Syrniki
Syrniki- Russian cheese pancakes, for English scroll down
Co to były za placki... Świetna struktura, słodkie, z wierzchu z rumieniącą się przyjemną skórką. Kiedy je jadłam zapomniałam na chwilę o tym, że za chwilę muszę posprzątać ten bałagan w kuchni, który narobiłam z rana, że dzisiaj czeka mnie maraton studia- praca, że jakoś gorzej się czuję. Rozpoczęcie dnia od takich pyszności stanowi dla mnie najlepszy argument do tego, żeby spiąć się, jak co dzień i przetrwać kolejny trudny dzień. Koniecznie trzeba je zrobić, bo przecież takie umilacze dnia są niezwykle ważne; )
Syrniki
6 placuszków
składniki:
- 250 g twarogu półtłustego
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Twaróg rozgnieść widelcem lub praską do ziemniaków. Dodać jajko, cukier, wanilię i wymieszać do połączenia. Na sam koniec dodać mąkę i wymieszać jeszcze raz. Na omączonym blacie formować kotleciki z łyżki masy.
Na patelni rozgrzać masło lub oliwę- powinno być jej nieco więcej niż zwykle używacie- cały spód patelni ma być w oliwie. Syrniki smażyć z obydwu stron na rumiany kolor. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Syrniki
6 pancakes
ingredients:
- 250 g farmer's cheese
- 50 g all purpose flour
- 1 egg
- 2 tablespoons sugar
- 1 teaspoon vanilla ectract
Crush farmer's cheese with a fork or potato masher. Add egg, sugar and wanilla, mix until incorporated. Add flour and mix again. Take the dough onto floured surface and form patties.
Heat frying pan with olive oil or butter over medium heat and fry until golden brown on each side. Transfer onto a kitchen towel, then serve immediately.
Enjoy!
Syrniki
6 pancakes
ingredients:
- 250 g farmer's cheese
- 50 g all purpose flour
- 1 egg
- 2 tablespoons sugar
- 1 teaspoon vanilla ectract
Crush farmer's cheese with a fork or potato masher. Add egg, sugar and wanilla, mix until incorporated. Add flour and mix again. Take the dough onto floured surface and form patties.
Heat frying pan with olive oil or butter over medium heat and fry until golden brown on each side. Transfer onto a kitchen towel, then serve immediately.
Enjoy!
Pychotka ;)
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że to rosyjskiego pochodzenia placuszki!
OdpowiedzUsuńRobiłam je już kilkakrotnie, raz nawet nadziałam lekko czekoladą wewnątrz.. :D
Wyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńAle puchate, śliczne! I czy ja dobrze widzę śnieg na zdjęciu? :)
OdpowiedzUsuńTaaak; DD Te zdjęcia był wyzwaniem, bo musiałam je zrobić w... 3 minuty; D Chyba najszybsza moja sesja; D
UsuńSuper :D Robię, akurat mam domowy, tłuściutki twaróg. :)
OdpowiedzUsuńjak dodam gryczanej zamiast pszennej wyjdą?
OdpowiedzUsuńMąka ma za zadanie skleić całość, więc spróbuj, powinny wyjść, ale nie daje Ci pewności:)
Usuńkiedys próbowałam wykonać samodzielnie takie placuszki i skonczylo sie kleską. Twoje wyglądaja wspaniale :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie puchate! Jadłabym :)
OdpowiedzUsuńA ja kiedyś takie robiłam i kompletnie nie wyszły - ale winię za to patelnię, do której wszystko przywarło. No cóż, może czas dać im drugą szansę.. ;) Twoje prezentują się bezbłędnie!
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie! :)
OdpowiedzUsuńJako fanka serników jestem nimi zachwycona! *.*
O tak! Z takimi placuszkami z rana dzień musi być udany :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre,lubię bardzo:)
OdpowiedzUsuńJeśli Ty takie cudne zdjęcia robisz w 3 minuty to kłaniam się w pas z szacunkiem! a placuszki pyszne i kuszące,puszyste,słodziutkie,rumiane...marzą mi się:)
OdpowiedzUsuńDroga Angie, po raz pierwszy trafiłam na Twojego bloga, nie wiem jakim cudem(!?) d o p i e r o teraz... ! Bardzo, bardzo mi się tu podoba :) Dodaję Cię z przyjemnością do obserwowanych, ah i fotografujesz pięknie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i na pewno będę zaglądać :)
Nat.
Kocham takie placuszki !!!! Kradnę cały talerz :)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze zdjęcia przepiękne!! Po drugie lubię takie placuszki i chętnie zrobię - i to jak najszybciej :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńJa je uwielbiam. Jednak w przepisie od teściowej przyjaciółki jest manna zamiast mąki pszennej. Też warte spróbowania :)
OdpowiedzUsuń