czwartek, 21 stycznia 2016

Pulpety z czarnej soczewicy w sosie szpinakowo- kokosowym

Pulpety z czarnej soczewicy w sosie szpinakowo- kokosowym

Black lentil "meatballs" with spinach and coconut sauce, for English scroll down


Ach to danie zdecydowanie nadaje się na miano tych, które nie dają spokoju i kuszą, żeby go zrobić natychmiast. Osobiście jestem ogromną fanką pulpecików/ kotlecików warzywnych i zawsze z chęcią wypróbowuje no smaki i zestawienia. Tym razem padło na czarną soczewicę, która, musicie przyznać, ma piękny kolor. Nawet po ugotowaniu jest bardzo ciemna choć już nie taka czarna, jak surowa. Ma lekko orzechowy smak i jest jędrniejsza niż pozostałe gatunki, co powoduje, że nie rozlatuje się tak mocno, jak na przykład czerwona podczas gotowania. Czarna soczewica w połączeniu z fenomenalnym sosem szpinakowym na bazie mleka kokosowego tworzą połączenie, które trzeba spróbować, nie ma innego wyjścia;)

Pulpety z czarnej soczewicy w sosie szpinakowo- kokosowym
3- 4 porcje

składniki na pulpety:
- 200 g suchej czarnej soczewicy
- 500 ml wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 3 jajka
- 30 g parmezanu, startego na tarce na małych oczkach
- 1- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/4 łyżeczki kolendry mielonej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1/2 cebuli
- garść posiekanych liści bazylii

Wodę zagotować razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim, dodać soczewicę i gotować ok 30 minut aż soczewica całkowicie wchłonie płyn i będzie miękka, ale jędrna. Zdjąć z garnka, wyłowić przyprawy i odstawić do ostudzenia. 
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół
Kozieradkę zmiażdżyć w moździerzu, po czym dodać wszystkie pozostałe przyprawy i wymieszać. Cebulę, czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. 
Wszystkie składniki, łącznie z soczewicą i przyprawami wymieszać w misce do solidnego połączenia. Wilgotnymi rękami formować pulpety i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pulpet polać odrobiną oliwy i wsadzić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut. Po 10 minutach pulpety odwrócić na drugą stronę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i chwilę ostudzić.
W międzyczasie zrobić sos.

składniki na sos:
- 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego( rozmrożonego)*
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać szpinak i smażyć parę chwil. Do szpinaku dolać mleko kokosowe i gotować ok 10- 12 minut do zgęstnienia. Dorzucić pulpety i gotować jeszcze chwilę, aby wszystko było ciepłe. 
Podawać posypane parmezanem.
Smacznego!

*Wieczorem poprzedniego dnia wsadź zamrożony szpinak do miski i włóż do lodówki. Na następny dzień wyjmij szpinak z miski i wylej wodę. W ten sposó pozbędziesz się nadmiaru wody.

Black lentil "meatballs" with spinach and coconut sauce
3- 4 portions

ingredients fos meatballs:
- 200 g dry black lentil
- 500 ml water
- 1 bay leaf
- 2 whole allspices
- 3 eggs
- 30 g finely grated parmesan
- 1- 2 tablespoons breadcrumbs
- 1/2 teaspoons tumeric
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon fenugreek
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/4 teaspoon ground coriander seeds
- 1 teaspoon dried oregano
- salt and pepper to taste
- 1 garlic clove
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1/2 onion
- handful of basil leaves, chopped

Bring water to a boil with bay leaf and allspices, then add lentil and cook until tender and absorbed all water for approx. 30 minutes. Remove bay leaf and allspices and set aside to cool.
Preheat oven to 180 C.
Crush fenugreek in a mortar and add all remaining ingredients, stir to combine and set aside. Finely dice onion, garlic and ginger. In a bowl add all ingredients and stir to well combined. Form balls with wet fingers and take into the baking sheet lined with parchment paper. Sprinkle each of ball with olive oil and take into the preheated oven, bake 20 minutes, flipping balls over the other side after 10 minutes baking. Remove baked balls from the oven and set aside to cool.
Meanwhile prepare sauce. 

ingredients for sauce:
- 450 g frozen chopped spinach( defrosted)*
- 400 ml coconut milk
- 1 garlic clove
- 1/2 onion
- 1 tablespoon butter
- salt, pepper to taste

Cut onion and garlic into small cubes. Heat a frying pan with butter over medium heat and add onion, fry until glossy, then add garlic and fry for a minute. Add spinach and fry for a while. Next pour coconut milk, stir to combine and cook for approx. 10- 12 minutes until thickened, seasoning with salt and pepper if needed. Add meatballs and cook everything for a couple minutes. 
Serve with grated parmesan.
Enjoy!

*In the eveinng, the day before cooking, add frozen spinach into the bowl and take everything into the fridge. Next day remove spinach from the fridge and pour out the water from the bowl. 








21 komentarzy:

  1. świetneeee! i ten sos.. szpinak-kokos <3 uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jestem fanką pulpecików wszelkiej maści. I soczewicy też :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aromatycznie do zawrotu głowy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow jak to egzotycznie i smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o kurczę! to musi być smaczne

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolor mnie zniewolił, totalnie <3
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Oryginalne kolorystycznie i smakowo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusisz niesamowicie, zapisałam więc sobie przepis :)
    Ten sos ma niesamowity kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czyste, kulinarne piękno. Jadłabym bez opamiętania, podobnie jak Ty, uwielbiam warzywne pulpeciki/kotlety :) Zachodzę w głowę, jak to danie smakuje, bo ma rewelacyjne, ale niecodzienne składniki!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mnie zaciekawiłaś tą soczewicą. Danie prezentuje się wspaniale i jakoś tak niepokojąco, że mam ochotę na cały talerz ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne! Niedawno jadłem podobne. Ze szpinakiem najlepsze ^^

    OdpowiedzUsuń
  12. wow! zdjecia, przepis, smaki........ mistrzostwo!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Super! Chętnie bym spróbowała . Też lubię takie warzywne pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zakochałam się w tym przepisie i zdjęciach.
    Koniecznie muszę wypróbować.:)

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy jednak można użyć zielonej lub czerwonej soczewicy z racji ich nadmiaru w szafce? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz czarnej- użyj zielonej. Czerwona mogłaby się zbyt mocno rozgotować i rozpaść;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Ale czadowy kolor ma ten sos - taki bagienny! :D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...