wtorek, 8 grudnia 2015

Rolada piernikowa

Rolada piernikowa

Gingerbread roll cake, for English scroll down


To ciasto cudownie pachnie świętami, a krem jest po prostu przepyszny- kremowy, słodki, delikatny i pachnący korzennymi przyprawami. Myślę, że ta rolada sprawdzi się fantastycznie na świątecznym stole, to taki lekki zamiennik miodownika;)
Cała moja rodzina była zachwycona tym ciastem, zresztą moi domownicy bardzo lubią ciasta z wszelakimi kremami, więc nie miałam wątpliwości, że ta rolada zniknie w mgnieniu oka:) Jestem pewna, że i Wam zasmakuje;)

Rolada piernikowa
1 rolada

składniki na krem:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 goździki
- kawałek imbiru pokrojony w plasterki
- 90 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła

350 ml mleka zagotować razem z cukrem i przyprawami. Pozostałą ilość mleka wymieszać razem mąkami do uzyskania gładkiego płynu. Kiedy mleko będzie się gotować wyjąć przyprawy i powoli dodawać miksturę z mąką i mieszać cały czas oraz gotować do czasu, kiedy budyń zgęstnieje. Następnie zdjąć z ognia i wystudzić, po czym ułożyć na wierzchu budyniu folię spożywczą i odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło miksować przez chwilę, po czym dodawać partiami zimny budyń i miksować cały czas.

składniki na ciasto:
- 80 g mąki tortowej
- 100 g miodu
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli*
- ok 150 g orzechów włoskich, posiekanych

Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić na jasną i gęstą masę, dodać miód i zmiksować do połączenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodawać cukier i ubijać na gęstą i błyszczącą masę. Do żółtek partiami dodawać białka i mieszać ostrożnie szpatułką do połączenia. Suche składniki przesiać i połączyć w misce. Do masy dodać suche składniki i wymieszać ostrożnie. Masę rozprowadzić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i posypać orzechami. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 12- 15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i od razu przenieść na ręcznik kuchenny wysypany cukrem pudrem. Ciasto zwinąć w roladę i zostawić do CAŁKOWITEGO ostudzenia. Po tym czasie ciasto rozwinąć, wysmarować kremem i ostrożnie zrolować ponownie. Następnie owinąć w papier do pieczenia i w kilku miejscach związać sznurkiem. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki, aby krem mógł dobrze stężeć.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!

* zamiast wszystkich sypkich przypraw możesz dodać 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Gingerbread roll cake
1 roll cake

ingredients for cream:
- 500 ml milk
- 2 tablespoons potato starch
- 1 tablespoon all purpose flour
- 1 cinnamon stick
- 1 anise star
- 2 whole cloves
- piece of ginger, sliced
- 90 g sugar
- 10 g vanilla sugar
- 100 g butter, at room temperature

Combine 250 ml milk with sugars and spieces and bring to a boil. Whisk remaining milk with flours to get smooth liquid. When the milk is boilling, remove the spices and gradually pour flour mixture into the milk, whisking all the time. Cook and stir until thickened, then remove from the stove and set aside to cool. Next add plastic foil on the top of the custard and set aside to cool completely.
Add butter into the stand mixer bowl and mix for a while, then gradually add custard mixing all the time.

ingredients for cake:
- 80 g cake flour
- 100 g runny honey
- 100 g sugar
- 4 eggs
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1/4 cardamon
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 1/8 teaspoon ground black pepper
- 1/4 teaspoon salt*
- about 150 g walnuts, chopped

Preheat oven to 200 C. Line a baking sheet with a parchment paper.
Separate yolks from egg whites. Beat yolks until light and fluffy, add honey and mix to combine. Next beat whites with a pinch of salt until stiff peaks, then gradually add sugar to get a shining foam. Add foam into the yolks partially and stir with a spatula to combine. Do this really gentle to no destroy the foam! In a bowl sift and combine all dry ingredients then add into the mass and stir in very carefully. Poir the cake over the baking sheet, even and sprinkle the top with the walnuts. Take into the preheated oven and bake approx. 12- 15 minutes until golden brown. Remove from the oven and immediately transfer the cake upside down on the kitchen cloth sprinkled with icing sugar. Next roll the cake and set aside to cool COMPLETELY. Unwrap the cake and spread the cream over the cake, then roll the cake again, wrap with parchment paper and tie with sting in 3 places. Take the cake into the fridge for couple hours until the filling has firmed, then unwrap from the paper, sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!

* instead of all spieces you can use 2 teaspoons gingerbread spice





16 komentarzy:

  1. Fantastyczna! I wygląda na taką kruchą <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik w nowej apetycznej odsłonie, dla mnie super!

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja zapewne byłabym w niej zakochana <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kremowo-korzenne smaki, to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo podoba mi się taka wersja piernika. Nie przepadam za jego tradycyjną wersją, nie lubię makowca, generalnie w Święta robię raczej ciasteczka. Ale taka rolada musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędna! Poproszę kawałeczek <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Będzie u mnie jakiś rol na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wyobrażam sobie, żeby w święta nie pachniało piernikiem. Pysznie wygląda. Chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale! Na święta upiekę !!
    mam pytanie na jaką wielkość blachy jest przepis?/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na standardową blachę dołączoną do wyposażenia piekarnika, myślę, że ok 30x 40 cm:)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...