niedziela, 18 października 2015

Niezwykły chleb z burakami na zakwasie

Chleb z burakami na zakwasie

Sourdough bread with beetroots, for English scroll down


Czemu niezwykły? Z bardzo prostego powodu. Kiedy robiłam i zagniatałam ciasto, miało fioletowy kolor, kiedy wyciągnęłam go z piekarnika, miało fioletową skórkę. Logiczne było, że kiedy go przekroję to zobaczę fioletowy miąższ. Ale nie- niespodzianka! Miąższ okazał się mieć bardzo interesujący, musztardowy kolor. Nie powiem, że nie byłam zaskoczona, wręcz przeciwnie! Próbowałam rozwikłać zagadkę niezwykłego chleba z burakami i doszłam do wniosku, że cała tajemnica polega na tym, że chleb jest na zakwasie. Myślę, że to przez zakwas chleb zyskał nowy kolor, tym samym sprawiając, że wygląda bardzo interesująco- fioletowa skórka i musztardowy miąższ. Ktoś mógłby powiedzieć "magia", a ja w stu procentach byłbym w stanie się z tym zgodzić;)

Chleb ten dedykuję Światowemu Dniu Chleba, który był dwa dni temu, a o którym, przyznaję się bez bicia. po prostu zapomniałam:)

Chleb buraczany na zakwasie
1 bochenek

składniki:
- 200 g puree z buraków*
- 200 g mąki chlebowej
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 g soli
- 190 g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce do połączenia i odstawić na 3 godziny, składając chleb w tym czasie po 30, 60, 90, 120 i 150 minutach. Następnie na omączonym blacie uformować bochenek i przełożyć złączeniem do góry do bardzo dobrze omączonego koszyka na chleb, odstawić do wyrastania na ok 2 godziny. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 230 stopni- grzanie góra dół.
Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika, piec ok 40 minut aż wierzch będzie rumiany.
Gotowy bochenek odstawić do całkowitego ostudzenia.
Więcej informacji na temat przygotowania własnego chleba znajdziecie tutaj.
Smacznego!

* buraki ugotować lub upiec do miękkości, a potem zblendować na puree.
** ciasto na chleb jest klejące, takie ma być;)

Sourdough beetroot bread
1 loaf

ingredients:
- 200 g beetroot puree*
- 200 g bread flour
- 100 g whole wheat flour
- 10 g salt
- 190 g water

In a bowl combine all ingredient and set aside for 3 hour, folding bread after 30, 60, 90, 120 and 150 minutes. Next form the round shape loasf  and put smooth side down into a well floured bread basket, set aside for 2 hour to rise. 
Meanwhile preheat oven to 230 C.
Place bread onto a baking sheet and put into the preheated oven, bake approx. 40 minutes until golden bown. Remove bread from the oven and set aside to cool completely.
More informations about makinghomemade bread you can find here.
Enjoy!

*cook or roast beetroots, then blend to get puree.
** the dough while rising and folding is sticky, that's okay.




14 komentarzy:

  1. cudowny chleb! te kolory zaskakują i intrygują smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No tak,magia dała znać o sobie:)interesujący"okaz" :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Buraki ugotować czy upiec, a potem zetrzeć na drobnych oczkach tarki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraki ugotować albo upiec do miękkości, a potem zblednować na papkę, tak, aby otrzymać 200 g puree;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję :). Chleb prezentuje się smakowicie, więc zapisany na listę z nagłówkiem " do wypróbowania ". Oj, długa ta lista, długa :).. Pozdrawiam serdecznie :).

      Usuń
  4. jaaaki cudowny!!! chcę ten bochenek <3 koniecznie muszę taki kiedyś upiec, a jak nie to przylecę do Ciebie na kanapki :D

    OdpowiedzUsuń
  5. z buraczkami?! jej na pewno wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest fantastyczny :) ma się ochotę porwać parę kromek !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała ta kulinarna magia :) Może chlebek zmienił kolor przez kwaśne środowisko? Tak jak kapusta czerwona zmienia kolor? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. haha.. czarodziejski chleb! :D
    Świetnie wygląda, masz rękę kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Buraczanego jeszcze nie piekłam, ale wygląda pięknie ta skórka! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj niezwykły! Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Hmm... Jeszcze własnego zakwasu się nie dorobiłam... Ale może spróbuję upiec taki na drożdżach...? Sprawdzimy, jakiego koloru będzie miał miąższ :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...