Makaron w orientalnym sosie pomidorowo- dyniowym z fasolą i szpinakiem
Oriental tomato and pumpkin sauce pasta with kidney beans and spinach, for English scroll down
Mam nadzieję, że zamroziliście trochę dyniowego puree na zimę, bo teraz jest właśnie ten czas, żeby go wykorzystać. Ten, kto przez jakiś czas mnie śledzi na bieżąco wie, że uwielbiam dynię i kombinuję z nią, jak tylko można, żeby stworzyć dania, które będą zachwycać. Ten makaron łączy w sobie dwie moje wielkie kulinarne miłości: dynię i przyprawy. Jest to danie, które ma cudowne właściwości rozgrzewające, jest syte a ponadto jest przyjazne dla wegetarian, wegan, osób na diecie bezglutenowej( wystarczy zamienić makaron pszenny na bezglutenowy) i osób dbających o linię. Co więcej jest pyszne, więc łączy w sobie wszystko to, na czym skupia się większość z Was. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, bez obaw, możecie przecież dorzucić kurczaka;) Z całego serca polecam Wam to danie, będziecie zachwyceni;)
Makaron w orientalnym sosie pomidorowo- dyniowym z fasolą i szpinakiem
ok 4- 5 porcji
składniki:
- 170 g puree dyniowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm kawałek imbiru, obrany
- 1 łyżeczka za' ataru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 325 ml bulionu
- 200 g suchego makaronu duże muszle lub Waszego ulubionego
Wszystkie przyprawy wymieszać w misce i odstawić na później. Cebulę, czosnek oraz imbir pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, po czym dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze przez chwilę. Dosypać przyprawy i smażyć chwilę, aż zaczną pachnieć. Na patelnię wlać bulion, dodać puree dyniowe, pomidory oraz fasolę i wszystko zagotować. Następnie przykryć i gotować na małym ogniu ok 10 minut.
W międzyczasie ugotować makaron al dente- nie odcedzać, gorący makaron dodać w sowim czasie do sosu.
Po 10 minutach dodać szpinak i gotować tylko do momentu aż zwiędnie. Dodać makaron, wymieszać i zdjąć z ognia, podawać.
Smacznego!
Mam nadzieję, że zamroziliście trochę dyniowego puree na zimę, bo teraz jest właśnie ten czas, żeby go wykorzystać. Ten, kto przez jakiś czas mnie śledzi na bieżąco wie, że uwielbiam dynię i kombinuję z nią, jak tylko można, żeby stworzyć dania, które będą zachwycać. Ten makaron łączy w sobie dwie moje wielkie kulinarne miłości: dynię i przyprawy. Jest to danie, które ma cudowne właściwości rozgrzewające, jest syte a ponadto jest przyjazne dla wegetarian, wegan, osób na diecie bezglutenowej( wystarczy zamienić makaron pszenny na bezglutenowy) i osób dbających o linię. Co więcej jest pyszne, więc łączy w sobie wszystko to, na czym skupia się większość z Was. Dla tych, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, bez obaw, możecie przecież dorzucić kurczaka;) Z całego serca polecam Wam to danie, będziecie zachwyceni;)
Makaron w orientalnym sosie pomidorowo- dyniowym z fasolą i szpinakiem
ok 4- 5 porcji
składniki:
- 170 g puree dyniowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 cm kawałek imbiru, obrany
- 1 łyżeczka za' ataru
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 325 ml bulionu
- 200 g suchego makaronu duże muszle lub Waszego ulubionego
Wszystkie przyprawy wymieszać w misce i odstawić na później. Cebulę, czosnek oraz imbir pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, po czym dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze przez chwilę. Dosypać przyprawy i smażyć chwilę, aż zaczną pachnieć. Na patelnię wlać bulion, dodać puree dyniowe, pomidory oraz fasolę i wszystko zagotować. Następnie przykryć i gotować na małym ogniu ok 10 minut.
W międzyczasie ugotować makaron al dente- nie odcedzać, gorący makaron dodać w sowim czasie do sosu.
Po 10 minutach dodać szpinak i gotować tylko do momentu aż zwiędnie. Dodać makaron, wymieszać i zdjąć z ognia, podawać.
Smacznego!
Oriental tomato and pumpkin sauce pasta with kidney beans and spinach
4- 5 portions
ingredients:
- 170 g pumpkin puree
- 1 can copped tomatoes
- 1 can kidney beans
- 100 g fresh spinach
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 1 cm piece of ginger, peeled
- 1 teaspoon za' atar
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon hot paprika
- 1//4 teaspoon ground ginger
- 1/4 teaspoon ground cumin
- 1/4 teaspoon ground cardamon
- 325 ml broth
- 200 g dry big shells pasta or your favourite
Mix all spieces in a bowl and set aside for later. Finely dice onion, garlic and ginger. Heat a frying pan with 1- 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Next add ginger and garlic and fry for another minute. Add spieces and fry for a moment until fragrant. Add broth, puree, tomatoes and beans- sitr and bring everything to a boil. Put a lid and simmer for 10 minutes,
Meanwhile cook pasta until al denete.
Add spinach into the sauce and cook for few minutes until faded. Add hot pasta, sitr and remove from the stove, serve.
Enjoy!
O tak,to musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńMmm smakowicie, aż ślinka leci <3
OdpowiedzUsuńmam ogromną ochotę na takie rozgrzewające danie na dziś i na pewno coś wykombinuję, szkoda tylko, że nie mam dyni - w każdym razie, chętnie przyrządzę jak uzupełnię jej zapasy :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie, takie rozgrzewające :)
OdpowiedzUsuńKocham orient a w Twoim wykonaniu - prezentuje się obłędnie :) !
OdpowiedzUsuńWpraszam się :-)
OdpowiedzUsuńIdealne na rozgrzanie :) Uwielbiam dania makaronowe a takie połączenie jest w moim guście :)
OdpowiedzUsuńDaj mi to! ;p
OdpowiedzUsuńIdealne danie na aktualną, zimową pogodę <3
OdpowiedzUsuńJak dla mnie bomba:). Porywam przepis:)
OdpowiedzUsuńJa chce taki obiad! Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCudny pomysł :) Koniecznie wędruje na liste "do zrobienia" :D
OdpowiedzUsuńWspaniały i rozgrzewający!
OdpowiedzUsuńU mnie kilka woreczków dyniowego puree czeka, aż mnie natchnie ;)
OdpowiedzUsuńCudownie kolorowe danie :)
Przeczytałam listę składników - to musi być wspaniałe.
OdpowiedzUsuńJutro zrobię, dziękuję za przepis, właśnie czegoś takiego szukałam :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTa zupa jest absolutnie genialna, właśnie zjadłam z wielkim smakiem, zachwycam się!!! :D
OdpowiedzUsuń