piątek, 6 lutego 2015

Bułeczki preclowe

Bułeczki preclowe

Pretzel rolls, for English scroll down


Kto lubi precle? Ja osobiście bardzo lubię, przede wszystkim za niepowtarzalną skórkę. Zawsze kiedy chcę kupić precla to właściwie skórka decyduje o tym, który trafi zaraz do mojego brzucha. I szczerze powiem trudno jest kupić takiego prawdziwego precla w Polsce, bo albo są to niby precle, ale w ogóle precla nie przypominają, nawet kształtem. Pamiętam, będąc w Niemczech, jadłam takiego prawdziwego- zdecydowanie był najlepszy, jaki dotąd udało mi się zjeść. Oczywiście lubię też te wszystkie preclopodobne wypieki, ale, jeśli o oryginalne precle się rozchodzi to jest trochę ciężko w naszych sklepach.
Pomyślałam sobie, że w domu też można upiec takie prawdziwe precle, byłam już na to absolutnie zdecydowana, kiedy do głowy zaświtał mi nagle pomysł- a może bułki? Więcej skórki, więcej środka, więcej soli? Moja decyzja szybko uległa zwianie i zamiast precli zrobiłam bułki. Ale jakie bułki! Fani preclów będą naprawdę zachwyceni, bo są przepyszne. Mnie najbardziej oczywiście smakował wierzch z solą, której ja osobiście lubię sporo na preclu, ale ten składnik można akurat dowolnie modyfikować. Po upieczeniu są maksymalnie miękkie, natomiast, kiedy trochę poleżą warto je przypiec w piekarniku z plastrem sera i szynki- efekt będzie pyszny- uwierzcie mi.
Teraz tylko muszę w końcu upiec prawdziwe precle o ile znowu nie zmienię zdania w ostatniej chwili...; )

Bułeczki preclowe
9 sztuk

składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 7 g drożdży suszonych instant
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 350 g ciepłej wody
- 60 g roztopionego masła

- 100 g sody oczyszczonej
- 2 litry wody
- sól morska
- jajko+ odrobina mleka do posmarowania

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i odstawić na 5 minut aż zaczną bąbelkować.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, zaczyn i roztopione masło. Ciasto zagniatać aż powstanie gładka i elastyczna kula- można minimalnie podsypać mąką w trakcie zagniatania. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto chwilę zagnieść i formować z niego 9 bułeczek. Odstawiać każdą z nich na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, następnie przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok 20 minut.
W międzyczasie 2 litry wody zagotować z sodą i nastawić piekarnik na 230 stopni- grzanie góra- dół.
Kiedy woda się zagotuje zmniejszyć ogień i wrzucać bułeczki partiami, gotować je ok 30 sekund z każdej strony- woda nie może bulgotać. Następnie bułeczki wyjmować i odstawiać na ręcznik papierowy do osuszenia, po czym przełożyć na blachę. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypać solą i płytko naciąć.
Gotowe bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15- 17 minut aż będą dosyć rumiane. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
Więcej na temat przygotowania pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Pretzel buns
9 rolls

ingrediets:
- 500 g bread flour
- 7 g active dry yeast
- 2 teaspoons salt
- 1 tablespoon sugar
- 350 ml lukewarm water
- 60 g melted butter

- 100 g baking soda
- 2 liters water
- sea salt
- lightly beaten egg+ milk for glaze

In a bowl combine yeast with sugar and water, set aside for 5 minutes to foamy.
In another bowl sift flour, add salt, leaven and melted butter. Knead dough until soft and tender. Put the dough into the bowl, cover with a clean cloth and set aside to rise, approx. 1 hour.
Deflate the dough, knead for one minute, divide into 9 parts and form balls. Put each bun onto parchment paper, cover with a cloth and set aside for 20 minutes.
Meanwhile bring water to boil with baking soda and preheat oven to 230 C.
When water is boiling reduce temperaturę and gradually add buns( 3- 4 Rolls once), cook 30 second on each side, then remove from the water and put onto parchemt paper to dry. Glaze all rolls with beaten egg, sprinke with sea salt, cut superficially and  put into the preheated oven and bake 15- 17 minutes until golden brown. Remove from the pan and set aside to cool.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!




14 komentarzy:

  1. jadłam kiedyś takie pieczywo bez opamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaa, myślę, że będę wielbić te bułeczki! Jestem absolutną fanką precli bawarskich, zajadam się nimi zawsze, gdy jestem w Austrii :3

    OdpowiedzUsuń
  3. ja precle lubię, ale chyba już wieki ich nie jadłam! w formie bułeczek? jestem na TAK! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne, idealne dla mnie, bo kocham precle! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Super smaczne połączenie. Bułeczki cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są prześliczne:)nigdy takich nie jadłam.Za to po raz drugi zrobiłam Twój pasztet i po raz drugi jestem nim zachwycona:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak Ci zasmakował, teraz to i ja nabrałam na niego ochoty!; )

      Usuń
  7. A ja chyba precli nigdy nie jadłam! :O Kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli buły smakują tak jak precle to już je kocham :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis na domowe bułeczki. Na pewno wypróbuję :) Głos już oddałam :) Powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję! Szanse marne, ale to niesłychanie miłe, kiedy wiem, że ktoś na mnie zagłosował: )

      Usuń
  10. Wyglądają wspaniale. Ta chrupiąca skórka...Ależ apetyczne.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, precyzyjne nacięcia może wyjdą następnym razem ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...