Za'atar
Po świętach wracam do Was z przepisem, który nie wymaga długiego siedzenia w kuchni, właściwie sam finalny produkt jest tak naprawdę składnikiem do kolejnych dań.
Nie mogło zabraknąć tej przyprawy w mojej szafce. Nie miałam wątpliwości, że zdecydowanie wzbogaci niektóre moje dania, a patrząc na to, co jest w środku wiedziałam, że moje potrawy tylko na tym zyskają; )
Za'atar jest bardzo aromatyczny i jak pachnie! Koniecznie muszę zrobić chleb z jego dodatkiem, albo bułki? W każdym razie na pewno jakieś pieczywo, jestem przekonana, że będzie pyszne: )
Jeśli o przyprawy chodzi to jestem ich totalną fanką, mam ich w domu sporo, każda w osobnym słoiku, koniecznie! Mam trochę bzika na punkcie słoikowania i zawsze muszę mieć wszystko w słoikach. Moja mama czasem chwyta się za głowę, kiedy spogląda w moją magiczną, wielką szafkę, gdzie trzymam wszelkie mąki, kasze, czy produkty, które nadają się do zamknięcia w słoik. Zawsze zadaje mi to samo pytanie " Jak Ty się w tym odnajdujesz? ".
Pewnego razu stwierdziłam, że trzeba zrobić porządek z przyprawami, dlatego poprosiłam mamę, żeby przyniosła mi niepotrzebne słoiki z pracy, a że miała ich naprawdę mnóstwo, dostałam ok 100 sztuk małych słoiczków, idealnych na przyprawy. Takim sposobem powstała w domu druga tajemnicza szafka, w której jest mnóstwo słoików z przyprawami. Mama jeszcze trochę nie wie, gdzie, co i jak, ale przyzwyczai się, musi; D
Za'atar
1 słoiczek
składniki:
- 2 łyżki sumaku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka uprażonego na złoto sezamu
- 1/2 łyżki soli morskiej
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przełożyć do słoika. Przechowywać szczelnie zamknięte.
Smacznego!
Za'atar spice
1 jar
ingredients:
- 2 tablespoon sumac
- 1 tablespoon dry marjoram
- 1 tablespoon dry thyme
- 1 tablespoon dry oregano
- 1 tablespoon sesame, browned
- 1/2 tablespoon sea salt
Mix all ingredient in the bowl and put into the jar.
Enjoy!
Za'atar spice
1 jar
ingredients:
- 2 tablespoon sumac
- 1 tablespoon dry marjoram
- 1 tablespoon dry thyme
- 1 tablespoon dry oregano
- 1 tablespoon sesame, browned
- 1/2 tablespoon sea salt
Mix all ingredient in the bowl and put into the jar.
Enjoy!
Nigdy nie próbowałam, ale wygląda wspaniale! Zdjęcia piękne!
OdpowiedzUsuńo tak, ja kocham przyprawy, a szczególnie te aromaty wschodu <3
OdpowiedzUsuńniby prosty przepis na przyprawę, a zdjęcia tak cudowne i opis - mistrz! :*
coś wspaniałego :) wyobrażam sobie zapach tej przyprawy
OdpowiedzUsuńTeż mam w swojej szafeczce dużo przypraw i oczywiście za'atar też znalazł tam swoje miejsce :) Nie znałam wersji z majerankiem i oregano, zawsze dodawałam tylko tymianek, sumak, sezam i sól. Jeżeli masz ochotę upiec z za'atarem jakieś pieczywo, to koniecznie wypróbuj libańskie manakeesh :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziś będę robić za'atar i dziękuję za inspirację, na pewno zrobię z niego manakeesh. Efekt oczywiście umieszczę na blogu :) pozdrawiam!
UsuńJestem zauroczona zdjęciami,a drugim szczególnie-piękne! a przypraw w domu nigdy za wiele.Ja też to co mogę,przechowuję w słoiczkach lub pojemnikach z podpisem co to jest i z datą ważności.
OdpowiedzUsuńMam wszystkie przyprawy składowe - zrobię. A potem będę czekać na dalsze instrukcje :)
OdpowiedzUsuńpokażesz mi tą szfakę, prawda? <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam przyprawy, ale do jednego dania nie można dać za dużo.. :D
nie znałam wcześniej takiego połączenia :O intrygujące :)
Świetne zdjęcia !!! A przyprawę zrobię z całą pewnością :) Co do słoikowania to jak najbardziej rozumiem, sama mam podobną szafkę:)
OdpowiedzUsuńNajważniejsze, że nie czujesz się zagubiona w swojej magicznej szafce :) Połączenie bardzo ciekawe.
OdpowiedzUsuńPrzydał i by mi się taki porządek w przyprawach :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na przyprawę :)
OdpowiedzUsuńDobra historia ze słoiczkami. Każdy ma swojego bzika :D Piękne zdjecia! I chciałabym mieć taką segregację, ale gdzie to trzymać :D
OdpowiedzUsuńCudowna mieszanka :) Nie spotkałam się jeszcze z taką przyprawą jak sumak, gdzie można ją dostać? Domyślam się, że z drzewa tak po prostu nie można sobie zerwać ;)
OdpowiedzUsuńMożesz ją kupić przez internet albo w sklepach z orientalną lub bliskowschodnią kuchnią;) Ja zwykle dostaję sumak od mojej przyjaciółki, kiedy jedzie do Turcji;) Pozdrawiam!
UsuńDzięki, dobrze jest dowiedzieć się o czymś nowym :)
Usuń