środa, 5 sierpnia 2015

Polenta z jajkiem w koszulce, pieczarkami i pieczoną cukinią

Polenta z jajkiem w koszulce, pieczarkami i pieczoną cukinią

Creamy polenta with roasted zucchini, mushrooms and poached egg, for English scroll down


Lubię polentę za jej charakterystyczny smak i, mimo że nie jem jej zbyt często, zawsze kiedy w końcu chce mi się ją przygotować, jestem bardzo zadowolona z efektu, bo nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby coś z polenty mi nie smakowało.
A co do jajek w koszulce... mam do nich słabość, uwielbiam, kiedy żółtko przyjemnie rozlewa się po talerzu, tworząc najlepszy sos świata. Niby to tylko jajko, a jednak ma w sobie coś magicznego; )

Polenta z jajkiem w koszulce, pieczarkami i pieczoną cukinią
2 porcje

składniki:
- 100 g polenty
- 1 litr wody
- 1 duża cukinia
- 200 g pieczarek
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 2 jajka
- garść orzechów włoskich
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, tymianek suszony, mielony kminek oraz olendra do smaku

Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół. 
Wodę zagotować ze szczyptą soli, wsypać polentę i gotować aż będzie gęste ale nadal płynna. Dodać parmezan i gotować chwile, aż ser się rozpuści.
W międzyczasie cukinię pokroić w plastry, przyprawić solą, pieprzem, kolendrą i kminkiem. Polać oliwą i wymieszać. Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 5- 7 minut, po czym włączyć funkcję grilla, podwyższyć temperaturę do maksimum i przenieść blachę na najwyższą półkę piekarnika. Grillować ok 5 minut do zrumienienia. Po tym czasie wyjąć i ostudzić chwilę.
Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, po czym dodać cebulę, smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilkę. Dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem i smażyć do zrumienienia. W połowie smażenia dodać orzechy, na samym końcu dodać cukinię i smażyć chwilę. 
W dużym i płaskim naczyniu zagotować wodę z 1- 2 łyżkami octu winnego. Jajka ostrożnie wbić do ramekinów, następnie kiedy woda będzie się gotować, zmniejszyć ogień i delikatnie przelać jajko do wody tuż nad powierzchnią wody. Gotować ok 1- 2 minut, aż białko się zetnie ale żółtko pozostanie płynne.
Na talerze wyłożyć polentę, następnie cukinię z pieczarkami. Na samym końcu na wierzch ułożyć jajko, uważając, aby go nie przebić. Wszystko można posypać odrobiną pieprzu.
Smacznego!

Creamy polenta with roasted zucchini, mushrooms and poached egg
2 portions

ingredients:
- 100 g polenta
- 1 liter water
- 1 big zucchini
- 200 g mushrooms
- 2 eggs
- one handful walnuts, chopped
- 1/4 cup sherdded parmesan
- 1 onion
- 1 garlic clove
- salt, pepper, dried thyme, ground coriander seeds and cumin seeds to taste
- 1 tablespoon olive oil
- 1 tablespoon butter

Preheat oven to 200 C.
Bring water to boil with a pinch of salt. Add polenta and cook until thicken but still liquid, add parmesan and cook until dissolved. 
Meanwhile prepare mushrooms, zucchini and eggs.
Slice zucchini into thick slices, season with salt, pepper, cumin and coriander. Add 1 tablespoon olive oil and stir to combine. Toss onto baking sheet lined with parchment paper and put into the preheaed oven, bake 5- 7 minutes, then increase temperature to maximum, turn on a grill and place baking sheet onto the top rack of the oven. Grill approx 5 minutes until golden brown. Remove from the oven and set aside for a minute.
Peel and slice mushrooms, cut onion and garlic into small cubes. Heat a frying pan with 1 tablespoon butter over medium heat, add onion and fry until glassy. Add garlic and fry for a minute. Next add mushrooms, season with salt, pepper and thyme and fry until golden brown. In the middle of the frying add walnuts. At the end add zucchini and fry for a minute.
In a big and flat pan bring water to the boil with 1- 2 tablespoons vine vinegar. Carefully crack eggs and add itno the ramekins. When the water is boilling, carefully pour egg into the water, just above the surface. Cook 1- 2 minutes to curdle the whites. 
Add polenta onto the plate, then add zucchini and mushrooms. Top with poached egg, sprinke with salt and pepper and serve. 
Enjoy!




7 komentarzy:

  1. Dawniej nie miałam w zwyczaju jadać polenty, ale teraz coraz częściej gości u nas w domu. Twoja wersja bardzo smakowita:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo lubię tą kaszkę,ale solo jedynie polaną masłem,w daniach,z dodatkami narazie mnie do siebie nie przekonała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna! Juz ją lubię , choć nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie! Ja też mam słabość do jajek w koszulce i rozlewającego się żółtka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie moje składniki! Wszystkie, bez wyjątku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe danie :) Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...