piątek, 29 stycznia 2016

Polędwiczka wieprzowa w sosie z białego wina z pieczarkami

Polędwiczka wieprzowa w sosie z białego wina z pieczarkami

Pork tenderloin in white wine sauce with mushrooms, for English scroll down


Wieprzowinę jem chyba raczej rzadko, ale kiedy decyduje się na zrobienie tego rodzaju mięsa na obiad, zawsze staram się dobrać, jak najlepsze składniki, żeby wydobyć z wieprzowiny to, co najlepsze. Polędwiczka wieprzowa jest jedną z moich ulubionych części i zawsze przygotowuję ją z miłą chęcią, bo tak naprawdę nie trzeba się natrudzić, żeby wyszła pyszna i miękka. Wystarczy jedynie pilnowanie czasu duszenia, pieczenia czy smażenia, aby mięso nie zostało poddane obróbce za długo- wtedy oczywiście będzie suche i niedobre. Podczas moich pierwszych prób z polędwiczką oczywiście poległam i mięso było gumowe i twarde- czyli takie jakiego nie chcemy. Po przeczytaniu paru dobrych artykułów i zakupieniu księgi o mięsie zmieniłam swój sposób przygotowania polędwiczki i od tego czasu nie narzekam na jej smak. Pamiętajcie, wszystko jest do wyćwiczenia, trzeba jedynie próbować;)
Sos oczywiście mnie zachwycił, ale dla osoby, która uwielbia wino każdy sos na jego bazie będzie cudowny.

Polędwiczka wieprzowa w sosie z białego wina z pieczarkami
3- 4 porcje

składniki:
- 2 dorodne polędwiczki wieprzowe
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 g pieczarek
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 300 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- 1 płaska łyżka mąki pszennej+ odrobina wody do uzyskania gęstej emulsji( opcjonalnie)

Polędwiczki przyprawić solą i pieprzem, następnie obsmażyć na rozgrzanej patelni z 1- 2 łyżkami oliwy na średnim ogniu ze wszystkich storn, aby zamknąć pory i zrumienić wierzch- ok minuty na każdą stronę. Mięso zdjąć z patelni i odstawić.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. W żaroodpornym naczyniu umieścić 1 łyżkę oliwy i rozgrzać, następnie wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, następnie dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać pieczarki, przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć do zrumienienia. Następnie ułożyć polędwiczki, dodać tymianek, liść laurowy, wlać bulion oraz wino i doprowadzić do wrzenia. Garnek przykryć pokrywką i dusić ok 25 minut. Wyjąć polędwiczki i odstawić na talerz, aby odpoczęły. Do garnka wlać kremówkę i gotować ok 10- 15 minut do zgęstnienia sosu. Jeśli sos nie będzie chciał gęstnieć rozmieszać mąkę w wodzie i dolać do sosu, całość gotować jeszcze przez chwilę. Polędwiczki pokroić w plasterki, ułożyć na talerz i polać sosem, podawać z ryżem lub ziemniaczkami/
Smacznego!

Pork tenderloin in white wine sauce with mushrooms
3- 4 portions

ingredients:
- 2 big pork tenderloins
- 1 big onion
- 2 garlic cloves
- 500 g mushrooms
- 250 ml whipping cream
- 300 ml white wine
- 250 ml stock
- 1 bay leaf
- salt, pepper to taste
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1 tablespoon all purpose flour+ water to get a emulsion( optional)

Season pork with salt and pepper. Heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil over medium heat, then add pork and fry for minute on each side to close pores and golden the top. Remove from the oven and set aside.
Finely dice onion and garlic cloves, cut mushrooms in quarters. Heat a big cast iron pot with 1 tablespoon olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for another minute. Add mushrooms, season with salt and pepper and fry until golden brown. Add thyme, bay leaf, tenderloins and pour stock and wine. Bring to a boil, cover with a lid and simmer for bout 25 minutes. Next remove pork from the pot and set aside for rest. Add whipping cream into the pot and simmer for 10- 15 minutes until thickened. If sauce doesn't want to get thick, you can combine flour and water to get a smooth emulsion and pour into the sauce, cook for few minutes more. Slice tenderloins, add onto plates and pour with sauce. Serve with rice or potatoes.
Enjoy!





9 komentarzy:

  1. Jaaacie, ale bym to zjadła dzisiaj! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko mi się uda jutro mam taki obiad <3
    Dwa pytania jednam mam..
    Poledwiczki osażyć w całości? Bo tak myślałam, że może w plasterkach? :)
    I czy potem podgrzać je w sosie, czy lepiej nie i wygodniej i smaczniej polaç je sosem? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja obsmażałam w całości i uważam że tak jest lepiej, bo mięso będzie bardziej soczyste;)
      Już na samym końcu, kiedy mięso było gotowe odstawiłam je na deskę do krojenia, żeby odpoczęło a w tym czasie zagęściłam sos. Następnie pokroiłam mięso w plasterki i pisałam sosem już na talerzu;)

      Usuń
    2. Ja obsmażałam w całości i uważam że tak jest lepiej, bo mięso będzie bardziej soczyste;)
      Już na samym końcu, kiedy mięso było gotowe odstawiłam je na deskę do krojenia, żeby odpoczęło a w tym czasie zagęściłam sos. Następnie pokroiłam mięso w plasterki i pisałam sosem już na talerzu;)

      Usuń
  3. okey, to ja tez obsmażę w całości :) Bo ja zawsze się boje, że mi środek surowy zostanie, ale to dzisiaj może nieee :D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...