środa, 13 stycznia 2016

Zupa krem z czerwonej kapusty

Zupa krem z czerwonej kapusty

Red cabbage cream soup, for English scroll down


Po pierwsze: kolor. Jest tak piękny, że mogłabym tylko patrzeć na tę zupę i patrzeć...Oczywiście zależy, jaką kupicie kapustę, bo jestem przekonana, że z każdą uzyskamy trochę inny odcień. Na pewno natomiast uzyskacie cudowny fioletowy kolor, który wręcz hipnotyzuje. Ale co ze smakiem? Kapusta jest sama w sobie delikatnym warzywem, dlatego dodatek pewnych przypraw jest niezbędny, aby zupa mogła mieć prawdziwy charakter. Ziemniaki mają za zadanie zagęścić zupę i oczywiście zwiększyć jej sytość, w czym sprawdzają się świetnie. Jest to naprawdę przyjemna zupa o delikatnym smaku, jednak jest tak oryginalna i w swoim wyglądzie i smaku, że koniecznie trzeba ją przyrządzić chociaż raz. To co, robimy fioletową zupę?:)

Zupa krem z czerwonej kapusty
ok 4- 6 porcji

składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty- ok 1 kg
- 500 g ziemniaków
- 1.5 litra bulionu
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 duża czerwona cebula
- sól, pieprz, papryka wędzona do smaku
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru

- grzanki i śmietana kremówka do podania

Czosnek, imbir, ziemniaki oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Kapustę pokroić w cieniutkie paseczki. W garnku rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i dodać cebulę, smażyć do zeszklenia. Następnie dorzucić imbir i czosnek, smażyć jeszcze chwilę. Dodać kapustę, ziemniaki i ok 1/2 łyżeczki soli, smażyć ok 5 minut. Dodać bulion i zagotować. Następnie gotować ok 15- 20 minut aż warzywa będą miękkie. Zupę zblendować blenderem, doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną i imbirem mielonym i wymieszać. Zupę przelać do miseczek, polać odrobiną kremówki i dodać grzanki.
Smacznego!

Red cabbage cream soup
4- 6 portions

ingredients:
- 1 small red cabbage head- about 1 kg
- 500 g potatoes
- 1.5 l broth
- 1 tablespoon red wine vinegar
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1 big red onion
- salt, pepper, smoked paprika to taste
- 1/4 teaspoon ground ginger

- toasts and whipping cream for servinf

Cut garlic, ginger, onion and potatoes into small cubes and cabbage into very thin stripes. Heat a big pot with 1- 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Next add ginger and garlic, fry for 1 minute more. Add cabbage and potatoes and cook for 5 muntes. Pour the broth into the pot, bring to a boil and then simmer for 15- 20 minutes until tender. Next blend soup until smooth consistence. Season soup with salt, pepper, paprika and ginger, stir again. Pour soup into the bowls, ad a little bit of cream and decorate with toast, serve. 
Enjoy!





20 komentarzy:

  1. Kolor ma fantastyczny :) Chętnie bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to najpiękniejsza zupa jaką widziałam! nie mogę się na nią napatrzeć, ale też nie mogę jej nie zrobić! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pomysłowe! Ta zupa to przykład na to, że kolory mają OGROMNY wpływ na nasze wybory, bo chciałabym ją wyjąć z ekranu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda jak zabarwiona atramentem lub jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak mama zrobi surówkę z czerwonej kapusty- to cała moja :D
    Zupa pewnie też by mi bardzo smakowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolor obłędny! ;)
    Genialny pomysł na zupę! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolor obłędny! ;)
    Genialny pomysł na zupę! *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolor jest... ciekawy i po prostu zarąbisty!! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko i córko, kolor jest faktycznie nie z tej ziemi!

    OdpowiedzUsuń
  10. Potrafisz zaskakiwać :D Zupa wygląda fenomenalnie jestem bardzo ciekawa jak smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolor ma wręcz nierealny... Muszę taką ugotować!

    OdpowiedzUsuń
  12. No dobra. A ta jedna duża czerwona papryka to do czego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest błąd, zamiast papryki ma być czerwona cebula.
      Pozdrawiam;)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...