Chili con carne
Chili con carne, for English scroll down
Spór o to, skąd pochodzi chili con carne istnieje chyb do dzisiaj. Jedni uważają, że jest to sztandarowe meksykańskie danie i mnie właśnie się z tym kojarzy. Inni natomiast twierdzą, że popularnie nazwane chili pochodzi z Teksasu i jest to danie charakteryzujące Stany Zjednoczone. Muszę przyznać, że w Stanach chili jest niesamowicie popularne i na każdym amerykańskim blogu znajdziemy inny przepis na chili. Ja jednak skłaniam się ku wersji, w której chili con carne wywodzi się z Meksyku. Czemu? Po prostu od zawsze takie połączenie smaków kojarzyło mi się z daniem meksykańskim nawet wtedy, kiedy nie gotowałam, więc dla mnie tak może pozostać.
Choć właściwie nie o pochodzenie tutaj chodzi a o smak. Chili to danie typowo na zimę, bardzo rozgrzewające i syte, Przeważnie robi się go na kilka dni, bo im dłużej postoi tym jest lepsze. Ja i moja rodzina uwielbiamy chili, szczególnie teraz, kiedy za oknem jest -15 stopni, a do rozgrzania przydaje się każda opcja. Jest to danie ekonomiczne, bo robi się go w dużym garnku i na dużą ilość porcji, więc jeśli macie imprezę albo wielu gości, takie ciepłe danie w postaci chili będzie idealnym rozwiązaniem.
Chili co carne kojarzy mi się również z... grą The Sims, moi bohaterowie na okrągło jedli to danie:) Wtedy nie wiedziałam jeszcze co to jest, ale za to bardzo podobała mi się nazwa; D
Chili co carne kojarzy mi się również z... grą The Sims, moi bohaterowie na okrągło jedli to danie:) Wtedy nie wiedziałam jeszcze co to jest, ale za to bardzo podobała mi się nazwa; D
Chili con carne
6- 8 porcji
składniki:
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 250 ml bulionu/ wody
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka jasnoczerwonej fasoli
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 papryczki chili z zalewy, bez pestek
- 2 łyżeczki kuminu
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka kolendru mielonej
- 1/2- 1 łyżeczka chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- awokado, chrupiąca tortille( z piekarnika), śmietana, starty ser, natka pietruszki do podania
Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę. W dużym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i papryczki i smażyć jeszcze chwilę. Dorzucić mięso i smażyć ok 10 minut, do momentu, kiedy zmieni kolor na jasny brąz.. Przyprawić solą i pieprzem i jeszcze minutę smażyć. Dodać pomidory, bulion, kakao i wszystkie przyprawy. Garnek przykryć i gotować całość na małym ogniu ok 3 godziny. Po tym czasie dodać odsączone fasole i gotować jeszcze 10- 15 minut bez pokrywki.
Chili podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Chili
6- 8 portions
ingredients:
- 2 cans chopped tomatoes
- 2 cans chopped tomatoes
- 1 tablespoon tomato paste
- 250 ml stock/ water
- 1 can kidney beans
- 1 can light red beans or black beans
- 1 big onion
- 4 garlic cloves
- 3 pickled chili peppers, seedless
- 2 teaspoons cumin
- 2 teaspoons cocoa powder
- 1 teaspon groun coriander
- 1/2- 1 teaspoon chili powder
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoon light brown sugar
- 1 kg ground beef
- 1 teaspoon sweet paprika
- pepper to taste
- avocado, crispy tortillas( from oven), rice, sour cream, grated cheese, parsley for serving
Finely dice onion, garlic and chili peppers. Heat a big pot with 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion. Fry until glossy, then add garlic and peppers and fry for a moment. Add meat and fry until has changed a colour to light brown, about 10 minutes. Season with salt and pepper and fry for a minute. Add tomatoes, stock, cocoa powder and all spices. Stir everything, cover with a lid and simmer for about 3 hours. Next uncover and add drained beans, stir and cook for another 10- 15 minutes.
Serve chili with favourites additions.
Enjoy!
ja dodaję jeszcze kukurydzę i paprykę czerwoną.
OdpowiedzUsuńi zawsze robiłam "oszukane" bo bez kuminu. a na sylwestra zrobiłam z i przepadłam. charakterystyczny smak, ale to ta kropka nad i :D
Ania
A wiesz,mnie się jeszcze nigdy nie udało zrobić naprawdę pysznego:( Muszę podpatrzeć,jak Ty je robisz:)
OdpowiedzUsuńDaj bo zgłodniałem ;p
OdpowiedzUsuńAbsolutnie uwielbiam! I za smak, i za prostotę wykonania, i za składniki. :)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam chili! Twoje wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na rozgrzewający obiad :)
OdpowiedzUsuńej też miałam ci to napisać- że od zawsze kojarzę to danie z The Sims :D haha.. <3 zgranie!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda to chili :)
OdpowiedzUsuńDanie doskonałe i pięknie podane!
OdpowiedzUsuń