Placuszki kukurydziane z serkiem wiejskim i daktylami
Corn pancakes with cottage cheese and dates, for English scroll down
Nie jestem w stanie zliczyć, ile razy robiłam już te placuszki. Są niezwykle proste w zrobieniu i mają przepiękny żółty kolor. Co więcej są idealne dla osób na diecie bezglutenowej;) Ostatnio zrobiłam je na śniadanie i nawet moja mama, która raczej śniadań na słodko nie jada, z chęcią skusiła się na parę sztuk. Lubię mąkę kukurydzianą za jej charakterystyczny smak, choć wiem, że nie wszyscy ją lubią. Ja jednak absolutnie przepadłam, jeśli chodzi o te placuszki, uwielbiam je i muszę przyznać, że to chyba jedyne placuszki, które robię tak często. Coś w tym jednak musi być...;)
Placuszki kukurydziane z serkiem wiejskim i daktylami
ok 7- 8 sztuk
składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 150 g serka wiejskiego
- 100 ml maślanki- może być też mleko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia( bezglutenowego, jeśli jesteście na diecie bezglutenowej)
- ok 5 większych daktyli
- 1 jajko
Daktyle pokroić na drobne kawałki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w misce. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, następnie dodawać po jednej łyżce masy i smażyć placuszki z obydwu stron na rumiany kolor.
Smacznego!
Corn pancakes with cottage cheese and dates
about 7- 8 pancakes
ingredients:
- 100 g corn flour
- 150 g cottage cheese
- 100 ml buttermilk, you can use milk
- 1/2 teaspoon baking powder( gluten free if needed)
- about 5 large dates
- 1 egg
Cut dates into small pieces. Add all ingredients into a bowl and stir to well combined. Heat a frying pan with a little bit of olive oil over medium heat and add 1 tablespoon per pancakes into a frying pan. Fry pancakes until golden brown and dry inside on each side.
Enjoy!
Super placuszki, z chęcią bym zjadła takie śniadanko :)
OdpowiedzUsuńŚniadaniowy ideał :)
OdpowiedzUsuńCudowne. Bardzo takie lubię :-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne!!
OdpowiedzUsuńsuper śniadanko !
OdpowiedzUsuńGenialne placuszki! :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne wyszły! *.*
Wyglądają tak słonecznie! A moja mama właśnie jada tylko słodkie śniadania :)
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Interesujące:)
OdpowiedzUsuńkochana, a może być kaszka? Czy raczej nieee?
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko, ale ja jestem drentwa do smażenia no to.. no.. :D
Nie, raczej nie ryzykowałabym z kaszką to inne produkty:)
Usuńto moje standardowe danie - dobre i na śniadanie i na lekki obiad...:)
OdpowiedzUsuńRobiłam już placki z serkiem wiejskim, ale z dodatkiem daktyli jeszcze nie, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńTakie pulchne, takie urocze. Zupełnie jak ja <3
OdpowiedzUsuńJa akurat lubię smak mąki kukurydzianej, więc myślę, że te placuszki przypadłyby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńtakie fajne grubaski, muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń