wtorek, 19 stycznia 2016

Chleb żytni wieloziarnisty na zakwasie

Chleb żytni wieloziarnisty na zakwasie

Sourdough multigrain rye bread, for English scroll down


Chleby, które zawierają w sobie dużo ziaren darzę szczególnym sentymentem. Lubię je przede wszystkim dlatego, że przyjemnie chrupią podczas jedzenia i naprawdę długo zachowują świeżość. Ten chleb robiłam już kilka razy i za każdym razem jest pyszny, pasuję zarówno do słonych, jak i słodkich dodatków, jest świeży przez długi czas i przy okazji zawiera wiele składników odżywczych. Pisałam już to wielokrotnie, nie jestem w stanie wybrać mojego ulubionego chleba, bo każdy następny okazuje się równie wspaniały, co poprzednie i dla mnie niemożliwe jest, żeby wybrała ten jedyny. Ten chleb plasuje się w samej czołówce;)

Chleb żytni wieloziarnisty na zakwasie
keksówka 26 cm

składniki:
- 200 g mąki żytniej razowej
- 100 g mąki żytniej jasnej
- 100 g mąki chlebowej
- 10 g soli
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g pestek z dyni
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka maku
- 400 g wody

Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do połączenia. Keksówkę natłuścić i wysypać otrębami żytnimi, po czym wypełnić masą chlebową i wyrównać mokrą łyżką. Całość przykryć folią spożywczą i odstawić do ciepłego miejsca do wyrośnięcia- chleb powinien wyrosnąć niemal na wysokość brzegów. Zajmie to od 2 do ok 4 godzin w zależności od mocy zakwasu.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni- grzanie góra- dół.
Kiedy chleb będzie wyrośnięty wstawić go do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 40- 45 minut. Chleb wyjąć z piekarnika i wystudzić przez 10 minut. następnie wyjąć z keksówki i całkowicie ostudzić na kratce.
Więcej informacji na temat przygotowania własnego chleba znajdziecie tutaj.
Smacznego!

Sourdough multigrain rye bread
26 cm loaf pan

ingredients:
- 200 g whole rye bread
- 100 g light rye bread
- 100 g bread flour
- 10 g salt
- 50 g sunflower seeds
- 50 g pumpkin seeds
- 2 tablespoons sesame
- 2 tablespoons flax seed
- 1 tablespoon poppyseed
- 400 g water

In a bowl add all ingredients and stir to combine. Butter the loaf pan and sprinkle with rye brans. Next add dough into the pan, even with a wet spoon and cover with plastic foil. Then set aside to rise in the warm place. Your bread should rise almost to the sides of the loaf pan. It can take from 2 to 4 hours, it depends of the strenght of your starter.
Meanwhile preheat oven to 240 C.
Take the risen bread into the preheated oven and bake 15 minutes, then reduce temperature to 200 C. and bake another 40- 45 minutes. Remove bread from the oven and set aside to cool for 10 minutes. Next take out from the loaf pan and cool completely on the wire rack.
More information about making homemade bread you can find here.
Enjoy!





11 komentarzy:

  1. kolejny wspaniały chleb - mam nadzieję, że kiedyś będą miała okazję spróbować Twojego wypieku :) nie ma to jak pieczywo na zakwasie, pełne dobroci w środku <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale się prezentuje :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładny! Lubię piec. I jeść, rzecz jasna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już czuję,że pokocham go tak,jak Twój orkiszowy z dynią:)a zakwas właśnie dokarmiłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny wspaniały chlebek Twojego autorstwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja, również lubię chleby z dużą ilością ziaren :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na ciężki, syty i bardzo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...