czwartek, 29 października 2015

Chleb żytni na zakwasie z daktylami

Chleb żytni na zakwasie z daktylami


Sourdough rye bread with dates, for English scroll down


Myślę, że to jeden z piękniejszych chlebów, jakie zrobiłam, oczywiście ze względu na głębokie nacięcie, co spowodowało, że chleb nabrał pięknego kształtu. Sam w smaku jest bardzo smaczny, dodatek daktyli nie przyćmiewa chleba- wcale nie jest słodki, a jedynie zwiększa jego walory smakowe. Jest to chleb robiony w trochę inny sposób, przede wszystkim dlatego, że dużą część ciasta robi się poprzedniego dnia. Tak czy inaczej chleb jest warty Waszej uwagi, może będzie to kolejny bochenek, który upieczecie?:)

Chleb żytni na zakwasie z daktylami
1 bochenek

składniki na zaczyn:
- 190 g mąki pszennej chlebowej
- 240 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc.

składniki na chleb:
- 130 g mąki żytniej jasnej, typ 720
- 130 g mąki pszennej chlebowej
- 60 ml wody
- 50 g daktyli+ wrzątek do zalania daktyli
- 10 g soli

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut, po czym wlać 60 ml wody i wszystko zblendować na pastę.
Wszystkie składniki, łącznie z zaczynem i daktylami połączyć w misce i zagniatać przez chwilę- ciasto będzie klejące, ale zwarte. Chleb odstawić na 90 minut, składając je w tym czasie, co 30 i 60 minut. Po 90 minutach wyrastania uformować bochenek z ciasta i włożyć złączeniem do góry do bardzo dobrze omączonego koszyka na chleba. Odstawić na 30 minut. 
W międzyczasie piekarnik nastawić na 230 stopni. 
Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę do pieczenia, głęboko naciąć i wstawić do piekarnika, piec ok 40- 45 minut aż bochenek będzie miał ciemno złoty kolor i popukany od dołu wyda głuchy dźwięk. 
Gotowy chleb odstawić do ostudzenia.
Więcej informacji na temat przygotowania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznaego!

Sourdough rye bread with dates
1 loaf

ingredients for leaven:
- 190 g bread flour
- 130 g active sourdough rye starter
- 240 ml water

Combine all ingredients in a bowl, cover with a plastic foil and set aside overnight.

ingredients for bread:
- 130 g bread flour
- 130 g light rye flour
- 50 g dates, pitted+ hot water to soak
- 60 ml water
- 10 g salt

Pour hot water into the dates and set aside for 10 minutes, then drain and pour 60 ml water. Blend dates until paste. 
Combine all ingredients, including leaven and dates into the bowl and stir to combine then knead- the dough should be sticky but firm. Take the dough into the bowl, cover with a clean cloth and set aside for 90 minutes, folding 2 times after 30 and 60 minutes. After 90 minutes form a oval shape dough and put into the well floured bread basket smooth side down. Set aside for 30 minutes. 
Meanwhile preheat oven to 230 C.
Take the risen bread into the baking sheet, cut deeply and take into the preheated oven, bake approx 40- 45 minutes until the top of the bread has been golden brown. Remove bread from the oven and cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!




13 komentarzy:

  1. Ta skórka przypieczona,chrupiąca...mistrzowskie wykonanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda ten chlebuś!
    aż nabrałam ochoty żeby w końcu upiec swój własny prywatny (;
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. osz kurczę...wygląda pysznie...już wyobrażam sobie ten zapach...

    OdpowiedzUsuń
  4. już na Facebooku pisałam, w chlebie się zakochałam, a to wszystką za sprawą daktyli i tej chrupiącej skórki! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten chlebek ma piękny kształt, wygląda tak rustykalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny i jakoś oczami wyobraźni czuję tę chrupiącą skórkę <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ on piękny ! Jak z piekarni ;). A w smaku pewnie o niebo lepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny chlebek i ta skórka i daktyle. mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoje chlebki zawsze mnie zachwycają :) PIĘKNY!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest naprawdę przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...