Pączki kokosowe
Coconut doughnuts, for English scroll down
W tym wypadku muszę być nieskromna. Te pączki są po prostu idealne, koniec kropka. Jeśli tylko lubicie kokosowy smak to naprawdę, grzechem byłoby ich nie zrobić szczególnie, że wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek, który musi być obchodzony z należytą tradycją;)
Te pączki powstały po tym, jak zobaczyłam jedno zdjęcie pączków, wcale nie kokosowych, ale wypełnionych budyniem. Wtedy zaczęłam myśleć o smaku, który kocha cała moja rodzina i, który wzniesie mnie na wyżyny pączkowego nieba. Kokos. Uwielbiamy kokos. Mleko kokosowe mam właściwie zawsze w domu, wiórki kokosowe również, wystarczyło tylko jakoś pokombinować i stworzyć coś, co mogłoby rywalizować z najlepszymi wypiekami o najwspanialszy smak karnawału.
Kochani, te pączki trzeba zrobić, naprawdę;)
Pączki kokosowe
ok 18- 20 sztuk
składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 250 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka kokosowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 40 g roztopionego i ostudzonego masła
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia ( 1 litr)
Drożdże rozkruszyć w garnuszku, dodać mleko kokosowe oraz po 1 łyżce mąki i cukru. Wszystko wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15- 20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski z cukrem waniliowym i szczyptą soli. W innej misce ubić jajko, żółtka i 2 łyżki cukru na puszystą i bardzo jasną masę. Dodać zaczyn, ekstrakt oraz mąkę i wyrabiać do połączenia wszystkich składników. Dodać masło i wyrabiać do momentu, kiedy ciasto będzie elastyczne i odchodzące od rąk- ja swoje ciasto wyrabiałam w mikserze, jeśli jednak go nie macie bez obaw możecie zagnieść ciasto rękami. ale trzeba pamiętać o tym, że na początku ciasto będzie się bardzo kleić. Jednak w miarę wyrabiania zacznie być mocniejsze w swojej strukturze. Możecie dosypać odrobinę więcej mąki, aby lepiej zagnieść ciasto, jednak nie przesadzajcie- pączki wyjdą wtedy za bardzo gumowe!
Gotowe ciasto odstawić do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- ok 1- 1.5 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować, zagnieść kilka razy i rozwałkować na grubość ok 1- 1.5 cm. Następnie wykrawać krążki o średnicy 6- 7 cm i odstawić na papier do pieczenia, po czym przykryć ściereczką i zostawić na 30- 40 minut do napuszenia. W międzyczasie zrobić nadzienie i podgrzać olej do smażenia- olej należy podgrzewać powoli do uzyskania ok 180 C. Najlepszym naczyniem do smażenia jest duża i głęboka patelnia lub garnek.
składniki na budyń kokosowy:
- 500 ml mleka kokosowego
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 6 żółtek
- 40 g cukru waniliowego
- 40 g cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
Mleko zagotować. W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodać mąkę i zmiksować do połączenia. Kiedy mleko będzie się gotować, wyłączyć ogień i bardzo ostrożnie przelewać mleko do masy żółtkowej, cały czas miksując. Następnie budyń przelać ponownie do garnuszka i gotować na bardzo małym ogniu do zgęstnienia, mieszając cały czas, aby krem się nie przypalił i nie porobiły się grudki. Kiedy budyń będzie gęsty zdjąć z ognia i na wierzchu ułożyć folię spożywczą, odstawić do ostudzenia, po czym przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką do nadziewania.
pozostałe składniki i smażenie:
- 130 g cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 200 g wiórek kokosowych
Napuszone pączki smażyć po 3- 4 na rozgrzanym do 180 C. oleju z obydwu stron na złoty kolor, po czym przełożyć na ręcznik papierowy do obeschnięcia i ostudzenia. Kiedy będą już chłodne nadziać je kremem kokosowym.
Cukier puder utrzeć z wodą do powstania płynnego lukru. Każdy pączek smarować cienką warstwą cukru pudru i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Smacznego!
