piątek, 15 maja 2015

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Pomidorowo- kokosowe curry z pieczonym bakłażanem i botwinką

Pomidorowo- kokosowe curry z pieczonym bakłażanem i botwiną

Tomato and coconut curry with roasted aubergine and Swiss chard, for English scroll down


Kiedyś unikałam botwinki, ale nie pytajcie mnie dlaczego- nie mam zielonego pojęcia. Po prostu nie czułam potrzeby, by ją kupować. Na szczęście do czasu. Kiedyś tam, w pewnej mniej więcej odległej przeszłości jadłam chłodnik z botwiny- klasyka wiosny. Byłam dosyć sceptycznie nastawiona, bo... zimna zupa? Nie do końca mi to odpowiadało. Ale, jak to zwykle bywa życie i smaki potrafią zaskakiwać i oczywiście zakochałam się z chłodniku i przy okazji w botwinie. W tym roku postanowiłam przemycić ją gdzieniegdzie do swoich przepisów i, jak na razie idzie mi nieźle; ) 
Tym razem zrobiłam z jej dodatkiem fantastyczne curry. Uwielbiam ten rodzaj dania, bo można przy nim puścić wodzę fantazji i eksperymentować,  co za tym idzie- doświadczać. Druga sprawa- pieczony bakłażan. Pieczony bakłażan jest najlepszą formą bakłażanu, jaką mogę sobie wyobrazić. No dobra, możecie zapytać "a co z tym grillowanym!? Przecież też jest pyszny!" Owszem jest, ale nic nie przebije pieczonego bakłażana tylko z solą, pieprzem i oliwą. Nic więcej, ale uwierzcie smak jest niesamowity. 
Połączenie tego wszystkiego w jednym daniu wydało mi się dosyć interesujące, dlatego rozmyślania stały się czynem i oto jest- pyszne curry z odrobiną wiosny: )

ps. Zostawiam Was na weekend i wybywam do Poznania na pomajówkowy relaks; ) Macie jakieś miejsca szczególnie godne zobaczenia??: )

Pomodorowo- kokosowe curry z pieczonym bakłażanem, botwinką i zielonym groszkiem
ok 3- 4 porcje

składniki:
- 2 bakłażany- niezbyt duże
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 400 ml mleczka kokosowego
- 150 g groszku mrożonego
- 1 pęczek botwiny z małymi buraczkami
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej mięty
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól, pieprz i oliwa do bakłażana
- 3 małe cebule
- ryż i jogurt do podania

Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Bakłażana pokroić na grube plastry, następnie na pół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią bakłażana. Następnie skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut aż bakłażan stanie się miękki i przyrumieniony. Po 10 minutach zamieszać bakłażana, aby równomiernie się upiekł. 
Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na chwilę.

W międzyczasie przygotować curry. Liście i łodygę botwinki pokroić drobno, buraczki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i imbir pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać imbir i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać plasterki botwinki i smażyć na małym ogniu aż będzie miękka, ale chrupiąca- ok 10- 15 minut.
Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy i chwilę podsmażyć. Do całości dodać liście i łodygi botwiny, groszek, puszkę pomidorów i mleczko kokosowe, doprowadzić do wrzenia. Po tym czasie przykryć i gotować ok 15 minut, następnie zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze ok 5- 10 minut. W tym czasie można również przyprawić solą i pieprzem, jeśli zajdzie taka potrzeba. Na sam koniec dodać bakłażana i gotować ostrożnie ok 3- 4 minut. Należy uważać, aby kawałki bakłażana zostały w całości.
Curry najlepiej smakuje z ryżem i kleksem jogurtu naturalnego.
Smacznego!

Tomato and coconut curry with roasted aubergine and Swiss chard
3- 4 portions

ingredients:
- 2 aubergines- not very big
- 1 can chopped tomatoes
- 400 ml coconut milk
- 150 g frozen green pea
- 1 bunch Swiss chard with little beets
- 2 cm piece of ginger
- 3 onions, not very big
- 1 teaspoon dry oregano
- 1/2 dry mint
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 ground coriander seeds
- 1/2 teaspoon ground kumin
- 1/4 teaspoon tumeric
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- salt, pepper and olive oil for aubergine
- cooked rice and plain yogurt to serve

Preheat oven to 200 C degrees.
Chop aubergine into big pieces. Line baking sheet with the baking paper, toss aubergines and pour 1- 2 tablespoons olive oil. Mix everything to cover aubergines with olive oil. Next season with salt and pepper. Put into the preheated oven and bake 20 minutes to soft and tender. After 10 minutes mix aubergine to bake in evelny.
Meanwhile prepare curry.
Chop leaves and stalks of Swiss chard, slice beets into thin slices. Dice onion and ginger into small subes.
Heat a frying pan with 1 tablespoon olive olil over medium heat. Add onion and fry until glassy. Add ginger and fry for 1 minutes then add beets and cook until soft and tender- about 10- 15 minutes. Add all spices and herbs, cook for one minute, then add leaves and stalks of Swiss chard, green pea, tomatoes and coconut milk, bring to the boil. Cover and simmer for 15 minutes. Next uncover and simmer for 10- 15 minutes. Season with salt and pepper if necessary. At the end add roasted aubergine, whisk gently and cook for 3- 4 minutes.
Serve with plain yogurt and cooked rice.
Enjoy!
 







7 komentarzy:

  1. Fantastyczne zdjęcia, aż ślinka leci jak się na to patrzy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty wiesz jak trafić w moje smaki! uwielbiam Twoje potrawy i te aromaty, przyprawy które używasz - moja ulubiona kuchnia, a zdjęcia - no cudowne, cóż tu więcej pisać! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny przepis i bardzo fajne wykorzystanie botwinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. po prostu genialna propozycja, aż brak mi słów!

    OdpowiedzUsuń
  5. To zdjęcie z kroplą oliwy jest Mega profesjonalne-piękne:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...