moździerzu, następnie połączyć wszystkie przyprawy  i odstawić.

składniki na curry:
- 1 główka kalafiora
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki + trochę wody- opcjonalnie
- ryż, natka pietruszki do podania

Kalafiora podzielić na różyczki, następnie gotować 3- 4 minuty w gotującej i osolonej wodzie. Kalafior powinien lekko zmięknąć, ale nadal być twardawy.
Indyka wyciągnąć z lodówki i smażyć w bardzo dużej patelni, najlepiej woku do zrumienienia z obydwu stron- ok 2- 3 minuty z każdej strony. Zdjąć z ognia
W międzyczasie pokroić cebulę oraz czosnek w drobną kostkę. W tym samym woku, w którym był smażony indyk, rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i smażyć cebulę do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać mieszankę przypraw i smażyć, aż przyprawy zaczną pachnieć- ok 30 sekund.
Do woka dodać mleczko kokosowe, pomidory i kalafior, doprowadzić do wrzenia i przykryć. Gotować ok 10 minut, następnie zdjąć pokrywkę i gotować ok 15- 20 minut aż curry zacznie gęstnieć. Po tym czasie dodać mięso i gotować jeszcze 5- 10 minut, aby mięso doszło. Gdyby curry było za rzadkie, roztrzepać łyżkę mąki w małej ilości wody, aby powstał gęsty płyn. Następnie wlać mąkę do curry i pogotować chwilę.
Do misek przelać curry i podawać z ryżem lub chlebem obsypane natką pietruszki.
Smacznego!

Tomato and coconut curry wwith cauliflower and turkey
6- 8 portions

ingredients for turkey:
- 900 g turkey breast
- 1 teaspoon red curry paste
- 2- 3 tablespoons olive oil

Wash meat and cut off bones and membranes. Cut into cubes, add olive oil and curry paste. Mix everything until incorporated. Set aside for 2- 3 hours.

spices:
- 1 teaspoon dry oregano
- 1 teaspoon dry basil
- 1 teaspoon coriander seeds
- 1/2 fenugreek seeds
- 1/2 teaspoon hot smoked paprika
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1 teaspoon tumeric
- 1/2 teaspoon garam masala
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1/2 teaspoon ground cumin

Coriander and fenugreek seed put into the mortar and crush, then add remaining spices and set aside.

other ingredients:
- 1 cauliflower
- 2 cans chopped tomatoes
- 1 can coconut milk
- 1 big onion
- 2 garlic cloves
- 1 tablespoon all purpose flour+ a little bit of water (optional)
- cooked rice and parsley to serve

Divide cauliflower into florets, then cook in the boiling and salty water for 3- 4 minutes until soft but still crispy.
Take out the turkey from the fridge. Heat big wok with olive oil over high heat. Add turkey and fry until brown for 2 minutes on each side, set aside.
Dice onion and garlic into small cubes. In the same wok heat 1 tablespoon olive oil over medium heat, add onion and fry until glassy, then add garlic and cook for 1 minute. Add all spieces and cook for 30 seconds until extract the flavour. Add coconut milk, tomatoes and cauliflower, bring to boil, then cover and simmer for 10 minutes, uncover and simmer for 15- 20 minutes to thickeness. Add turkey and cook for 5- 10 minutes. If curry is too liquid combine flour and water to get a thick paste, pour into the curry and cook another 5 minutes.
Pour the curry into the bowls, add rice and top with parsley, serve.
Enjoy!





12 komentarzy:

  1. ja uwielbiam to bogactwo przypraw - najlepsze co może być! rozgrzewające, aromatyczne, po prostu sama rozkosz! :) zamieniam indyka na tofu i robię! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne curry! Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten intensywny pomarańcz, aż hipnotyzuje, żeby go zjeść :)) Curry prezentuje się mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ej, ten kolor! I zapewne ten zapach podczas gotowania.. o mamoo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aromat czuję przez monitor,a jak patrzę na zdjęcia,to robię się mega głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak podanego kalafiora chętnie bym skosztowała, kubki smakowe aż szaleją! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie robiłam, ani nie jadłam curry z dodatkiem kalafiora, ale czuję, że to musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam! jejku.... zrobię! na 100% ! bomba!

    OdpowiedzUsuń
  9. Omajgaad, dla mnie, jak nic! Aloo gobi uwielbiam, ale to pewnie będzie jeszcze lepsze :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne! i te ciabatki (pewnie własnej roboty) - mmmmmmmmmm ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Propozycja od razu mi się spodobała,wykorzystam ją zapewne;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...