Słodkie bułeczki hawajskie
Hawaiian sweet rolls, for English scroll down
To, że uwielbiam ciasto drożdżowe nie jest chyba tajemnicą. To, że raczej nie muszę tego udowadniać nikogo chyba nie dziwi. Ciasto drożdżowe jest po prostu cudowne. Miękkie, puszyste, delikatne....Wymieniać mogłabym godzinami. Te bułeczki są idealne do kawy, ale też do słodkiego śniadania, posmarowane domową konfiturą czy masłem orzechowym. Mają subtelny smak, ale odmienny od zwykłych słodkich bułeczek drożdżowych. Dodatek soku ananasowego i mleczka kokosowego zmienia coś w ich konsystencji i smaku- nie spektakularnie, ale jednak. Ja oczywiście nie mogłam się powstrzymać i zjadłam już dwie właściwie od razu po wyciągnięciu z piekarnika- po prostu nie mogłam dłużej czekać;)
Hawajskie słodkie bułeczki
ok 10 sztuk
składniki:
- 550 g mąki pszennej luksusowej
- 125 ml soku ananasowego
- 125 ml mleczka kokosowego
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
- 7 g drożdży suchych instant
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce, następnie oddać jajka, sok i mleczko kokosowe. Składniki wymieszać ze sobą do połączenia i rozpocząć zagniatanie, dodając w międzyczasie masło. Ciasto zagniatać aż będzie gładkie i elastyczne. W trakcie zagniatania można dodać odrobinę więcej mąki, jeśli ciasto za bardzo się klei.
Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1- 1.5 godziny do wyrastania- ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść przez chwilę, następnie podzielić na 10 równych bułeczek i uformować kulki. Bułeczki włożyć albo do formy do pieczenia, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia albo do osobnych foremek. Tak przygotowane bułeczki odstawić na ok 20- 30 minut do napuszenia.
W międzyczasie nastawić piekarnik n 180 stopni- grzanie góra- dół.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleczka kokosowego i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20 minut aż będą rumiane. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia
Smacznego!
Hawaiian sweet rolls
10 buns
ingredients:
- 550 g all purpose flour
- 125 ml pineapple juice
- 125 ml coconut milk
- 100 g sugar
- 2 eggs
- 50 g melted butter
- 7 g active dry yeast
- 1 teaspoon salt
Combine all dry ingredients in a bowl, add coconut milk, eggs and juice and start kneading. Add melted butter while kneading a dough. Knead dough until soft and elastic, then put into the bowl, cover with a clean cloth and set aside in a warm place to double size- about 1- 1.5 hours.
Deflate the dough, knead for a while and divide into 10 even balls then form buns. Put the buns into the form lined with parchment paper or into single forms. Set aside buns to fluffy fo about 20- 30 minutes.
Meanwhile peheat oven to 180 C.
Spreadbuns with combined egg and a little bit of coconut milk over the top and take into the preheated oven, bake approx 20 minutes until golden brown. Remove fom the oven and set aside to cool.
Enjoy!
Czuć lato w takich bułeczkach:)
OdpowiedzUsuńZapach lata jesienią-kupiłaś mnie tymi bułeczkami,koniecznie muszę je zrobić:)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jak muszą wspaniale smakować, świeże jeszcze ciepłe:)
OdpowiedzUsuńHmmmm.... brzmi przepysznie! Uwielbiam hawajskie klimaty, mleczko kokosowe i sok ananasowy :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają obłędnie! <3
Piękne bułeczki, zjadłabym takich :)
OdpowiedzUsuńPosmarować masełkiem i zajadać się nimi przy kawie, mniam!
OdpowiedzUsuńTakie puszyste bułeczki budzą we mnie tyle pozytywnych wspomnień ;)
OdpowiedzUsuń