piątek, 8 maja 2015

Brownie z mąki kokosowej

Brownie z mąki kokosowej z nerkowcami



O mące kokosowej chyba dużo wspominać nie muszę, wiecie pewnie o niej tyle, że nawet nie wymaga ona komentarza. Powiem tylko jedno: mąki kokosowej trzeba spróbować. Ja do dzisiaj jestem nią oczarowana i próbuje wykorzystywać ją we wszystkim, w czym wydaję mi się to sensowne. A w tym brownie zdecydowanie jest sensownie. Mąka kokosowa nadaje tutaj wilgotności i charakterystycznego smaku, której nie da Wam absolutnie żadna inna mąka. Ja i moi znajomi byliśmy tym ciastem zachwyceni i zdecydowanie polecam go wszystkim, jest absurdalnie proste w zrobieniu a jedzenie go jest jeszcze szybsze niż samo przygotowanie; ))

Brownie z mąki kokosowej z nerkowcami
blaszka 17x 21 cm.

składniki:
- 50 g mąki kokosowej
- 140 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 160 g płynnego miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80 g nerkowców
- 40 g kakao

Piekarnik nagrzać do 180 stopni( termoobieg).
Nerkowce podprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Miód połączyć z jajkami, masło z kakao, następnie miksturę kakao- masło dodać do jajek i miodu i wszystko połączyć, dosypać mąkę kokosową, orzechy, ekstrakt waniliowy i wszystko wymieszać ze sobą do ponownego połączenia składników. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę, następnie wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto piec ok 20- 30 minut< ja piekłam ok 25 minut> do suchego patyczka- ciasto może być wilgotne natomiast nie może być mokre. Po upieczeniu zostawić do całkowitego wystudzenia, po czym pokroić na kawałki.
Smacznego

coconut flour brownies
17x 21 cm form

ingredients:
- 50 g coconut flour
- 140 g melted butter
- 3 eggs
- 160 g runny honey
- 1 teaspoon vanilla extract
- 80 cashews
- 40 g cocoa powder

Preheat oven to 180 C degrees. Line a baking form with a baking parchment paper.
In the frying pan brown cashews. In the bowl combine eggs with honey. In the another bolw combine butter with cocoa powder, then pour into the honey- eggs mixture. Add flour, cashews, vanilla extract and mix until combine. Pour batter into the form and put into preheatet oven, bake for 20- 30 minutes( I baked 25 minutes). A toothpick inserted in the center of the cake can comes out little sticky but not wet! Remove form from the oven and set aside to cool, the cut into bars.
Enjoy!







13 komentarzy:

  1. Mmm cudowne to brownie! Takie czarne, czekoladowe... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nerkowce uwielbiam:) ciekawy musi mieć smak kokosowe brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. to brownie nie jest wcale takie zakalcowate, wygląda lekko i mega czekoladowo!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzę by spróbować choć kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mąka kokosowa i nerkowce- dwa razy nie trzeba by było mnie zachęcać!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne ciacho, piękne zdjęcia nic tylko mąkę muszę kupić :) !

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, kusisz :)
    Kolor ma obłędnie intensywny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealną fakturę ma to ciasto po przekrojeniu :) Chcę taki jeden kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Mąka kokosowa od jakiegoś czasu u mnie zalega w szafce i nie miałam pomysłu co z nią zrobić... Kusi mnie żeby spróbować zastąpić miód syropem klonowym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Wygląda tak apetycznie i czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ładne zdjęcia, niezwykle apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...