Coconut doughnuts
18- 20 doughnuts
ingredients for dough:
- 500 g all purpose flour
- 1 egg
- 4 egg yolks
- 250 ml lukewarm coconut milk
- 3 tablespoons sugar
- 1 tablespoon vanilla sugar
- 40 g melted and cooled butter
- 50 g fresh yeast
- 1 tablespoon vanilla extract
- pinch of salt
- 1 liter canola oil or coconut oil for frying
In a bowl crush yeast and add coconut milk, 1 tablespoon flour and 1 tablespoon sugar. Stir everything, cover with a cloth and set aside in a warm place to rise for 15- 20 minutes.
Sift flour in the bowl and add salt and vanilla sugar. In another bowl beat egg, yolks and remaining 2 tablespoons sugar until light and fluffy. Next add risen leaven, vanilla extract and flour- knead until well incorporated. Add butter and knead until soft and elastic. If you don't have a stand mixer with a hook attachment you can knead dough by your hands, but remember at the beginning the dough is very sticky, but while kneading you will get smooth and elastic dough. If you have problems with kneading you can add some extra flour but not too much, because doughnuts will be too dense.
Take the dough into the bowl, cover with kitchen cloth and take into the warm place to double size- for about 1- 1.5 hours.
Deflate the dough and knead for a minute, then roll into 1- 1.5 cm thick circle and cut 6- 7 cm circles. Take circles into a parchment paper, cover with cloth and set aside until puff. Meanwhile prepare filling and heat oil over low heat until 180 C. The best dish to fry doughnuts is big and deep frying pan or pot. Remember heat oil slowly!
ingredients for coconut custard:
- 500 ml coconut milk
- 500 ml coconut milk
- 4 tablespoons shredded coocnut
- 6 egg yolks
- 40 g vanilla sugar
- 40 g sugar
- 4 tablespoons all purspose flour
Bring coconut mik to a boil, stirring occasionally. Meanwhile beat yolks with sugars until very light and fluffy. Add flour and mix until combined. Very gently pour hot milk into the yolk mixture, mixing all the time. Next pour custard again into the saucepan and cook on low heat until thickened, stirring all the time to prevent sticking. Remove custard from the stove and take a plastic foil on the top of the custard. Now set aside to cool, then place into a pastry bag fitted with long tip for stuffing.
remaining ingredients and frying:
- 130 g icing sugar
- 3 tablespoons water
- 200 g shredded coconut
Take fluffy doughnuts into the very hot oil (180C.) and fry until golden brown on each side. Next take into the kitchen towel to dry and cool. When doughnuts are cooled you can stuff them with custard.
Mix icing sugar with water to get a liquid icing. Spread thin layer over the whole doughnut and cover with shredded coconut.
Enjoy!
inspiracja: to zdjęcie
Właśnie mam ślinotok! Genialnie wyglądają i pewnie jeszcze lepiej smakują <3
OdpowiedzUsuńMega!
OdpowiedzUsuńZrobię je! Koniecznie! <3
OdpowiedzUsuńNo mistrzostwo świata. Kokosowe mistrzostwo, rzecz jasna:)
OdpowiedzUsuńGenialne! :)
OdpowiedzUsuńChodzą za mną te pączki kokosowe już od 2 lat i chyba będę musiała je w końcu upiec! <3
Wyszły bosko! :)
waw ! poproszę jednego :>
OdpowiedzUsuńZakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia:)))
OdpowiedzUsuńJestem tu pierwszy raz i... mam ochotę zrobić sobie tapetę na laptopa z tych boskich zdjęć. ;) Jestem po obiedzie, ale patrząc na nie mam wielką ochotę deser. Przepiękny blog, będę zaglądać z przyjemnością <3
OdpowiedzUsuńWow, ale boskie! Paczków nie lubię, ale takiego to bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńmyślałam, że nadziałaś je adwokatem, a tutaj taka rozpusta.. sam kokos <3 mmmmm.. niebo!
OdpowiedzUsuńzdjęcia, zdjęcia, zdjęcia!!! <3 no i tak cudownie ci te "ponczusie" wyszły :*
OdpowiedzUsuńMmm... wyglądają świetnie! Kokosowych pączków jeszcze nigdy nie jadłam, muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńPyszności! Ja za smakiem kokosa przepadam :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam... Wyglądają niesamowicie! :)
OdpowiedzUsuń