piątek, 16 października 2015

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Tom Kha Gai- kokosowa zupa z kurczakiem

Tom Kha Gai- kokosowa zupa z kurczakiem

Tom Kha Gai- coconut and chicken soup for English scroll down


Uwielbiam azjatyckie jedzenie, razem z indyjskim tworzą mocną podstawę w mojej kuchni. Nie chcę śmiało mówić o tym, że są to moje ulubione rodzaje kuchni, bo tego nie wiem, Jest za dużo innych pyszności z pozostałych kuchni, żeby wybrać tą najlepszą( tak, zawsze miałam z takim wyborem problem i chyba nigdy nie wybiorę tej jednej jedynej kuchni), jednak kuchnia ze wschodu ma w sobie to coś, co mnie do niej bardzo przyciąga. Na pewno jedną z tych rzeczy są przyprawy i łączenie smaków z pozoru kompletnie do siebie przeciwnych. 
Tym razem przygotowałam zupę, zupę, w której totalnie się zakochałam od pierwszego spróbowania. Jest ostra, aromatyczna i bardzo pożywna, wręcz idealna na jesień i tą paskudną pogodę, jaką teraz mamy;)

Tom Kha Gai- kokosowa zupa z kurczakiem
4- 6 porcji

składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek imbiru- obrany
- 2 gałązki trawy cytrynowej- rozgniecionej
- 1 podwójna pierś z kurczaka razem z polędwiczkami
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego
- sok z 1/2 limonki
- kilka kropel octu ryżowego
- 1 papryka czerwona
- sól, pieprz

- makaron, ryż, zielona część dymki, plasterki limonki i plasterki chili do podania

Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę, paprykę w słupki. Kurczaka pokroić w kostkę. W woku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić czosnek i imbir i smażyć krótką chwilę, dodać paprykę i i podsmażyć jeszcze chwilę. Dodać kurczaka, wcześniej przyprawionego solą i smażyć ok 1 minuty na dużym ogniu aż zmieni lekko kolor. Dodać bulion i pastę curry, zagotować i gotować ok 7- 10 minut. Po tym czasie dolać mleczko kokosowe, sok z limonki, sos sojowy, cukier oraz ocet i gotować jeszcze ok 5- 7 minut. przyprawić pieprzem, jeśli zajdzie taka potrzeba i przelać do misek i podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie makaron, dymka plasterki chili i limonki)
Smacznego!

Tom Kha Gai- coconut and chicken soup
4- 6 portions

ingredients:
- 1 liter chicken stock
- 400 ml coconut milk
- 2 garlic cloves
- one small piece of ginger- peeled
- 2 stalks lemon grass
- 1 double chicken breast with tenderloins
- 1 tablespoon light brown sugar
- 1 teaspoon red curry paste
- 1 tablespoon fish sauce or soy sauce
- juice of 1/2 lime
- few drops rice vinegar
- 1 red bell pepper
- salt, pepper to taste

- pasta, rice, green part of spring onion, lime and chilli slices to decorte

Finely dice ginger and garlic. Cut pepper into slices and chicken into cubes. Heat a wok with 1 tablespoon olive oil over medium heat and add garlic and ginger, fry for 30 seconds, add pepper and fry for a while. Add chicken, seasoned with salt and fry for 1 minute on high heat to change the colour. Add stock and cury paste, bring to a boil and cook 7- 10 minutes. Add milk, lime juice, soy or fish sauce, sugar and rice vinegar and cook another 5 minutes. Season with pepper if needed and pour soup into the bowls and serve with desired additions.
Enjoy!



14 komentarzy:

  1. Pamiętam, że lubisz indyjskie dania ; ).
    Zupa wygląda na prawdę wyśmienicie ; )
    Kurczak, mleko kokosowe, curry świetnie współgrają ze sobą ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przydałaby mi się teraz miska takiej zupy <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej. Królestwo za taką miskę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zupa. Jak dla mnie świetnie zastąpi cały obiad. Postaram się ją przygotować w tym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  5. powiem Ci, że ja też bym chciała tej kuchni spróbować, ale tak jak mówiłam- jakoś nie umiem się zabrać :(
    No cóż, bywa i tak..
    na razie będę zachwycać się Twoimi zdjęciami <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne wygląda! Aż mam ochotę schrupać na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na rozgrzanie taka zupka zdecydowanie najlepsza :) Aromatycznie i jak kolorowo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też mam wiele kuchni, które lubię. Oprócz śródziemnomorskiej jest jeszcze indyjska, meksykańska, gruzińska, tajska i pewnie jeszcze jakieś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie foty! nie jestem fanką takich zup i często bym po nią nie sięgała,ale dla urozmaicenia smaku zjadłabym i to z apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe smaki, chociaż ja za takimi zupami nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobię, bo jesienią tylko rozgrzewającymi zupami mogłabym się żywić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupa przepyszna, proporcje idealne, polecam kazdemu na rozgrzanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...