Chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami, rodzynkami, żurawiną i makiem
Sourdough rye bread with dried plums, raisins, cranberries and poppy seed, for Enlglish scroll down
Upiekłam ten chleb z powodu nadchodzącej zimy. Suszone owoce, przede wszystkim żurawina, śliwki i rodzynki bardzo kojarzą mi się z okresem świątecznym i z samą zimą właśnie. To samo dotyczy maku. Postanowiłam połączyć te wszystkie składniki w jednym bochenku chleba i okazało się, że wszystko wyszło zupełnie tak, jak się spodziewałam- pysznie. Uwielbiam chleby z dodatkiem suszonych owoców, ale te sklepowe mają ich naprawdę tyle, co kot napłakał. U mnie w chlebie w każdej kromce znalazło się mnóstwo suszonych owoców, co sprawia, że chleb nie dość, że ma świetny smak to jeszcze jest bardzo wilgotny. Jeśli tylko lubicie takie chleby koniecznie go spróbujcie;)
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami, rodzynkami, żurawiną i makiem
1 bochenek, keksówka o średnicy 26 cm
składniki:
- 150 g mąki żytniej razowej
- 150 g mąki żytniej jasnej
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400 g wody
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 40 g rodzynek
- 20 g suchego maku
- 40 g suszonych śliwek
- 40 g suszonej żurawiny
- 10 g soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, po czym w misce wymieszać wszystkie składniki do połączenia. Keksówkę natłuścić i wysypać otrębami żytnimi, następnie wyłożyć ciasto na chleb, wyrównać wilgotną łyżką, owinąć folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chleb ma wyrosnąć niemal do boków formy- u mnie trwało to ok 3.5 godziny.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 C.- grzanie góra- dół.
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok 45 minut. Gotowy chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia, następnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Sourdough rye bread with dried plums, raisins, dried cranbierries nd poppy seed
26 cm loaf pan
ingredients:
- 150 g whole rye flour
- 150 g light rye flour
- 50 g bread flour
- 50 g whole wheat flour
- 100 g active sourdough rye starter
- 400 g water
- 40 g dried plums
- 40 g dried cranberries
- 40 g raisins
- 20 g poppy seed
- 10 g salt
- 1/4 teaspoon cinnamon
Cut plums into smaller pieces then stir all ingerdiens in a bowl to combine. Butter the loaf pan and sprinkle with rye brans, then take dough into the form, even with wet spoon and cover with a plastic foil. Transfer form in the warm place and set aside to rise. The dough should rise to the edges of the form- about 3- 4 hours.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take the risen bread into the preheated oven and bake 15 minutes, then reduce temperature to 200 C and bake another 45 minutes. Remove bread from the oven and cool for while, then take out the bread from the form and set aside to cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
Upiekłam ten chleb z powodu nadchodzącej zimy. Suszone owoce, przede wszystkim żurawina, śliwki i rodzynki bardzo kojarzą mi się z okresem świątecznym i z samą zimą właśnie. To samo dotyczy maku. Postanowiłam połączyć te wszystkie składniki w jednym bochenku chleba i okazało się, że wszystko wyszło zupełnie tak, jak się spodziewałam- pysznie. Uwielbiam chleby z dodatkiem suszonych owoców, ale te sklepowe mają ich naprawdę tyle, co kot napłakał. U mnie w chlebie w każdej kromce znalazło się mnóstwo suszonych owoców, co sprawia, że chleb nie dość, że ma świetny smak to jeszcze jest bardzo wilgotny. Jeśli tylko lubicie takie chleby koniecznie go spróbujcie;)
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami, rodzynkami, żurawiną i makiem
1 bochenek, keksówka o średnicy 26 cm
składniki:
- 150 g mąki żytniej razowej
- 150 g mąki żytniej jasnej
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 400 g wody
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 40 g rodzynek
- 20 g suchego maku
- 40 g suszonych śliwek
- 40 g suszonej żurawiny
- 10 g soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, po czym w misce wymieszać wszystkie składniki do połączenia. Keksówkę natłuścić i wysypać otrębami żytnimi, następnie wyłożyć ciasto na chleb, wyrównać wilgotną łyżką, owinąć folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chleb ma wyrosnąć niemal do boków formy- u mnie trwało to ok 3.5 godziny.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 C.- grzanie góra- dół.
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze ok 45 minut. Gotowy chleb wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia, następnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego ostudzenia.
Więcej na temat przygotowywania domowego pieczywa znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Sourdough rye bread with dried plums, raisins, dried cranbierries nd poppy seed
26 cm loaf pan
ingredients:
- 150 g whole rye flour
- 150 g light rye flour
- 50 g bread flour
- 50 g whole wheat flour
- 100 g active sourdough rye starter
- 400 g water
- 40 g dried plums
- 40 g dried cranberries
- 40 g raisins
- 20 g poppy seed
- 10 g salt
- 1/4 teaspoon cinnamon
Cut plums into smaller pieces then stir all ingerdiens in a bowl to combine. Butter the loaf pan and sprinkle with rye brans, then take dough into the form, even with wet spoon and cover with a plastic foil. Transfer form in the warm place and set aside to rise. The dough should rise to the edges of the form- about 3- 4 hours.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take the risen bread into the preheated oven and bake 15 minutes, then reduce temperature to 200 C and bake another 45 minutes. Remove bread from the oven and cool for while, then take out the bread from the form and set aside to cool completely.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
Masz po prostu talent, do wszelakich pysznych wypieków :)
OdpowiedzUsuńten chleb motywuję mnie by znowu przygotować zakwas! <3
OdpowiedzUsuńWspaniały chleb :) Bardzo lubię taki z orzechami <3
OdpowiedzUsuńAż tak bogatego nie piekłam,ale z samą żurawiną tak i bardzo nam smakował:)
OdpowiedzUsuńTaki chleb to już prawie ciasto, pycha :-)
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to same wspaniałości !
OdpowiedzUsuńPs. Szczęśliwego Nowego Roku !
Musiał być niesamowicie aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda bardzo apetycznie, ja lubię takie z żurawiną . P.s. w przepisie w składnikach przez pomyłkę suszona żurawina wpisana jest dwa razy ;)
Dziękuję za uwagę, już poprawiam;))
UsuńAngie, ja się pytam kiedy otwierasz piekarnię? :D
OdpowiedzUsuńHmmmm.... jak dokończę wszystko to, co zaczęłam do tej pory; D
UsuńHaha, no to kończ szybciutko! :D Bo już od dawna mi się marzy taka piekarnia gdzie chleb rośnie w rękach osoby, która ma serce do pieczenia :)
UsuńChlebek wyszedł wyborny 😍 Powstała jednak mała konsternacja, ponieważ w tytule piszesz o maku a w składnikach CYNAMON 😉 Improwizacja wzięła górę 😉
OdpowiedzUsuńZapomniałam dopisać w składnikach, dziękuję za czujność! We przepisie jest i cynamon i mak:)
UsuńPozdrawiam!
☺️ Zatem intuicja mnie nie zawiodła, dałam i jedno i drugie ☺️ Pozdrawiam serdecznie!
Usuń