Sałatka ze szpinakiem, szparagami, groszkiem, jajkiem i musztardowo- cytrynowym sosem
Maj to taki miesiąc, w którym mam wrażenie, że wszystko ma ładniejsze kolory, w którym zawsze dzieje się coś, co przyprawia mnie o przyjemną gęsią skórkę. To też miesiąc, w którym pojawiają się jedne z moich ulubionych warzyw. Szparagi. Nie wiem na czym polega ich fenomen, nie wiem czemu tak bardzo mi smakują, ale w sezonie mogłabym je jeść codziennie.
Ta sałatka powstała przypadkiem, uwaga o 7 nad ranem: ) Kupiłam szparagi wcześniej, stwierdziłam, że poczekam na jakieś wolne popołudnie i zrobię z nich obiad. Niestety ostatnio mój harmonogram zajęć nie pozwala mi na gotowanie w tygodniu, nie mam na to najzwyklej w świecie czasu. Szparagi wsadziłam więc do lodówki i tam już zostały. Po paru dniach przypomniało mi się, że przecież na półce leżą moje prawie ulubione warzywa i nie mogę dopuścić do tego, żeby się zmarnowały. Musiałam coś wykombinować, a że czasu miałam bardzo mało, nie mogło to być coś, co zajmuje długie godziny siedzenia w kuchni. Tak więc powstała ta sałatka, ze składników, które miałam pod ręką. I powiem Wam najbardziej lubię takie spontaniczne gotowanie, bo dziwnym trafem zawsze to, co wtedy zrobię wznosi mnie na najwyższe smakowe doświadczenia; )
Sałatka ze szpinakiem, szparagami, groszkiem i jajkiem z sosem musztardowo- cytrynowym
3- 4 porcje
składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- dwie duże garście świeżego szpinaku
- 150 g mrożonego groszku- jeśli znajdziecie świeży to zdecydowanie polecam świeży
- garść słonecznika
- ok 5- 6 jajek
- sól, pieprz
- łyżka masła do smażenia
Jajka ugotować na twardo- do gotującej i lekko osolonej wodzy delikatnie włożyć jajka w temperaturze pokojowej. Gotować jajka ok 8.5 minuty, po czym zdjąć z ognia i zalać zimną wodą.
Od szparagów odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na pół- jeśli szparagi są grube przeciąć je również wzdłuż na pół.
Na patelni rozgrzać masło, po czym wrzucić szparagi i smażyć aż uzyskają przyjemną, chrupiącą strukturę, następnie dodać groszek, przyprawić solą, pieprzem i smażyć do czasu, kiedy groszek zmięknie. Całość odstawić na chwilę, aby wszystko przestygło.
Słonecznik uprażyć na złoto na suchej patelni.
Do miski włożyć szpinak, dodać warzywa i wszystko wymieszać. Na talerz wyłożyć sałatkę, położyć pokrojone jajka i obsypać słonecznikiem, podawać z sosem musztardowo- cytrynowym
składniki na sos:
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- ewentualnie sól i pieprz do przyprawienia
Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą, przyprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Smacznego!
Asparagus, green pea and eggs spinach salad with lemon- mustard sauce
3- 4 portions
ingredients:
- 500 g green asparagus
- 2 big handful spinach leaves
- 150 g frozen green peas- you can use fresh
- handful sunflower seeds
- 5- 6 eggs
- 1 tablespoon butter for frying
Cook eggs until hard- boiled- about 8- 10 minutes in boiling water.
Trim end of asparagus and cut in half( thick asparagus cut longwise). Heat butter in the frying pan over medium heat, add asparagus and cook until soft and tender but still crispy. Add peas, season with salt and pepper and cook until soft.
In the another frying pan, brown the sunflower seeds.
In the bowl combine spinach, veggies from frying pan and sunflower seeds. Cut eggs in half and put over the veggies. Top with lemon- mustard sauce and serve
Lemon- mustard sauce
- 2 tablespoons honey mustard
- 2 tablespoons lemon juice
- 6 tablespoons olive oil
- salt and pepper to taste, if necessary
Asparagus, green pea and eggs spinach salad with lemon- mustard sauce
3- 4 portions
ingredients:
- 500 g green asparagus
- 2 big handful spinach leaves
- 150 g frozen green peas- you can use fresh
- handful sunflower seeds
- 5- 6 eggs
- 1 tablespoon butter for frying
Cook eggs until hard- boiled- about 8- 10 minutes in boiling water.
Trim end of asparagus and cut in half( thick asparagus cut longwise). Heat butter in the frying pan over medium heat, add asparagus and cook until soft and tender but still crispy. Add peas, season with salt and pepper and cook until soft.
In the another frying pan, brown the sunflower seeds.
In the bowl combine spinach, veggies from frying pan and sunflower seeds. Cut eggs in half and put over the veggies. Top with lemon- mustard sauce and serve
Lemon- mustard sauce
- 2 tablespoons honey mustard
- 2 tablespoons lemon juice
- 6 tablespoons olive oil
- salt and pepper to taste, if necessary
Combine all ingredients, season with salt and pepper and serve
Enjoy!
bardzo fajny pomysł na sos! lubię takie musztardowe smaki i czuję, że świetnie nada się do wielu rodzajów sałatek :)
OdpowiedzUsuńszparagowelove <3
takie apetyczne fotki :) umiesz rozbudzać zmysły :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka, w sam raz na wiosnę :)
OdpowiedzUsuńWspaniała kompozycja, cieszy oczy i podniebienie!
OdpowiedzUsuńBardzo wiosennie u Ciebie!
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam szparagi, a one najlepiej smakują właśnie w prostych przepisach. Przepyszna sałatka :)
OdpowiedzUsuńCudnie zielona sałatka:)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię sosy na bazie musztardy, sałatka idealna, piękne kolory :)
OdpowiedzUsuńI za to kocham wiosnę:)
OdpowiedzUsuńAngie przyjedź! Sama, dla mnie! :P
OdpowiedzUsuńTe wiosenne kolory, aż chce się jeść takie pyszne sałatki :D
OdpowiedzUsuń