sobota, 28 lutego 2015

Drożdżowe zakręcone muffiny z miodowym mascarpone i powidłami śliwkowymi

Drożdżowe zakręcone muffiny z miodowym mascarpone i powidłami śliwkowymi

Honey mascarpone and plum jam yeast muffins, for English scroll down


Na drożdżowe chyba nie muszę nikogo zachęcać. To ten rodzaj wypieków, który każdemu kojarzy się z czymś miłym, miękkim i pysznym. Trudno jest oprzeć się pokusie na drożdżowe, bo ma w sobie coś tak przyciągającego, czego nie ma żadne inne. Być może dlatego, że drożdżowe u większości z nas było wypiekiem "od dziecka". W domu często pachniało drożdżami, babcia czy mama dzielnie wyrabiały ciasto, a my z iskierką w oku czekaliśmy, aż w końcu ciasto wyrośnie i będzie upieczone. Dla mnie ciasto drożdżowe to taki powrót do dzieciństwa. I mimo że w dzieciństwie nie jadłam takiego wymysłu w postaci zakręconej bułeczki to i tak czując ich zapach, miałam ochotę wrócić do tych czasów beztroski.

Drożdżowe zakręcone muffiny z miodowym mascarpone i powidłami śliwkowymi
12 sztuk

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 250 ml ciepłego ale nie gorącego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 7 g drożdży instant
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu

składniki na nadzienie:
- 140 g mascarpone
- 1 łyżka miodu
- pół słoika powideł śliwkowych
- jajko+ mleko do smarowania

Mąkę przesiać i wymieszać z solą, cynamonem i drożdżami, dodać jajko, mleko i wymieszać do połączenia. Następnie dodać masło i wyrabiać do momentu, kiedy ciasto będzie elastyczne i odchodzące od rąk. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Kiedy ciasto wyrośnie, zagnieść go chwilę, następnie rozwałkować na prostokąt ok 30x 40 cm. Wzdłuż krótszego boku ciąć ciasto na ok 3 cm paski, tak aby powstało ich 12.
Mascarpone wymieszać z miodem.
Na każdy pasek nakładać na całej jego długości cienką warstwę powideł śliwkowych. Na jednym z końców nałożyć łyżeczkę mascarpone i od tego końca zwijać pasek pod kątem, aby powstała bułeczka z wierzchołkiem. Kąt, pod którym należy zwijać ciasto nie może być zbyt duży, bo mufinnka nie wyrośnie ładnie.
Tak przygotowane bułeczki należy układać w formie do muffin( natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia). Bułeczki zostawić do wyrośnięcia na ok 20- 30 minut.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni- grzanie góra- dół.
Kiedy muffiny będą napuszone każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut aż ładnie się zarumienią. 
Po tym czasie bułeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Smacznego!

Honey mascarpone and plum jam yeast muffins
12 muffins

ingredients for muffins:
- 500 g all purpose flour
- 250 ml lukewarm milk
- 50 g melted butter
- 1 egg
- 50 g sugar
- 7 g instant yeast
- 1/4 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon cinnamon

filling:
- 150 g mascarpone
- 1 tablespoon runny honey
- half of jar plum jam
- beaten egg+ milk for coating

Butter a muffin tins and line with parchemnt paper or cupcake liners.
In a bowl sift flour, add salt, cinnamon, yeast, egg and milk. Mix to combine, then add butter and knead dough until smooth and elastic. Put the dough into the bowl, cover with a kitchen towel and set aside in the warm place to rise- about 1 hour.
Deflate the dough and roll out into a big rectangle (30x 40 cm). Cut into twelve 3-cm stripes along short side.
In the bowl combine mascarpone and honey. Spread each stripes with plum jam and add mascarpone at one end of the stipe. Roll stripes at slight angle starting from mascarpone end. Take muffins into the prepared muffin tins and set aside for 20- 30 minutes to rise.
Meanwhile preheat oven to 180 C degrees.
Lightly grease risen muffins with beaten egg combined with milk. Put muffins into the preheated oven and bake 25 minutes until golden brown. Remove from the oven and set aside to cool.
Enjoy!







20 komentarzy:

  1. Genialny pomysł, ale to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. omnomn.... <3 <3 <3 powidła, drożdżowe.. <3 najlepsze połączenie! A mascarpone to taki nowatorski zastępnik twarogu do drożdżówki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, jakie zakręcone! niczym muffinowe drożdżówki! :D
    miłego weekendu :*
    p.s. chlebek żytni (z Twojego bloga oczywiście) w trakcie wzrostu ;) potem już tylko trafi do piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne drożdżóweczki :) Pięknie się prezentują takie zawijaski!

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny pomysł. ;)
    Te drożdżowe zawijasy muszą smakować obłędnie. *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam drożdżowe ciacha, ale w formie muffinek jeszcze nie robiłam:) Bardzo pięknie się prezentują te babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. zachwycające :) podkradam przepis :))))

    OdpowiedzUsuń
  8. o! Ale fantastyczny pomysł! Bułeczki - ślimaczki w foremce na muffinki! <3 Bravo Kochana za kreatywność!
    I zdjęcia piękne...

    Ściskam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam formować wszelkich rozmiarów spirale z ciasta drożdżowego, to wdzięczny kształt, zwłaszcza dla muffinek :) Śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie genialne! Fajnie mus sie je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ładnie, słodko i drożdżowo, czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. idealne! fajnie wystrzeliły w górę:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo podoba mi się taki pomysł na muffiny! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają oszałamiająco! Muszę wypróbować:)








    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie śliczne! Rewelacja :) Muszę takie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają fenomenalnie! prosty pomysł, a jaki efekt.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale fajne, takie małe wieżyczki :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...