piątek, 29 maja 2015

Kurczak pieczony z pęczakiem, warzywami i pieczarkami

Kurczak pieczony z pęczakiem, marchewką, pieczarkami i czerwoną cebulą

Pearl barley, onion, mushrooms and carrot casserole with roasted chicken, for English scroll down


Uwielbiam pęczak. To jedna z moich ulubionych kasz, ponieważ ma duże ziarna, jest chrupka i po prostu świetnie smakuje. To danie jest jednym z moich ulubionych, jeśli o pęczak chodzi, bo nie dość, że to kawał naprawdę sycącego obiadu to jeszcze prezentuje się nienagannie i naprawdę- smakuje fantastycznie. Masło, które rozpływa się podczas pieczenia na kurczaku nie dość, że czyni skórkę chrupiącą to jeszcze łącząc się z bulionem powoduje, że kasza ma wspaniały maślany smak. Ponadto przygotowanie tego dania nie wymaga większego zaangażowania oprócz przysmażenia paru składników. Tak naprawdę wszystko robi się już w piekarniku, a my możemy zając się swoimi sprawami; )

Pieczony kurczak z pęczakiem, marchewką, pieczarkami i cebulą
4- 6 porcji

składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 300 g pęczaku (suchego)
- 40 g masła
- 1 duża marchewka lub dwie małe
- 2 czerwone cebule
- 200 g pieczarek- mniejszych
- 500 ml bulionu drobiowego
- 250 ml cydru
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, suszony rozmaryn, suszony tymianek, papryka słodka mielona do przyprawienia
- masło do smażenia

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół.
Marchewkę obrać i pokroić w grube plastry, pieczarki obrać i zostawić w całości, cebulę pokroić na ćwiartki a czosnek rozgnieć nożem, ale nie obierać.
Mięso przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić kurczaka, podsmażyć przez parę minut z obydwu stron, aby skórka się zarumieniła. Następnie odstawić na talerz. Do tej samej patelni dodać trochę więcej masła, rozgrzać i wrzucić pęczak, pieczarki oraz marchewkę. Wszystko smażyć ok 2- 3 minut. 
Do sporego naczynia żaroodpornego dodać zawartość patelni, wlać cydr oraz bulion i zamieszać.Na pęczak położyć ćwiartki kurczaka skórką do góry, aby nie była zakryta przez płyn oraz ćwiartki cebuli i czosnek. Wszystko przyprawić ziołami, pieprzem, solą oraz papryką. Na mięso nałożyć jeszcze po plastrze masła. Całość wstawić do piekarnika i zapiekać ok 1- 1.15 h aż pęczak wchłonie cały płyn. Nie obawiajcie się, jeśli przez pierwsze 45 minut pęczak nadal będzie twardy- na pewno zmięknie i podwoi swoją objętość.
Upieczone danie posypać natką pietruszki i podawać.
Smacznego!

Pearl barley, carron, onion and mushrooms casserole with roasted chicken 
4- 6 portions

ingredients:
- 4 chicken quarters
- 300 g pearl barley, uncooked
- 40 g butter
- 1 big carrot or 2 small
- 2 red onions
- 200 g mushrooms
- 500 ml chicken stock
- 260 ml apple cider
- 3 garlic cloves
- salt, pepper, dry thyme, dry rosemary. sweet paprika to taste
- butter for frying

Preheat oven to 200 C degrees.
Peel and slice carrot into the thick pieces, peel mushrooms and set aside. Crush garlic with a knife but don't peel. Cut onion into wedges.
Cut off the fat from the chicken, season with salt, pepper and sweet paprika. Heat the frying pan with 2 tablespoons olive oil over high heat. Add chicken and cook 2- 3 minutes on each side to brown. Remove from the frying pan and set aside. In the same frying pan add pearl barley and fry 1 minute, then add carrot and mushrooms and cook for another 2- 3 minutes.
In the big casserole dish combine stock, apple cider and the contents of the frying pan, mix well. Add chicken skin- side up, onions and garlic. Season everything with dry thyme, rosemary, salt and pepper. Slice butter into 4 slices and put on the top of every chicken quarter. Place dish into the oven and bake for 1- 1.15 h to absorb all liquid by barley. Take out from the oven, sprinke with parsley and serve.
Enjoy!





zBLOGowani.pl

7 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda ten kurczak :) Świetne dodatki, cudowny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie powiem.. wygląda nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Uwielbiam takie obiady! Lecę do sklepu po pęczak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Za chwilę braknie mi kartek,żeby zapisywać wszystko,co chcę od Ciebie wypróbować:)))) pięknie przypieczony kurczak wędruje na listę do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczak wygląda rewelacyjnie. Propozycja podania też jest świetna!

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamuniu, uwielbiam tak przygotowanego kurczaka, koniecznie z pieczonym czosnkiem, mmm... Rozkosz :)
    O dodaniu kaszy nigdy nie pomyślałam, będę musiała wypróbować takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...