niedziela, 17 stycznia 2016

Makaron w orientalnym sosie pomidorowo- dyniowym z fasolą i szpinakiem

Makaron w orientalnym sosie pomidorowo- dyniowym z fasolą i szpinakiem

Oriental tomato and pumpkin sauce pasta with kidney beans and spinach, for English scroll down


Mam nadzieję, że zamroziliście trochę dyniowego puree na zimę, bo teraz jest właśnie ten czas, żeby go wykorzystać. Ten, kto przez jakiś czas mnie śledzi na bieżąco wie, że uwielbiam dynię i kombinuję z nią, jak tylko można, żeby stworzyć dania, które będą zachwycać. Ten makaron łączy w sobie dwie moje wielkie kulinarne miłości: dynię i przyprawy. Jest to danie, które ma cudowne właściwości rozgrzewające, jest syte a ponadto jest przyjazne dla wegetarian, wegan, osób na diecie bezglutenowej( wystarczy zamienić makaron pszenny na bezglutenowy) i osób dbających o linię. Co więcej jest pyszne, więc łączy w sobie wszystko to, na czym skupia się większość z Was. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, bez obaw, możecie przecież dorzucić kurczaka;) Z całego serca polecam Wam to danie, będziecie zachwyceni;)

Makaron w orientalnym sosie pomidorowo- dyniowym z fasolą i szpinakiem
ok 4- 5 porcji

składniki:
- 170 g puree dyniowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm kawałek imbiru, obrany
- 1 łyżeczka za' ataru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 325 ml bulionu
- 200 g suchego makaronu duże muszle lub Waszego ulubionego

Wszystkie przyprawy wymieszać w misce i odstawić na później. Cebulę, czosnek oraz imbir pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, po czym dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze przez chwilę. Dosypać przyprawy i smażyć chwilę, aż zaczną pachnieć. Na patelnię wlać bulion, dodać puree dyniowe, pomidory oraz fasolę i wszystko zagotować. Następnie przykryć i gotować na małym ogniu ok 10 minut.
W międzyczasie ugotować makaron al dente- nie odcedzać, gorący makaron dodać w sowim czasie do sosu.
Po 10 minutach dodać szpinak i gotować tylko do momentu aż zwiędnie. Dodać makaron, wymieszać i zdjąć z ognia, podawać.
Smacznego!

Oriental tomato and pumpkin sauce pasta with kidney beans and spinach
4- 5 portions

ingredients:
- 170 g pumpkin puree
- 1 can copped tomatoes
- 1 can kidney beans
- 100 g fresh spinach
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 1 cm piece of ginger, peeled
- 1 teaspoon za' atar
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon hot paprika
- 1//4 teaspoon ground ginger
- 1/4 teaspoon ground cumin
- 1/4 teaspoon ground cardamon
- 325 ml broth
- 200 g dry big shells pasta or your favourite

Mix all spieces in a bowl and set aside for later. Finely dice onion, garlic and ginger. Heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Next add ginger and garlic and fry for another minute. Add spieces and fry for a moment until fragrant. Add broth, puree, tomatoes and beans- sitr and bring everything to a boil. Put a lid and simmer for 10 minutes,
Meanwhile cook pasta until al denete.
Add spinach into the sauce and cook for few minutes until faded. Add hot pasta, sitr and remove from the stove, serve.
Enjoy!




19 komentarzy:

  1. Mmm smakowicie, aż ślinka leci <3

    OdpowiedzUsuń
  2. mam ogromną ochotę na takie rozgrzewające danie na dziś i na pewno coś wykombinuję, szkoda tylko, że nie mam dyni - w każdym razie, chętnie przyrządzę jak uzupełnię jej zapasy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie, takie rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham orient a w Twoim wykonaniu - prezentuje się obłędnie :) !

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na rozgrzanie :) Uwielbiam dania makaronowe a takie połączenie jest w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne danie na aktualną, zimową pogodę <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie bomba:). Porywam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja chce taki obiad! Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudny pomysł :) Koniecznie wędruje na liste "do zrobienia" :D

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie kilka woreczków dyniowego puree czeka, aż mnie natchnie ;)
    Cudownie kolorowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przeczytałam listę składników - to musi być wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jutro zrobię, dziękuję za przepis, właśnie czegoś takiego szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ta zupa jest absolutnie genialna, właśnie zjadłam z wielkim smakiem, zachwycam się!!! :D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...