niedziela, 31 stycznia 2016

Chleb orkiszowy z miodem

Chleb orkiszowy z miodem

Spelt bread with honey, for English scroll down


Ten chleb zrobiłam, bo pewnego dnia zostałam zapytana" A czy możesz zrobić chleb, ale taki ciemny, który da się uformować a nie wlewać do keksówki?" Nad odpowiedzią musiałam się trochę zastanowić, bo kiedyś nie pomyślałabym o tym, że faktycznie można takie chleby zrobić. Te "ciemne chleby" zawsze kojarzył mi się z bochenkami, które wypiekane są w keksówkach. Jednak po tym, jak nabrałam pewnego doświadczenia w pieczeniu chlebów wiem, że odpowiednio dobrane składniki pozwolą na uformowanie nawet żytniego chleba. Przepis znalazłam u Hamelmana i stwierdziłam, że spróbuję. Zmieniłam jednak nieco proporcje i chleb wyszedł świetny;) Ta mocno rumiana skórka jest efektem dodania miodu, który pięknie ją przyrumienił.

Chleb orkiszowy z miodem
1 bochenek

składniki na pate fermentee:
- 115 g mąki orkiszowej gruboziarnistej
- 75 g wody
- 5 g soli
- szczypta drożdży suszonych instant

Wszystkie składniki wymieszać w misce, szczelnie przykryć i odstawić na całą noc.

składniki na chleb:
- 340 g mąki orkiszowej gruboziarnistej
- 115 g mąki chlebowej
- 360 g wody
- 10 g soli
- 2 g drożdży suszonych instant
- 20 g miodu

Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz pate fermentee. Całość wyrabiać przez chwilę, aby składniki dobrze się połączyły. Następni dodać pate fermentee i wyrabiać jeszcze przez 5- 7 minut aż ciasto będzie miało mocniejszą strukturę. Jeśli wyrabiacie ciasto w mikserze zajmie Wam to mniej czasu. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, składając po godzinie.
Po tym czasie ciasto uformować w okrągły lub owalny kształt i przełożyć złączeniem do góry do dobrze omączonego koszyka do wyrastania. Chleb odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 230 stopni- grzanie góra- dół. Blachę z piekarnika nagrzewać razem z piekarnikiem.
Wyrośnięte ciasto ostrożnie przełożyć na nagrzaną blachę złączeniem do góry i naciąć. Piekarnik zaparować i włożyć chleb, piec ok 35- 38 minut. Kiedy bochenek będzie rumiany uchylić lekko drzwiczki i tak dopiekać.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Więcej informacji o pieczeniu domowego chleba znajdziesz tutaj.
Smacznego!

Spelt bread with honey
1 loaf

pate fermentee:
- 115 g whole spelt flour
- 75 g water
- 5 g salt
- pinch od active dry yeast

Combine all ingredients in a bowl, cover and set aside overnight.

ingredients for bread:- 340 g whole spelt flour
- 115 g bread flour
- 360 g water
- 10 g salt
- 2 g active dry instant
- 20 g honey

In a stand mixer bowl combine all ingredients except pate fermentee. Knead until well incorporated, then add pate fermentee and knead for 3- 5 minutes until the dough has been stronger. Cover with a kitchen towel and set aside for 2 hours to rise, folding dough once after 1 hour.
Deflate the dough and form oval or round loaf, then take into a well floured bread basket smooth side down. Cover with the kitchen towel and set aside for 1 hour.
Meanwhile preheat oven to 230 C. Take a baking sheet into the oven and also preheat.
Take the risen bread into the hot baking sheet smooth side up, cut the top and steam the oven. Take the bread into the preheated oven and bake for approx. 35- 38 minutes until golden brown. When your bread has been browned, open  little bit oven doors and conitinue baking.
Remove baked bread from the oven and set aside to cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!





14 komentarzy:

  1. Samo zdrowie, aż chce się jeść oczami taki świeżo wypieczony chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś miałam próby pieczenia domowego chleba, ale to wszystko zajmuje dość dużo czasu, więc póki co zrezygnowałam ;) Ah, ta chrupiąca skórka...

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje piekarnicze wypieki nie przestają mnie zachwycać:) póki co wciąż jestem wierna Twojemu orkiszowemu,który za 3 godzinki będzie pachniał upieczony:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jesteś moim mistrzem piekarnictwa! :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym schrupał kromkę, albo dwie! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wiesz, że kocham każdy Twój chleb! <3 ja sama muszę w końcu powrócić do ich wypiekania.. <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku, ale pysznie wygląda. Aż da się słyszeć tą chrupiącą skórkę :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jakoś wciąż odkładam upieczenie domowego chleba... Trzeba będzie w końcu zrobić bo domowe jedzenie zawsze jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna skórka, pięknie nacięty ... no i ten srodek - chlebuś idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki piękny kształt! Jaka piękna skórka!

    OdpowiedzUsuń
  11. chętnie i ja bym się w niego wgryzła :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...