Zupa krem z czerwonej kapusty
Red cabbage cream soup, for English scroll down
Po pierwsze: kolor. Jest tak piękny, że mogłabym tylko patrzeć na tę zupę i patrzeć...Oczywiście zależy, jaką kupicie kapustę, bo jestem przekonana, że z każdą uzyskamy trochę inny odcień. Na pewno natomiast uzyskacie cudowny fioletowy kolor, który wręcz hipnotyzuje. Ale co ze smakiem? Kapusta jest sama w sobie delikatnym warzywem, dlatego dodatek pewnych przypraw jest niezbędny, aby zupa mogła mieć prawdziwy charakter. Ziemniaki mają za zadanie zagęścić zupę i oczywiście zwiększyć jej sytość, w czym sprawdzają się świetnie. Jest to naprawdę przyjemna zupa o delikatnym smaku, jednak jest tak oryginalna i w swoim wyglądzie i smaku, że koniecznie trzeba ją przyrządzić chociaż raz. To co, robimy fioletową zupę?:)
Zupa krem z czerwonej kapusty
ok 4- 6 porcji
składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty- ok 1 kg
- 500 g ziemniaków
- 1.5 litra bulionu
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 duża czerwona cebula
- sól, pieprz, papryka wędzona do smaku
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- grzanki i śmietana kremówka do podania
Czosnek, imbir, ziemniaki oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę pokroić w cieniutkie paseczki. W garnku rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Następnie dorzucić imbir i czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Dodać kapustę, ziemniaki i ok 1/2 łyżeczki soli, smażyć ok 5 minut. Dodać bulion i zagotować. Następnie gotować ok 15- 20 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę zblendować blenderem, doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną i imbirem mielonym i wymieszać. Zupę przelać do miseczek, polać odrobiną kremówki i dodać grzanki.
Smacznego!
Red cabbage cream soup
4- 6 portions
ingredients:
- 1 small red cabbage head- about 1 kg
- 500 g potatoes
- 1.5 l broth
- 1 tablespoon red wine vinegar
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1 big red onion
- salt, pepper, smoked paprika to taste
- 1/4 teaspoon ground ginger
- toasts and whipping cream for servinf
Cut garlic, ginger, onion and potatoes into small cubes and cabbage into very thin stripes. Heat a big pot with 1- 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Next add ginger and garlic, fry for 1 minute more. Add cabbage and potatoes and cook for 5 muntes. Pour the broth into the pot, bring to a boil and then simmer for 15- 20 minutes until tender. Next blend soup until smooth consistence. Season soup with salt, pepper, paprika and ginger, stir again. Pour soup into the bowls, ad a little bit of cream and decorate with toast, serve.
Enjoy!
Ten kolor, ta śmietana <3
OdpowiedzUsuńmagiczny kolor !
OdpowiedzUsuńKolor ma fantastyczny :) Chętnie bym spróbowała! :)
OdpowiedzUsuńto najpiękniejsza zupa jaką widziałam! nie mogę się na nią napatrzeć, ale też nie mogę jej nie zrobić! <3
OdpowiedzUsuńZupa malarska, piękna!
OdpowiedzUsuńWOW! Ten kolor to magia! :)
OdpowiedzUsuńAleż pomysłowe! Ta zupa to przykład na to, że kolory mają OGROMNY wpływ na nasze wybory, bo chciałabym ją wyjąć z ekranu! :)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda jak zabarwiona atramentem lub jagodami :)
OdpowiedzUsuńCóż za kolor:)
OdpowiedzUsuńjak mama zrobi surówkę z czerwonej kapusty- to cała moja :D
OdpowiedzUsuńZupa pewnie też by mi bardzo smakowała ;)
Kolor obłędny! ;)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na zupę! *.*
Kolor obłędny! ;)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na zupę! *.*
Atramentówka! :)
OdpowiedzUsuńKolor jest... ciekawy i po prostu zarąbisty!! :D
OdpowiedzUsuńO matko i córko, kolor jest faktycznie nie z tej ziemi!
OdpowiedzUsuńPotrafisz zaskakiwać :D Zupa wygląda fenomenalnie jestem bardzo ciekawa jak smakuje :D
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda ta zupa :)
OdpowiedzUsuńKolor ma wręcz nierealny... Muszę taką ugotować!
OdpowiedzUsuńNo dobra. A ta jedna duża czerwona papryka to do czego?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest błąd, zamiast papryki ma być czerwona cebula.
UsuńPozdrawiam;)