środa, 4 lutego 2015

Aromatyczny pudding chia z granatem i persymoną i blogu roku 2014

Pudding chia z "salsą" z granatu i persymony i aromatycznymi przyprawami




No to zrobiłam. Po wielu przepisach, które zobaczyłam na te zwykłe/ niezwykłe nasionka, w końcu kupiłam sama i też zrobiłam. I ja też będę Was teraz kusić. Nasiona chia są bowiem niesamowite, same w sobie jako tako smaku raczej nie mają, jednak podkręcone tym, co może dawać dobre smaki, wyglądają dobrze i są bardzo dobre. Niezwykłe jest to, jak potrafią napęcznieć i zmienić strukturę. Oczywiście gęstość puddingu można zmieniać. Ja wolę, jak jest bardziej gęsty niż rzadki, więc dodaję mniej mleka. 
Uważam, że warto je kupić, chociaż raz- żeby spróbować. Ja będę kupować je częściej, bo takie puddingi to coś zdecydowanie dla mnie; )

Pudding chia z
"salsą" z granatu i persymony i aromatycznymi przyprawami
1 porcja

składniki:
- 30 g nasion chia
- 200 ml mleka
- 1- 2 łyżeczki miodu
- duża szczypta cynamonu
- po mniejszej szczypcie mielonego imbiru i kardamonu

Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Rano wyciągnąć z lodówki, przemieszać trzepaczką( niektóre ziarenka mogą być na dole, więc trzeba będzie nimi "wstrząsnąć": )). 3/4 owoców dodać do puddingu, pozostałymi udekorować wierzch.

składniki na "salsę" owocową:
- 1/2 persymony
- 1/2 granatu- pestek
- spora szczypta świeżo grubo zmielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej

Persymonę pokroić w drobną kostkę, następnie wymieszać wszystkie składniki i użyć do przepisu
Smacznego!

Chia pudding with pomegranate, persimmon "salsa" with aromatic spices
1 portion

ingredients:
- 30 g chia seeds
- 200 ml milk
- 1- 2 teaspoons runny honey
- 1 large pinch cinnamon
- pinch of ground ginger and cardamon

In a bowl mix all ingredients, cover with a plastic foil and put into the fridge overnight.
Next day remove from the fridge, stir well, add 3/4 "salsa" and put into the bowl or jar. Top with remaining salsa and serve.

ingredients for salsa:
- 1/2 persimmon
- seeds from 1/2 pomegranate
- one large pinch fresh ground pepper
- 1/2 teaspoon lime zest

Finely dice persimmon, add all remaining ingredients and stir well. Use according to recipe.
Enjoy!






I mam też przy okazji prośbę. Startuję w tym roku w konkursie blog roku. Tak, wiem, wiem, konkurencja jest właściwie nie do pokonania, aleeee, jeśli tylko masz ochotę możesz na mnie zagłosować, będzie mi niesłychanie miło jeśli to zrobisz. Wystarczy, że wystukasz w swoim telefonie numerki ze zdjęcia poniżej. Koszt takiego sms-a to złotówka z groszami; ) Każdy głos będzie tu na wagę złota!



16 komentarzy:

  1. wow, co za składniki, musiała to być eksplozja smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kochana, zaraz ślę sms'a :* ! zasługujesz na uznanie! :)
    a puddingu z chia już dawno nie jadłam, chętnie zrobię w takim wydaniu jakie prezentujesz :) poza tym, te zdjęcia - <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, tak, te małe ziarenka wyglądają na mnie ostatnio z każdego bloga, a ja jeszcze nie miałam okazji ich spróbować :)
    P.s. Powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja, tez jeszcze nie miałam okazji jeść nasion chia. Patrząc na zdjęcia pudding wygląda bardzo atrakcyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja po prostu uwielbiam puddingi z chia, są kwintesencją delikatności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha śniadanie. I kolacja.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pysznie i zdrowo!! Ja też się skusiłam na te magiczne nasionka i będę z nimi szaleć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I ja w końcu muszę ten pudding zrobić bo ziarenka czekają i czekają ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. łał.... mam chia! Robię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pudding z chia ubóstwiam, właśnie się zastanawiałem z jakimi owocami przyrządzić go sobie dzisiaj, więc chyba mam zwycięzców :D
    P.S. Cudne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Niecodzienny ten Twój deser i bardzo kuszący :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Blogerzy tak się zachwycają, że chyba i ja to zrobię, tylko kiedy?! :p

    OdpowiedzUsuń
  13. ja nadal szukam najlepszej wersji puddingu chia, z mlekiem kokosowym zupełnie mi nie zasmakowało. może miód, cynamon i imbir mnie przekonają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Już od dłuższego czasu mam ochotę na taki deser, wygląda fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie bym takiego zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...